Booking.com

2015. február 24.

Boldogság, pénz, utazás. Mit gondol erről a sárga ruhás lány?

Mindenki szeretne boldog lenni, ehhez kétség sem fér. Továbbá sokan szeretnének utazni és megismerni a világot. De vajon van kapcsolat a boldogság és az anyagi helyzet között? Sok pénzbe kerül az utazás? Esetleg lehet pénzt keresni utazás közben is?

Új rovat indul a blogon!

Tapasztalt utazókat kérdeztem, hogy ők hogyan látják a pénz, boldogság és az utazás közötti összefüggéseket. 

Az első részben Rita, avagy a sárga ruhás lány osztja meg velünk a gondolatait. 


Ritáról azt érdemes tudni, hogy megvált a fölösleges tárgyaitól, annak érdekében hogy utazhasson. Nem csak a szekrényben porosodó ruháitól, DVD-ktől, táskáktól és egyéb kellékektől, de még a házát is eladta. Mondhatnánk, hogy Ritának most nincs otthona. De ő egy kicsit másképp látja ezt a helyzetet. „Nincs otthonom. Mert nem is lehet csak egy otthonom, hiszen az egész világ az otthonom!” (Forrás: itt)

A nagy utazása előtt többször is járt már külföldön, egzotikusnak számító országokban is, mint pl. Sri Lanka vagy Irán. Magyarországon személyi asszisztensként dolgozott egy tanácsadó cégnél, de valahogy nem érezte magát a helyén. Habár viszonylag gyakran sikerült elutaznia valahova, de mégis többre vágyott. Több élményre. 

„Rossz volt, hogy nem utazhattam sose annyit, amennyit szerettem volna, mert mindig haza kellett menni. Holott így is többet utaztam, mint mások körülöttem. Csak ez nekem nem volt elég. Azt láttam magam körül, hogy az emberek beleragadnak egy olyan életbe, amiben nem boldogok. Nem feltétlenül azt a munkát csinálják, amit szeretnek, hanem olyat, ami mondjuk jól fizet vagy kényelmes. Amikor rájöttem, hogy én is ezt csinálom, akkor eldöntöttem, hogy változtatok. Én másképp szerettem volna élni. Olyan dolgokat tenni, amiket szeretek és annyi ideig, amíg szeretném.”

1, Vajon van összefüggés a boldogság és a pénz között?

Szerintem a pénz nem feltétlenül boldogít. Azt vettem észre, hogy bármennyi pénzem van, elköltöm. Ha többet keresek, akkor többet, ha kevesebbet, akkor kevesebbet. Ha pedig nincs elég pénzem, akkor valahogy előteremtem, hogy legyen. Az igényeimet pedig bármikor lejjebb tudom szorítani. Minél kevesebb tárgyam van, annál egyszerűbb az élet, talán problémamentesebb is. A boldogság alapvetően belülről fakad és nem pénzzel teremtem meg. 

Például örülhetek a naplementének, vagy amikor biciklizem a szabadban, vagy ülök egy padon és nézem az embereket: ingyen. Olyan dolgokat teszek, amiket élvezek, Nyilván pénzből is vásárolhatok élményeket, de azt vettem észre ha kis dolgoknak is tudok örülni, akkor a nagyobb dolgokat is könnyebben elérem, akár pénzből is. Nem tudom hogy működik, de működik. 

Az utazásom során nagyon sok szegény embert, családot, népeket látok, találkozom velük, bemegyek az otthonaikba. Ők tárgyak helyett egymásnak örülnek, az idejüket adják egymásnak, és ettől sokkal boldogabbak. Ez az amit a nyugati kultúrából sokszor hiányolok: az embereknek nincs idejük semmire, a családjukra sem. De akkor mire megy el az idő? És mégsem boldogok… Szerintem a boldogság és az idő között nagyobb összefüggés van, mint a boldogság és a pénz között. A boldogsghoz nem kell pénz, de idő igen. Az én időm neked. A te időd nekem."


2, Mennyi pénz kell az utazáshoz? Esetleg lehet pénz nélkül is utazgatni vagy az utazás közben pénzt keresni?

„Az utazáshoz kell pénz, de sokkal kevesebb mint azt sokan hiszik. Úgy értem ahhoz a fajta utazáshoz, amit én művelek. A pénz mellett inkább az elhatározás és az elindulás, ami sokkal nagyobb részben szükséges és az, hogy hajlandó vagyok lemondani sok mindenről. Az alapszükségleteket megoldom: tisztálkodom, eszem, alszom, megyek a-ból b-be. Ehhez kell pénz. Annyi, hogy ezeket megengedhesd magadnak alacsonyabb színvonalon, mint amihez mondjuk otthon szoktál.

Ha meg tudsz venni magadnak egy oda jegyet és van annyi pénzed hogy mondjuk 2-3 hétig kihúzd valahol, akkor már el lehet indulni bármerre. Egy dolog szerintem nagyon hasznos: legyen tartalékban egy hitelkártya, ha bármi történik, legyen mihez nyúlni. Ez elég biztonságot ad arra az esetre ha megszorul az ember. 

Ha van pár hétre elegendő pénzünk, akkor útközben nyitott szemmel járva elénk tárulhatnak különféle lehetőségek. Például lehet dolgozni hostelben szállásért cserébe, vagy nyelveket tanítani, vagy ha értünk egyéb dologhoz, (zene, festés, rajzolás, kézműves dolgok) akkor azt taníthatjuk, de a lehetőségek száma végtelen lehet. Ebben egy dolog a kulcs: a kapcoslatok, az emberek. Az út során temérdek kapcsolatot lehet létesíteni helyiekkel vagy utastársakkal, és sosem lehet tudni mit hoz az élet. Egyébként online munkából is lehet pénzt keresni, vannak weboldalak, ahol találhatunk képességeinkhez passzoló munkákat."


www.solvyt.com


******

Köszönöm szépen Ritának a válaszokat és persze a kérdések megválaszolására szánt időt. Ha további ötletekre lennél kíváncsi, hogyan lehet kevés pénzből sok-sok élményt szerezni, akkor olvasd el a sárga ruhás lány javaslatait vagy az én tanácsaimat.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!