Booking.com

2015. január 1.

10 utazással kapcsolatos hiba, amit én már elkövettem, avagy mire ügyelj, ha külföldre utazol

Mindenki követ el hibákat, viszont ez nem feltétlenül baj, hiszen azt szokták mondani, hogy a saját hibáiból tanul az ember. Velem is előfordult már utazás során olyan eset, amire utólag nem szívesen emlékszem vissza. Most már tudom, hogy nem úgy kellett volna cselekedni, ahogyan akkor, viszont remélhetőleg tanultam a hibákból és nem követem el megint ugyanazokat. Az alábbi bejegyzésben  a saját tapasztalataim alapján összeszedtem, hogy mire érdemes odafigyelni, ha külföldre utazol és alacsonyan szeretnéd tartani a költségeket. 

1, Ne válts pénzt repülőtéren!

2013-ban Bergenből Rigába utaztam, ahol akkor még lett lattal fizettek (ma már euróval). Mivel ezt a valutát itthon nem lehetett beszerezni, ezért mindenképpen ott a helyszínen kellett euróról átváltanom, viszont elkövettem azt a hibát, hogy a repülőtéren váltottam pénzt. Valamennyi készpénz mindenképp kellett a tömegközlekedésre, viszont utólag átgondolva csak annyi pénzt kellett volna váltanom, amennyi a buszjegyre elég, a többit pedig valahol a belvárosban, mivel a repülőtéren váltanak általában a legrosszabb kondícióval. 

Riga óvárosa

2, Ne legyen nálad sok készpénz!

2013-ban, amikor elindultam a 2 hetes, 6 országon keresztüli utamra, akkor elkövettem azt a hibát is, hogy összesen körülbelül 100.000 Ft-nak megfelelő 5 féle valuta volt nálam. Mind a 6 országban más-más valutával fizettek, amiből a lett és a litván fizető eszközön kívül mindegyiket beszereztem itthon, plusz még pár amerikai dollár is volt nálam, biztos, ami biztos. Utólag átgondolva csak eurót kellett volna magammal vinni, viszont abból se ilyen sokat és minden országban külön kellett volna váltani eurót helyi pénznemre. Ha sokat utazol, akkor érdemes megnézni, hogy melyik banknál, melyik bankkártyával a legolcsóbb a külföldi készpénzfelvétel, így könnyen juthatsz helyi valutához bármelyik ATM-ből, illetve amit csak lehet jobb inkább kártyával fizetni.

3, Utazás közben se mondj le a sportolásról és az egészséges étkezésről!

Attól mert utazunk, az nem jelenti azt, hogy le kellene mondani az egészséges életmódról. Egyszer-kétszer még elengedheti magát az ember, viszont ha gyakran utazik és közben egyáltalán nem figyel, akkor könnyen felszaladhatnak a plusz kilók. Én Olaszországban jártam így az Erasmus tanulmányaim alatt. Ekkor tudatosult bennem, hogy tök mindegy hol vagyok, mindenhol oda kell figyelni az egészségre. Sokszor megtörtént velem az az eset is, hogy már mindent megnéztem, amit akartam, de még volt 1-2 napom hátra az utazásból és a végén már nem nagyon tudtam mit kezdeni magammal, főleg amikor már a pénzem is elfogyott. Ekkor jól jött volna egy futócipő és sportfelszerelés, hiszen a semmit tevésnél sokkal hasznosabban is eltölthettem volna az utolsó napokat.

Habár esett és hostelben szálltam meg, de mégis rávettem magam Portóban a futásra

4, Ne legyenek kőbe vésett terveid!

Fölösleges mindent percre pontosan előre eltervezni. Lehet, hogy a hegyi ösvény, amit meg szeretnél mászni le lesz zárva az időjárás miatt (nálam true story a Cinque Terrénél), vagy helyiektől esetleg más utazóktól hallasz egy érdekes helyről, ami lehet, hogy sokkal jobb program lenne, mint amit előre kinéztél az interneten. Ha mindenképp ragaszkodsz a terveidhez, amit aztán valamilyen okból kifolyólag nem tudtál betartani, akkor annak is meg van az esélye, hogy végül elégedetlenül térsz haza az utazásról.

5, Ne foglalj le Európán belüli fapados repülőjegyet 3 hónapnál korábban!

Ha fapadossal utazol, akkor ne foglald le a jegyedet túl korán, hacsaknem nincs valami hiper-szuper giga nagy akció. A fapados járatoknál nem feltétlenül akkor a legolcsóbb a jegy, ha minél hamarabb lefoglalod. Kb 2-3 hónappal az utazás előtt érdemes nézelődni és foglalni. Egyébként is sok víz lefolyhat addig még a Dunán, lehet, hogy változnak a programjaid és mégse lesz jó az az időpont. Én így jártam a grúziai utazásunkkal, amikor fél évvel az utazás előtt foglaltuk a jegyeket, végül pedig úgy alakultak a dolgok, hogy pár nappal hamarabb haza kellett jönnöm.

Habár jól éreztük magunkat Grúziában, de máskor kicsit átgondoltabban kell repülőjegyet vásárolni

6, Ne utazz olyan országba, amiért annyira nem is rajongsz!

Amikor elkezdtem utazni, kitaláltam, hogy el szeretnék jutni az összes európai országba. 2013-ban amikor Lettországban vagy Litvániában jártam, akkor már éreztem, hogy ezzel valami nincs rendben, mert valamiért nem éreztem ott olyan jól magam és nem élvezem annyira az utazást, mint ahogy azt kellene. Nem fogott meg azokban az országokban a táj vagy a kultúra. Később, amikor Dél-Európa gyönyörű partszakaszait jártam be, akkor tudatosult bennem, hogy nekem azok az országok tetszenek, ahol a hegyek és a tenger együttesen jelen van. Azóta el is vetettem ezt a minden európai országba eljutásos tervemet, és ezentúl a saját bakancslistám szerint választom ki a következő célpontot. 

7, Ne bliccelj!

Olaszországban a Cinque terrénél utaztam, amikor a jegyeladó automata - ahol a faluk közötti vonatjegyet lehetett venni - csak 5 és 10 euróst fogadott el, nekem pedig 20 eurós volt a legkisebb pénzem. Gondoltam magamban, hogy 2 perc alatt csak nem jön majd a kalauz. Először nem is jött, meg is úsztam, viszont másodjára már nem voltam ilyen szerencsés, a kaller 50 euróval díjazta az akciómat. Nagyon mérges voltam magamra, hogy így elszórtam 50 eurót és ciki is volt, hogy az egész vonat engem bámul. Azóta soha sehol nem bliccelek, még itthon sem.

Egyszer még vissza szeretnék térni a cinque terréhez, hogy átírjam a fejemben a rossz emlékeket szépekre :)

8, Ha túrázni mész mindig legyen nálad enni- és innivaló!

Van egy olyan rossz szokásom, hogy ha van nálam valamennyi kaja, azt nem igazán tudom tartalékolni, hanem még a nap elején megeszem mind, ezért sokszor inkább nem tartok magamnál semennyi kaját, hanem, amikor éhes leszek, akkor keresek élelmiszer boltot. Ez viszont 2 sebből is vérzik. Nem mindenhol van bolt, ahol élelemhez lehet jutni, vagy ha van is, nem biztos, hogy a legkedvezőbb áron adják a termékeket, ezért aki olcsón szeretne utazni, annak meg kell tanulni felkészülni a nehezebb időkre is. 

9, Mindig pontosan nézd meg, hogyan tudsz kijutni a reptérre!

Legelső utamon követtem el azt a hibát, hogy vártam a repülőtéri vonatot a Placa Catalunya állomáson Barcelonában, viszont az valamiért nagyon nem akart jönni. Persze, hogy nem jött, mivel rossz megállóban vártam, úgyhogy végül taxit kellett fognom, mert mire észbe kaptam már késésben voltam.

A fenti történet ellenére Barcelona még mindig az egyik kedvenc városom

10, Ne foglalj előre ugyanarra a helyre több napra szállást!

Bolognában jártam úgy, hogy előre lefoglaltam 3 napra szállást, végül 1 nap után úgy döntöttem, hogy nem szeretnék többet ott maradni, mert nem tetszik a város, úgyhogy bebuktam 40 eurót, mert az előre foglalt szállást a helyszínen már nem lehetett lemondani. Azóta törekszem arra, hogy nem foglalok előre 1-2 napnál tovább szállást, mert lehet, hogy vagy a város vagy a szállás nem fog tetszeni.

+ 1

Ha beülnél egy étterembe, előtte kérd ki a helyiek véleményét, hogy melyik a legjobb ár/érték arányú hely!

Mivel nem vagyok egy gasztro guru, ezért fogalmam nincs, hogy vajon melyik étterem lehet a legjobb választás számomra, ami nem csak a hasamnak, de még a pénztárcámnak is tetszeni fog. Szintén Rigában történ, hogy kinéztem egy helyet, ár alapján még jónak is tűnt, viszont olyan kicsi adagot szolgáltak fel, ami a fél fogamra se volt elég. Legközelebb ha étteremben szeretnék enni, akkor biztos, hogy kikérem előtte a CS hostom vagy a hostel recepciós segítségét. De olyanról is hallottam, aki egyszerűen csak az utcán sétálva leszólított egy random járókelőt, hogy ajánljon neki egy éttermet.

Habár szépen tálalták, de nem igazán laktam jól ezzel a menüvel

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Te követtél már el valamilyen hibát utazás során? Hol és mi volt az?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is.