Booking.com

2015. január 27.

Ilyen az élet Lisszabonban

Az Erasmus szakmai gyakorlati ösztöndíjnak köszönhetően 4 hónapot tölthetek el a portugál fővárosban. Már egy hét eltelt a lisszaboni tartózkodásomból, úgyhogy kialakult bennem egy első benyomás az itteni életről, illetve létrehoztam egy bizonyos napi rutint is. 

Mindennapi élet

1, Rosszabb a tömegközlekedés, mint Budapesten

A metró a reggeli és a délutáni forgalmasabb órákban is csak 5-6 percenként jár, késő este pedig fél óránként. A külvárosi részeken van, hogy reggel is csak 15 percenként jön a busz, hétvégén viszont akár 40 percet is várhat az ember a buszmegállóban. 

Lisszabonban egyébként a 30 napos tömegközlekedési bérlet ára 35,65 euró ~ 10.700 Ft

2, Bizonyos helyeken csak a portugál bankkártyákat fogadják el

A tömegközlekedési bérlet kifizetésére csak a portugál bankkártyák alkalmasak, így a magyar dombornyomott eurós VISA bankkártyámmal nem tudom a havi bérletemet megvásárolni. Ezen felül egyéb üzletben, kávézóban vagy étteremben is jártam már úgy, hogy csak készpénzzel tudtam fizetni.

Reggel mindenki a munkába igyekszik

3, A portugál ATM-ek napi limite

Az összes portugál ATM készpénzfelvételi napi limite 400 euróra van beállítva, viszont egyszerre csak 200 eurót lehet kivenni. Ez azért idegesítő, mivel 5,6 eurót von le a bankom minden készpénzfelvétel után. Az eredeti tervem az volt, hogy kiveszem egyszerre a 4 havi lakbérem teljes összegét, mivel ebben az esetben csak egyszer kéne kifizetnem az 5,6 eurót, viszont az ATM-ek napi limite miatt ezt nem tudom megtenni, annak ellenére sem, hogy a kártyámon ennél nagyobb limit lett beállítva. 

4, Az angollal szinte mindenhol el lehet boldogulni

Az ügyeket simán el lehet intézni angolul, úgyhogy ez nagyban megkönnyíti az életet. Összehasonlítva Olaszországgal, ahol még egy római belvárosi bankban sem tudtak angolul. Itt Lisszabonban szinte mindenki beszél angolul, aki közügyekkel foglalkozik, legyen az postás, banki alkalmazott, rendőr, buszsofőr, stb.

Ezen a dombon kell felmásznom minden reggel

5, Az autók megállnak a gyalogosoknak

Épp futni voltam, amikor át akartam kelni egy 4 sávos úton. Gondoltam magamban, hogy úgyse tudok átmenni, mert tök gyorsan jönnek az autók és biztos, hogy nem fognak megállni, de azért megpróbálom, hátha... Kb. 10 másodperc sem telt el és már a túloldalon voltam. A belvárosban is szinte azonnal megállnak az autók, ha látják, hogy egy gyalogos át akar kelni a zebrán. Olaszországhoz képest ez is meglepetés volt. 

6, SMS értesítés a buszok érkezéséről

Minden buszmegállónak van egy saját száma, amit ha SMS-ben elküldünk egy bizonyos telefonszámra, akkor ingyen megkapjuk a következő fél órán belül érkező buszok pontos érkezési idejét. 

7, Nagyon hideg van a lakásban

Portugáliában nincs központi fűtés a lakásokban és a szigetelés sem valami jó minőségű, úgyhogy télen konkrétan meg lehet fagyni az épületekben. A portugálok már hozzá vannak szokva ehhez a jelenséghez, mi közép-európaiak pedig elektromos fűtőtesttel próbálunk "túlélni".

Van olyan, hogy télen kint melegebb van, mint bent a lakásban

8, Könnyen lehet portugál bankszámlához jutni

A portugál bankszámlanyitáshoz elég volt a magyar személyi igazolványom. (Azért nyitottam ezt a számlát, hogy a magyar devizaszámlámról átutaljam a pénzem egy portugál számlára, mivel így kikerülhettem volna az ATM-ből való készpénzfelvételi díjat, viszont leblokkolódott a netbankom, és egyébként is csak kb 5-10 eurót nyerhettem volna, úgyhogy végül ez nem történt meg és le is zártam ezt a portugál számlát)

9, Lakhatás

Az albérletem 200 euróba kerül havonta és ezért a pénzért egy külön szobám van. Összehasonlítva Anconával, ott 210 eurót fizettem az egyetemi szállásra és ott a szobát egy másik lánnyal kellett megosztanom. Győrben viszont kb. 100 euróból kijöttem (szintén megosztott szoba).

10, Időeltolódás

A kontinentális Portugáliában egy órával kevesebb van, mint otthon.

Belém, egyik hétvégén idáig kifutottunk a belvárosból

11, Több a lehetőség

Az elején tartottam a nagy városi feelingtől, mert anno Budapesten nem igazán szerettem élni, viszont Lisszabon valahogy más. Itt nincs olyan nagy tömeg és valamennyivel kisebb is, mint Budapest, programlehetőségben viszont egyáltalán nincs hiány. Sokkal több lehetőség van a szabad idő eltöltésére, mint pl. Anconában, ahol igazából alig lehetett mit csinálni és külföldiek is kevesen éltek a városban. Lisszabonban rengeteg Erasmusos diák tanul vagy dolgozik illetve sok áttelepült külföldivel is lehet találkozni, úgyhogy könnyebben lehet ismerkedni is. Csütörtökönként pl. a Nike ingyenes futóedzéseket szervez, ahol szintén nem csak portugálok, de külföldiek is részt vettek. A Couchsurfingen is láttam különböző eseményeket, azt is lehet nézegetni. Hétvégén pedig simán ki lehet menni Belémbe, sétálni a városban vagy esetleg megnézni egy-két múzeumot. 

Munka

Egy non profit cégnél dolgozok, HR gyakornokként. Erasmusos diákoknak segítünk szakmai gyakorlati helyeket találni portugál cégeknél. A szervezet egyébként hasonló jellegű tevékenységet folytat, mint az ESN (Erasmus Student Network).

Ez a kilátás 50 méterre van az irodánktól

1, Munkaidő

Kb. 9.40-től 17:00-ig dolgozunk, de ebbe beletartozik még egy órás ebéd szünet is. Szerencsére Ha valamilyen elintéznivalója akad az embernek, akkor az ebédszünetben van arra is lehetőség.

2, A feladatok

A munka abból áll, hogy regisztráljuk a saját adatbázisunkba a honlapon jelentkezett diákokat, majd utána egy skype-os interjút szervezünk le velük, végül pedig kiküldjük az anyagukat a releváns cégeknek.

3, Fizetés

Hogy őszinte legyek a lelkesedésem így, hogy 1 Ft-ot sem kapok a cégtől nem olyan nagy, mint amilyen lehetne. Csak az ösztöndíjam áll a rendelkezésemre, ami 500 euró. Összehasonlítva az előző munkahelyemmel, ahol közel 600 eurót kerestem, és a lakhatási költségem csak a fele volt, így ez egy kicsit visszalépésnek tűnik, viszont remélem, hogy a jövőben valami haszna csak lesz ennek a külföldi tapasztalatnak. Félretenni ebből a pénzből szinte lehetetlen, úgyhogy valószínűleg utazásra se nagyon lesz lehetőségem :(

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Közben letelt a 4 hónapos lisszaboni gyakorlatom. Ha további érdekességeket, hasznos információkat, utazási tippeket és tanácsokat olvasnál Portugáliáról és Lisszabonról, akkor az alábbi bejegyzésekre is nézz rá:

Top 14 kedvenc helyem Lisszabonban

Ezeket a Lisszabon környéki látnivalókat nem érdemes kihagyni

Lisszabon nem fogy ki a látnivalókból és programlehetőségekből

Hasznos infók Lisszabonról

Mit és hol együnk Lisszabonban?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!