Booking.com

2015. június 14.

Ezeket a Lisszabon környéki látnivalókat nem érdemes kihagyni

Lisszabon nagyon király hely, ehhez kétség sem fér, de ha a nagyvárosi hangulat mellett kíváncsi vagy a portugál vidékre is, akkor ezeket a helyeket semmiképp se hagyd ki. Az összes itt említett várost fel tudod keresni egynapos kirándulás során helyi tömegközlekedéssel is. A bejegyzésben az eljutási lehetőségeket is megtalálod. 

1, Cascais

Cascais Lisszabon külvárosa, hangulatos utcákkal, szép partokkal. A kikötő környékén menj be a 
Parque Marechal Carmonaba is, majd sétálj végig a part mentén egészen a Boca do Infernoig (a vasútállomástól kb. 2 km), majd ha még tovább folytatod az utat, kb. 1 km után elérsz egy biciklikölcsönzőt, ahol ingyen hozzájuthatsz egy bicóhoz és egy szép zöldövezetben tekerhetsz az óceánpart mentén a kiépített 7 km hosszú bicikliúton. 

Cascais belvárosa nagyon hangulatos


Parque Marechal Carmonaba ingyenes a belépés

Boca do Inferno

Ha tovább sétálsz a Boca do Infernótól, akkor ez a látvány fogad

Biciklivel idáig is ki lehet jutni

Eljutás: A vonat Lisszabonból a Cais do Sodré megállótól indul, a retúr jegy kb. 5 euróba kerül. Kb 20-30 percenként indul egy járat, úgyhogy a menetrenddel nem kell bajlódni. 
Tipp: Használd a zapping típusú jegyet, mivel akkor kedvezőbb áron juthatsz ki, mint a sima Lisszabon-Cascais jeggyel. 

2, Sintra

Szereted a kastélyokat és a kerteket? Akkor Sintra tökéletes hely számodra, csak bírja a pénztárcád is. Én csak egy kastélyba mentem be, ahol inkább a kert volt a látványosság, mégpedig a Quinta da Regaleirába. A vasútállomástól könnyen elérhető gyalog és a belépőjegy se olyan drága. Diákbelépőjegy 4 euró, a felnőtt pedig azt hiszem 6. 

Sintra belvárosa, bal felső képen a vasútállomás, jobb felső képen egy kút, bal alsón a nemzeti palota középen pedig a városháza

Habár a kastélyokba a belépőjegyárak nem olcsók, de a város is megér egy sétát az pedig ingyen van

Quinta da Regaleira, na ki esik leghamarabb a vízbe (jobb fölső kép)?

Eljutás: Vonattal a Rossio vasútállomásról. A zapping jegy szintén érvényes erre az útvonalra is. Oda-vissza kb. 5-6 eurót vesz le a kártyádról. Fél óránként közlekednek a vonatok, úgyhogy a menetrendet szintén nem szükséges átböngészni. 

3, Cabo da Roca

A kontinentális Európa legnyugatibb pontja, de nem is feltétlenül ezért kell megnézni, hanem azért mert gyönyörű sziklás partokat láthatunk.

Legyen akár tél vagy nyár, a táj mindig lenyűgöző

Eljutás: Sintrából a vasútállomás előtti buszmegállóból indulnak a buszok, Sintra-Cabo da Roca retúr jegy ára 8,2 euró. Cascaisból is közlekednek buszok. Minden órában van busz. 

4, Carcavelos

Lisszabonhoz legközelebb eső strand. Habár nem a világ legszebb strandja, de egy semmittevős strandon fekvős napnak tökéletes. Ha kipróbálnád a szörfözést, itt akár leckéket is vehetsz.

Lisszabonhoz legközelebb fekvő hosszú, homokos strand

Eljutás: Ugyanazzal a vonattal, mint ami Cascais-ba is megy. 

5, Óbidos

Nagyon hangulatos középkori, várfallal körbevett városka. Teljesen más hangulatot áraszt, mint Lisszabon. Ha ott vagy kóstold meg a csokipohárban kínált helyi meggylikőrt, a Ginjinha-t.

Hangulatos, szűk kis utcák

Bal alsó képen a csokipohárban kínált meggylikőr

Eljutás: A Rodotejo nevezetű cég buszai Lisszabonból a Campo Grande állomástól indulnak. Kérdezz rá egy buszsofőrnél, hogy pontosan honnan indul, mert egy kicsit eldugott helyen van a megálló. Nem a fő pályaudvarról indul. Az út kb 1 óra, a diákjegy ára pedig 6,5 euró.

Menetrend-információ itt

6, Peniche

Peniche a szörfösök kedvelt helye. Több km-es homokos partszakaszok várják a sportolókat és a fürdőzőket, de akár túrázni is lehet a part mentén.

Peniche környékén különösen nagy hullámok érik el a partot, amit a szörfösök ki is használnak

Eljutás: Óbidost és Peniche-t akár egy nap alatt is meg lehet nézni. Óbidosból a retúr buszjegy 3,2 euróba kerül.

Óbidos-Peniche menetrend-információ itt
Peniche-Óbidos menetrend itt
Lisszabon-Peniche menetrend itt

7, Ericeira

Szerintem a legszebb partszakaszokat itt láthatod Lisszabon környékén és e mellett egy nagyon rendezett és tiszta városka. Szörfözni és fürödni persze itt is lehet.

Borongós időben is gyönyörű ez a part

A strandok neveit ezeken a szörfdeszkákon jelzik

Eljutás: Busszal a Campo Grande megállótól. A retúr jegy ára 11 euró.
Menetrend-információ itt

8, Setúbal

Setúbal Lisszabontól délre, a Tejó túl oldalán fekszik. Egy kikötő- illetve iparváros, viszont a központja hangulatos és a partja is szép. Komppal át lehet menni a várossal szemben lévő Tróia szigetére, ahol  fehér homokos part várja a fürdőzőket. Setúbalban a part menti éttermekben pedig frissen fogott halakat lehet megkóstolni.

Az esernyőkkel díszített utcák és a piac, ami a leginkább tetszett a városban

Setúbal partja, jobb alsó képen pedig az ebédem; tintahal

Tróia fehér homokos tengerpartja olyan látványt nyújt, mintha egy egzotikus országban lenne

Eljutás: A busz a Praca de Espanha vagy az Oriente metróállomás melletti buszmegállóból indul. Retúr jegy 8 euróba kerül. Troia szigetére pedig a kompjegy 6,7 euróba kerül. Csak egy darab jegyet tegyél a kártyára, mivel a vissza fele útra már nem kell jegyet venni (a jegyet viszont őrizd meg, mivel kérhetik).

Menetrend-információ itt

Szállást keresel Lisszabonban? Az alábbi oldalon megtalálod a város legkedvezőbb áron kínált szállásait.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebook-on is!