Booking.com

2015. január 15.

3 nap Barcelonában

Nem rég kaptam egy levelet, hogy írhatnék több hasznos infót a szubjektív véleményem és az utazási élményeim mellett, úgyhogy most ennek eleget téve két részre bontom ezt a bejegyzést.

Az első részben egy útiterv szerű leírást olvashattok, hogy érdemes beosztani a barcelonai látnivalókat 3 napba és nagyjából mennyi költőpénzzel kell számolni. A napokat úgy osztottam be, hogy ne kelljen tömegközlekedést igénybe venni az egyes látványosságok között (én ezt a programot tettem meg 2015 január 12 és 14 között).

A bejegyzés második részében pedig leírom a személyesebb Couchsurfinges élményeimet.

1. nap

Güell Park

A Güell Parkba 2 éve még nem kellett belépőt váltani, 2013. szeptemberétől viszont fizetőssé tették azt a részt, ahol az épületek vannak. A park további részei továbbra is ingyenesen látogathatóak.

/A jegyár információkat itt találod meg/

Az a rész, ahol a mozaik kaméleon van, már csak belépőjegy ellenében látogatható

Én a Güell Park után már nem mentem sehova, de ezen a napon még esetleg meg lehet látogatni a Casa Milát /jegyár információ itt/ illetve sétálni egyet a Passeig de Gracián és a La Ramblán. 

Casa Milá, Gaudi által tervezett híres szecessziós lakóház
2. nap

Hospital de Sant Pau

Amikor két éve itt jártam, akkor még felújítás alatt állt ez a szecessziós stílusban épült kórház, ma viszont már látogatható a belső kertje is.

/A jegyár információkat itt találod meg./

Ha érdekel a szecessziós stílus, akkor ne hagyd ki ezt a kevésbé látogatott épületet sem

Sagrada Família

Habár kívülről is nagyon gyönyörű a Szent Család-templom, de mindenképpen érdemes belülről is megtekinteni.

/A jegyár információkat itt találod meg./

A Sagrada Familía épülete Barcelona egyik jelképe

Arc de Triomf

Nagyon sok európai nagyvárosban találhatunk ehhez hasonló diadalívet

Ciutadella Park

Az Arc de Triomffal merőleges út egyenesen ehhez a parkhoz vezet. A park egyik végében a Természettudományi múzeum, a másik végében pedig az állatkert kapott helyet. 

Tökéletes hely a pihenésre vagy esetleg egy szendvics elfogyasztására

Gótikus negyed és a katedrális

Barcelona középkori negyede, tipikus szűk kis utcákkal. A katedrális ingyenesen látogatható délelőtt és délután.

/A pontos nyitvatartást itt találhatod meg./

Ezt szeretem Barcelonában, hogy a modern szecessziós épületektől 20 perc séta után úgy érzem magam, mintha egy teljesen más városban lennék

Boqueria

Barcelona híres piaca a La Ramblán. Semmiképp sem szabad kihagyni.

Különleges édességek, gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok...minden ami szem, szájnak ingere

Tengerpart

Ha utazás közben nem szeretnél lemondani a sportról sem, akkor ne felejtsd otthon a futócipőd. Itt a tengerparton még zene sem kell futás közben, hiszen a zenét a tenger szolgáltatja. Ha futni nincs kedved, akkor a part mentén kihelyezett fitness gépeket is kipróbálhatod. 

Ideális környezet a futáshoz

Tapas bár 

Mi a Carrer del Roser útra mentünk egy tapas bárba, ami a Para lel metróállomástól csak pár lépésre van. Ezen a környéken sok olcsó tapas bár van, ahol egy tapa 1 euróba illetve egy sör vagy bor is ugyanennyibe kerül. Aki valami különlegeset szeretne kipróbálni, az minden féle tengeri herkentyűs tapas között válogathat, én például itt kóstoltam meg életemben először a polipot. 

3. nap

Montjuic

Ha nem költenél a siklóra, akkor a Placa Espanyatól gyalog is fel tudsz sétálni a Montjuicre. A Museu Nacional d'Art de Catalunya előtt a nyári időszakban a mágikus zenélős, színváltós szökőkutat lehet megcsodálni. Mivel én csak januárban jártam a városban, ezért sajnos erről lemaradtam. 

Botanikus kert

Szintén a Montjuicon található. Ingyenes a belépés. A Montjuic egyébként szintén nagyon nyugis hely, tele van zöldövezettel, kertekkel, parkokkal.

Ha egy kis nyugira vágynál, akkor a Montjuicnél nincs tökéletesebb hely a pihenésre

Barcelonai Olimpiai helyszínek

A Montjuicen rengeteg olimpiai helyszín található pl. az olimpiai stadion, amit ingyen meg lehet nézni. 

Nem csak siklóval, de a part mellől ezzel a piros felvonóval is fel lehet jutni a Montjuicre

Castell de Montjuic

A Montjuicen található vár úgy emlékeszem, hogy két éve még ingyenes látogatható volt, ma már viszont nem.

/A belépőjegy információt itt találod meg./

El Raval negyed

A Rambla del Ravalon egy érdekes macska szobrot lehet megnézni (Madame Jasmine).

A Carrer de l'Hospitalon egy anno kórházként, ma már egyetemi épületekként funkcionáló épület együttest lehet megnézni. Nagyon hangulatos a belső kertje, ami tele van mandarinfákkal. Belépőjegy nincsen. 

Az El Raval negyedben többnyire arab bevándorlók laknak, úgyhogy tele van minden féle arab étteremmel és üzlettel

Nagyjából ennyi fér bele 3 napba, de én azt mondanám, hogy ha még egy plusz szabadnapot tudtok kérni, akkor inkább 4 napot töltsetek el a városban. Úgy nem kell annyira rohanni és kényelmesen el lehet menni mindenhova. Ha esetleg még több napot maradnátok, akkor még a Tibidabóra is fel lehet menni vagy Montserratba, esetleg a foci kedvelőknek a Barcelona stadionjába.

Top 10 látnivaló Barcelonában és transzfer infó az alábbi oldalon: http://utazomajom.hu/top-10-barcelona/

Költéseim:
  • Repülőjegy (én csak oda fele jegyet vettem 11.692 Ft-ért, mivel ekkor épp Lisszabonba tartottam 4 hónapra, illetve csomagot is adtam fel 7500 Ft-ért, de azt nyilván 3-4 napra fölösleges venni.)
  • Szállás: 0 Ft, mivel Couchsurfingeltem
  • Renfe vonat a repülőtérről: 4,1 euró 
  • Aerobus a városból a repülőtérre: 5,9 euró (érdemesebb oda-vissza Aerobusszal menni, úgy 10 euró a jegy és a busz 5 percenként jár a vonat pedig csak fél óránként. Menetrendért és online jegyfoglalásért kattints ide.)
  • T10 metrójegy: 9,90 euró
  • Kaja, belépőjegyek: 26,42 euró
Összesen: A repülőjegyen kívül a 3 nap alatt én összesen 46, 32 eurót költöttem. 

Couchsurfing

2 éve egy Erdélyből kitelepült magyar lánynál, Dalmánál és családjánál Couchsurfingeltem egy Barcelonától kb. 60 km-re fekvő vidéki faluban. Ekkor is sikerült összefutnom Dalmával egy kávéra a városban. Nagyon örülök neki, hogy most is tudtunk beszélgetni. Jó dolog ez a Couchsurfing, hogy az embernek itt is ott is vannak ismerősei :)

Ekkor szintén egy magyar lánynál, Évánál Couchsurfingeltem. Éva is nagyon kedves és aranyos volt. Épp most készül a maratonra, úgyhogy nagyon keményen tolja az edzéseket. Reggelente, meló előtt megy ki futni a partra. Ő egyébként bérszámfejtéssel foglalkozik. A pozíciójához nem volt feltétel a spanyol nyelv tudás, csak az angol, de időközben már megtanulta a spanyolt és a katalánt is. 

Ha külföldön Couchsurfingeltek egy magyarnál, akkor mindenképp kérdezzétek meg tőle, hogy szeretne-e valamit Magyarországról, hiszen nem mindent lehet kinn beszerezni. Éva mákot kért tőlem, mivel Barcelonában azt nem nagyon lehet kapni. Vittem neki 2 csomag őrölt mákot, 2 Stühmer mákos csokit illetve 1 üveg bort és egy pirospaprikát is. 

Az ajándékokra én kb 1-2 nap hostelben való szállás árát szoktam kalkulálni. Azért ez nem csak ingyen szállás, hanem kapcsolat építés is, úgyhogy nem szabad visszaélni a lehetőséggel.

Szeretnél még többet tudni a Couchsurfingről? Akkor olvasd el az alábbi cikket is.
http://www.hobbimazutazas.hu/2015/11/hogyan-mukodik-couchsurfing.html

Couchsurfing helyett inkább olcsó szállást keresnél? Ebben az esetben az alábbi honlapot ajánlom:


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!