Booking.com

2015. augusztus 8.

Hasznos infók Lisszabonról

Az alábbi bejegyzésben összeszedtem egy-két információt, ami nem csak a pár napra Lisszabonba látogató turistáknak lehet hasznos, hanem azoknak is, akik munka vagy ösztöndíj miatt hosszabb időre utaznak a portugál fővárosba.

1, Mikor utazzak?

Városnézésre a legalkalmasabb időjárás szerintem az ősz vagy a tavasz. Nyáron nagy a forróság és sok a turista, tél pedig hűvös, szeles és esős, habár ilyenkor alig lézengenek turisták a városban. Én leginkább a március, április és szeptember, október időszakot ajánlanám, habár Lisszabon végül is az év bármely szakaszában csodálatos :)


2, Hogyan lehet eljutni Budapestről Lisszabonba?

Legegyszerűbben a Wizzair vagy a Tap Portugal közvetlen járataival. Ha csak pár napos utazásra mész, akkor feladott poggyász nélkül a Wizzairrel olcsóbban ki lehet jönni, de ha több hónapra költözöl ki és feladott poggyászod is van, akkor érdemes összehasonlítani a Tap árait is, mivel egy akciós Tap jegy esetén közel azonos árat kínál a két légitársaság.

Ha Tapnál foglalnál, akkor érdemes a Tripsta online utazási iroda honlapján is körülnézni, mivel az akciós jegyeik általában olcsóbbak, mint közvetlenül a Tap honlapján foglalva. Én is így vettem egy Lisszabon-Budapest jegyet és nem volt semmilyen átverés, teljesen korrekt, megbízható a cég.

3, Melyik városrészben szálljak meg?

a, Kezdem inkább azzal, hogy hol ne

A Martim Moniz és Intendente metrómegállók környékén elég sok rossz arcot lehet látni, úgyhogy ezt a környéket nem feltétlenül ajánlom. Habár amikor legelőször jártam a városban, akkor az Intendentétől pár méterre volt a szállásom és semmi atrocitás nem ért, habár este nem sétáltam volna erre fele egyedül.

Ha még éjfél előtt le szeretnél feküdni, akkor a Bairro Alto negyedet sem ajánlom, mivel ezen a környéken kb. éjfélig-hajnali 1-ig az utcán (is) mulatoznak az emberek. Utána viszont a helyi lakosok kérésére abba marad a party és bezárnak a bárok, éttermek. Én a Bairro Altoban laktam 1,5 hónapot, amit nagyon élveztem. Nagyon hangulatosak az itteni szűk kis utcácskák. Habár este pezseg az élet, nap közben nagyon nyugis ez a környék. Amikor anya kijött meglátogatni, itt foglaltam szállást (Residencial Camoes), ami nagyon tetszett neki.

A Cais do Sodré környékét szintén nem ajánlom, mivel miután befejezték az emberek a bulit a Bairro Altoban, utána továbbállnak erre a környékre.

Habár a csempemúzeum környékén nem igazán vannak szállások, de azt a környéket se ajánlanám. Én a Rua Guladim Pais úton éltem 2 hónapot, amit szintén nem neveznék a legjobb városrésznek.

b, És akkor hol igen

Restauradoras, Avenida és Marques de Pombal metróállomások környékén.
Egyik barátnőm, amikor kijött meglátogatni a Restauradores közelében szállt meg a Pensao Elegante-ban, ahol már 20 euróért lehet foglalni egy személy számára külön szobát.

A vár környéke, az Alfama és a Graca negyed elég nyugis.

Santos szintén, habár nem teljesen a belváros, de nagyon nyugis.

Baixa/ Chiado habár napközben eléggé nyüzsgő városrészek, este azért nyugisabb. Innen nagyon könnyű a közlekedés, hiszen ez a belváros.

Principe Real, szintén nagyon nyugis környék, de egy kis séta szükséges a legközelebbi metróhoz.

4, Hol foglaljak szállást?

Az alábbi oldalon a világ legismertebb szállásfoglalási portálok ajánlatait lehet összevetni.


5, Megérkezés a repülőtérre

Miután lementél a metróhoz a repülőtérről ne állj be rögtön a hosszú sorba a tömegközlekedési jegyeladó automatáknál, hanem a sarkon lévő kávézónál fordulj be jobbra és ott is lesz egy jegyeladó automata, ahol általában senki nem szokott állni.

6, Hogy működik a lisszaboni tömegközlekedés?

Lisszabonban és környékén a tömegközlekedéshez szükséged lesz egy zöld (viva viagem) kártyára. Ez a kártya 50 centbe kerül, amit a legelső jegyedhez kell megvenned a jegyeladó automatából, majd ha leutaztad a rá töltött összeget, akkor ugyanúgy a jegyeladó automatából lehet újratölteni.

Kép forrása: http://www.scotturb.com/images/artigos/vv.gif

Jegyvásárlás esetén érdemes a zapping típusú jegyet választani, mivel ekkor kevesebbe fog kerülni az utazás, mint a normál jegy esetén. A zappingot úgy képzeld el, mint egy virtuális bankszámlát. A viva viagem kártyára 5, 10 vagy 15 (vasútállomásokon akár 2) eurót tölthetsz föl, amiről majd minden egyes utazásnál levonja az utazás árát a beléptető kapu vagy az a kis gép, amihez hozzá kell érinteni a jegyet. Összehasonlításként egy lisszaboni normál metró jegy 1,4 euró, míg zappinggal csak 1,25-be kerül.

A jegyek, mind a zapping, mind a normál típusú, egy órán keresztül érvényesek, így az átszállás (más fajta közlekedési eszközre is) megengedett velük.

A jegyeladó automata sajnos csak készpénzt fogad el, bankkártyával nem lehet lisszaboni tömegközlekedési jegyet vásárolni.

Még egy fontos információ, hogy ha például 24 órás lisszaboni jegyet veszel és aznap még kiutaznál például Cascaisba is a helyi vasúttal, akkor ugyanerre a kártyára nem fogod tudni feltölteni a vonatjegyedet is, hanem ebben az esetben a vonatjegyedhez venned kell egy új viva viagem kártyát. Tehát egyszerre két különböző típusú jegy nem lehet ugyanazon a kártyán. Amint lejárt a 24 órás jegyed, utána a viva viagem kártya lenullázódik és feltölthető rá egy más típusú menetjegy (zapping, sima normál jegy, stb.)

A 24 órás- vagy a normál jeggyel a helyi vasút városon belüli szakaszán is lehet közlekedni, illetve az összes villamossal is (beleértve a 28-ast illetve a dombokra közlekedőeket is).

Zapping típusú jegy előnye

A zapping jegyet nem csak a városon belül az összes fajta tömegközlekedési eszközön, de még a Sintrába és Cascaisba közlekedő vonatokon is fel lehet használni, ahol szintén kedvezményes áron utazhatunk, tehát mindenképp érdemes kihasználni ezt a lehetőséget.

A zapping típusú jegynek nincs érvényességi ideje, tehát a virtuális számládon lévő összeget bármikor felhasználhatod.

A jegyek érvényesítése

A lisszaboni metrón és helyi vasutakon beléptető rendszer van kiépítve, tehát ha átjutottál a kapun, akkor ezután már nem kell sehol érvényesíteni a jegyedet. A buszokon és villamosokon pedig a sofőr mellett egy kis automatához kell hozzáérinteni a jegyet. Mindegyik automata jelzi, hogy ezen az utazáson kívül még hány jegy vagy mekkora összeg áll rendelkezésedre a viva viagem kártyádon.

Bérletvásárlás

Ha hosszabb időt töltesz el Lisszabonban és gyakran fogsz tömeg közlekedni, akkor szükséged lehet egy havi bérletre, amihez viszont kelleni fog egy Lisboa Viva zöld plasztik kártya (nem ugyanaz, mint a Viva Viagem).

Kép forrása: http://www.scotturb.com/carreiras/tarifarios/cartao-lisboa-viva

Erre a kártyára tudod majd bármelyik jegyeladó automatában feltölteni a havi bérletet. A kártyát egy formanyomtatványon lehet igényelni, amit bármelyik metróállomáson tudsz kérni, a jegyeladó ablaknál. Igazolványkép mindenképp legyen nálad, mivel a formanyomtatványra rá kell ragasztanod egyet. Miután ezzel megvagy két lehetőséged van.

a, Következő munkanapon már szükséged van a Lisboa Viva kártyára

Ekkor a kitöltött formanyomtatvánnyal vagy a Campo Grande vagy a Marques de Pombal metróállomásra kell elmenned, ahol külön ablak van a sürgős Lisboa Viva kártya igénylésre. Ebben az esetben a kártya 12 euróba fog kerülni.

/Ha nem tudod hogyan kell kitölteni a formanyomtatványt, mivel portugálul van, akkor sem kell megijedni, nagyon segítőkészek az ablaknál, senki nem fog rád szólni, hogy fent tartod a sort./

b, Nem olyan sürgős a kártya, elég lesz 1-2 hét múlva is

Ebben az esetben bármelyik metróállomásnál leadhatod a formanyomtatványt. Normál eljárásban a kártya ára 7 euró.

Miután megvan a Lisboa Viva kártya, akkor már rá tudod tölteni a havi bérletet, melynek ára 35,65 euró. Fontos! Ez a kártya csak Lisszabonon belül lesz érvényes, tehát ha Sintrába vagy Cascaisba utazol, akkor ugyanúgy szükséged lesz a Viva Viagem kártyára is, viszont ha Belémbe utazol a helyi vasúttal, akkor nyugodtan használhatod a havi bérletedet, hiszen Belém még Lisszabonhoz tartozik.

További információ a lisszaboni tömegközlekedési jegyárakról angolul itt található.

7, Látványosságok

Amikor először jártam Lisszabonban, valamiért egyáltalán nem fogott meg. Később az Erasmus szakmai gyakorlati ösztöndíjnak köszönhetően lehetőségem nyílt több időt eltölteni a portugál fővárosban. Ebben az időszakban ahogy egyre jobban megismertem a várost teljesen megváltozott az előzőleg kialakult véleményem olyannyira, hogy ma már Lisszabon lett a kedvenc városom.

A "kötelező" látványosságok mellett érdemes felkeresni az eldugottabb helyeket is, melyeknek nagyon különleges a hangulata.

Ezeket a helyeket az alábbi posztban írtam össze:

Kedvenc helyeim Lisszabonban


8, További látnivalók és programlehetőségek

Ha már megnézted az összes kötelező látványosságot és az eldugottabb helyeket is, akkor se fogsz unatkozni Lisszabonban.

Minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogathatók a múzeumok, ami ha beleesik az ott tartózkodásod időszakába, akkor mindenképp érdemes kihasználni.

További ötleteket az alábbi posztban gyűjtöttem össze:

Lisszabon nem fogy ki a látnivalókból és a programlehetőségekből

9, Hol vannak szupermarketek a belvárosban?

Aki alacsony költségvetéssel szeretne utazni, az nem mindig engedheti meg magának az éttermekben való étkezést, hanem inkább egy szupermarketet keres. Lisszabon belvárosában nincs olyan sok szupermarket, mint például Budapesten. Ha olcsón vásárolnál élelmiszert, akkor az alábbi üzleteket keresd:

1, Pingo Doce a Cais do Sodre vasútállomáson


2, Pingo Doce a Rossio vasútállomás mellett


3, Pingo Doce az Alfama negyed tövében


4, Minipreco Chiado - a térképen nincs jelezve, de a Rua da Bica mellett van a Largo Calhariz úton


5, Minipreco az Avenida da Liberdade közelében

  

10, Hol van olyan bevásárlóközpont, ahol mindent lehet kapni?

Colombo bevásárlóközpont


11, Hol van a legközelebbi strand?

Lisszabonhoz legközelebb eső strand Carcavelos homokos partja, ahova helyi vonattal lehet eljutni, ami a Cais do Sodré állomástól indul.

További ötletek Lisszabon környéki egy napos kirándulási lehetőségekről (tömegközlekedéssel való eljutási lehetőségekkel):


12, Honnan lehet tovább utazni tömegközlekedéssel más portugál városokba?

Vonattal

Sintrába: Rossio vasútállomástól

Cascaisba: Cais do Sodré vasútállomástól

Távolsági utazáshoz: Santa Apolónia pályaudvartól 

A portugál vasúttársaság honlapja: https://www.cp.pt/passageiros/en/

Ha 26 éven aluli vagy, akkor jegyvásárlás előtt ezt jelezd, mivel kedvezményesen utazhatsz. 

Az alábbi városokba juthatsz el vonattal:

Kép forrása: http://www.philatelicdatabase.com/

Busszal

1, Távolsági busz járatok:


Buszpályaudvar a Jardim Zoologico metró állomás mellett. Jegyet online is lehet vásárolni. Szerintem a Rede Expressos egy kicsit olcsóbb, mint a Renex.

b, Renex

Buszpályaudvar az Oriente metró állomáshoz közel. 

2, Lisszabon környéki településekre közlekedő járatok

a, Mafrense

Lisszabon környéki utazáshoz. Pl. Ericeira. Jegyvásárlás helyben, a buszon történik. Indulási pont: Campo Grande (sárga metró)

b, TST

Lisszabon és a Tejó túloldalán közötti utazáshoz. Jegyvásárlás a buszon történik. Indulási pont: Praca de Espanha (kék metró)

13, Melyek a tipikus portugál ételek és hol lehet ezeket olcsón megkóstolni?

Erről írtam már egy külön bejegyzést:


14, Albérlet keresés Lisszabonban

Lisszaboni albérletkereséshez az alábbi oldalakon érdemes nézelődni:

weblapok:







Facebook csoportok:







15, Munkakeresés Erasmus szakmai gyakorlati ösztöndíjjal

Ha Erasmus szakmai gyakorlati helyet keresnél Lisszabonban, akkor az alábbi szervezetet ajánlom:


Én náluk voltam gyakorlaton. Saját csapatukba és partner cégekhez is biztosítanak gyakorlati lehetőségeket minden féle szakterületen. Sajnos Portugáliában a gyakorlatok általában nem fizetettek, viszont nagyon sok mindent lehet tanulni és persze gyönyörű az ország.

A szervezet szolgáltatása egyébként a gyakorlatot kereső diákoknak teljesen ingyenes.

16, Hol lehet futni?
  • A folyóparton. Habár nincs kialakított futópálya, de rengetegen járnak arra futni. Én a Santa Apollónia vasútállomás környékén futottam, vagy pedig a belvárostól (Cais do Sodrétól) Belém felé. 
  • Estádio Universitário de Lisboa - Egyetemi Campus - én nem jártam ott, de elvileg van futópálya és este 11-ig nyitva van
  • Monsanto park - ott se jártam, de ha szeretsz terepen futni, akkor ez biztos jó hely lehet.
  • Nike ingyenes közös futás: Minden kedden este 8-kor a Chiado negyedben lévő Nike bolt előtt van a találkozó, csütörtökönként 8-kor pedig a Vasco da Gama bevásárlóközponti üzletnél.  Minden héten más útvonalat jelölnek ki, a táv pedig 5, 7 vagy 10 km.

17, Hol lehet bulizni?

Éjfél körülig a Bairro Alto negyedben, ahol különböző árkategóriájú és stílusú éttermek és bárok között válogathatunk. Ha táncolós helyre mennél, akkor a Santos vasútállomás melletti Urban beach-et ajánlom vagy a "pink streeten" (hivatalosan Rua Nova do Carvalho) a Musicboxba szoktak még menni, ami pedig a Cais do Sodré állomáshoz van közel.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha esetleg bármilyen további kérdésed lenne Lisszabonról, akkor azt nyugodtan tedd föl a bejegyzés alatt kommentben. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!