Booking.com

2015. június 29.

Lisszabon nem fogy ki a látnivalókból és a programlehetőségekből

Lisszabonban lehetetlen unatkozni. Ha már megnézted az összes "kötelező" látványosságot (vár, Szent Jeromos-kolostor, miradourok) és nem tudod hogyan töltsd el a hátralévő idődet a városban, akkor érdemes egy pillantást vetni az alábbi listára, hiszen összegyűjtöttem pár kevésbé ismert látnivalót és programlehetőséget.

1, Minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogathatóak a múzeumok

Lisszabonban minden hónap legelső vasárnapján ingyenesen látogathatók az állami és néhány privát múzeum is. További részletekért (pontos nyitva tartás, melyik tartozik bele az ingyenesen látogathatók közé) érdemes felkeresni az alábbi oldalakat majd kiválasztani, hogy melyik múzeum szimpatikus, végül pedig a múzeum saját oldalán tájékozódhatunk.


Én az alábbi két múzeumról tudok saját véleményt mondani:

Tengerészeti múzeum (Museu de Marinha)

Elhelyezkedés: Belémben a Szent Jeromos-kolostor mellett

Habár érdekes volt a kiállítás, különböző hajómaketteket tekinthetünk meg és végigkövethetjük a hajózás múltbeli fejlődését is, viszont pénzt nem biztos, hogy kiadtam volna ezért a múzeumért, úgyhogy érdemes kihasználni az ingyenes belépést. 

Aki érdeklődik a tengerészet iránt, annak érdemes kihasználnia az ingyenes múzeum belépőt

Csempe múzeum (Museu Nacional do Azulejo)
Elhelyezkedés: Santa Apolonia vasútállomástól még a folyópart mentén tovább kifele kell haladni a városból kb. 1,5 km-t

Én nagyon oda vagyok a portugál csempedíszítéses épületekért, úgyhogy egyértelmű volt, hogy ellátogatok majd a csempe múzeumba is és kihasználom az ingyenes belépés lehetőségét. Már maga a múzeum épületéért is megérte elmenni (egy régi kolostor épületében kapott helyet) illetve a kiállítás is nagyon érdekes volt. Végigkövethetjük, hogyan változtak a csempedíszítések a történelem során, sőt még egy kápolna is megtekinthető, amit szintén csempék díszítenek. 

Bal felső képen látható, hogy hogyan díszítik a csempéket, Jobb felső és Bal alsó képen pedig a kápolna

Minél díszesebb a csempe, annál több pénzbe kerül. A csempedíszítést csak a tehetősebb réteg engedhette meg magának.

Jobb oldali képeken már a modern díszítések láthatóak

Egyéb múzeumok, ahol én még nem voltam, de ha legközelebb Lisszabonban járok nem hagynám ki:

  • Planetárium
  • Természettudományi múzeum
  • Design és divat múzeum
  • Marionette múzeum

2, Felfedezők emlékműve

A felfedezők emlékműve előtt a járólapon egy nagy világtérképet ábrázoltak, ahol bejelölték a portugálok által felfedezett helyeket. Az emlékmű tetejére is érdemes felmenni, mivel nagyon szép panoráma nyílik Belém városrészre, a Tejó folyóra és a már említett térkép is érdekes onnan fentről.

Belépőjegy információ itt tekinthető meg

A felfedezők emlékműve előtti világtérkép a jobb alsó képen az emlékmű tetejéről fényképezve

Ezért a kilátásért megéri felmenni

3, Nemzeti Panteon

A 17. században épült barokk építészeti stílusú templomot a 20. században alakították át nemzeti panteonná, ahol jelenleg a portugál történelem nagyjai nyugszanak. Az emelten pedig különböző kiállítások tekinthetőek meg illetve a legfelső szinten a panoráma is gyönyörű.

Jegyár információ itt található meg

Habár a bal felső képen nem látszik, de a Panteon teraszáról nagyon szép kilátás nyílik Európa leghosszabb hídjára, a 17, 2 km hosszú Vasco da Gama nevezetű hídra

4, Egyetemi botanikus kert (Jardim Botânico da Universidade de Lisboa)

Ha érdekelnek a különleges trópusi növények és a hatalmas pálmafák, akkor a botanikus kertet semmiképp se hagyd ki. Ja és van egy lepkeház is. Amikor én jártam ott, (április) akkor még csak bábok voltak, de nyáron biztos nagyon szépek lehetnek, amikor már kikelnek a pillangók.

Jegyár információ itt található

Nagy pálmafák, bambuszerdő, lepkeház - ez mind megtalálható a botanikuskertben

5, Füvészkert Jardim Botânico Tropical

Ha szereted a különleges növényeket, akkor a Szent Jeromos-kolostor mögötti botanikus kertbe is mindenképp látogass el, ahol trópusi növényekkel ismerkedhetsz.








6, Casa do Alentejo

A Casa do Alentejo egy étterem, illetve kultúrház, ami a dél-portugál Alentejo régió mór, arab stílusú építésjegyeit viseli. A Rossio tértől pár lépésre található. Belépőjegyet nem kell fizetni.



7, Ócenárium

Cápák, holdhal (a világ legnehezebb csontos hala), pingvinek, korallok, madarak és még minden féle egyéb érdekes állat megtalálható a lisszaboni ócenáriumban, ahol egyébként Európa legnagyobb beltéri akváriuma kapott helyet.

Belépőjegy információ itt található

Már csak a környékért is megéri ellátogatni az Ócenáriumhoz, hiszen a '98-as Expora egy teljesen új modern városrészt húztak fel. Jobb felső képen pedig a világ legnehezebb hala látható.

Érdemes egy kicsit leülni az akvárium elé és csak nézni a halakat

8, Oriente környéke

Ha sokallnáld a belépőt az ócenáriumba, a környékére akkor is menj el, hiszen egy teljesen más arcát ismerheted itt meg Lisszabonnak. A belváros szép, csempe díszítéses házai után itt egy modern, új városrészt ismerhetsz meg. Itt található a Vasco da Gama híd, ami 17,2 km hosszúságával Európa leghosszabb hídja. Ha a hidat a magasból szemlélnéd meg, akkor felvonó szerű kabinnal is utazhatsz. Érdemes pár órát rászánni erre a környékre és az ebédet valamelyik folyópart menti halas étteremben elfogyasztani.









9, Estufa Fria üvegház

Az Eduardo VII park melletti üvegházban szép növényeket lehet megnézni és sétálgatni egy zöldövezetben, melyet különböző szobrok és kis tavak is díszítenek.

Belépőjegy információ itt található (vasárnaponként 14:00 óráig ingyenesen látogatható)

Szinte senki nem járt itt rajtunk kívül. Ha egy kis nyugira vágynál, érdemes ide ellátogatni
10, Carmo kolostor (Convento do Carmo)

A gótikus stílusban épült kolostor az 1755-ös nagy földrengésben rongálódott meg. A templom déli homlokzata viszont elég jó állapotban megmaradt, ami most múzeumként működik. Érdemes bemenni, hiszen a múzeumban gyönyörűen megmunkált sírtömböket nézhetünk meg.





Kilátás a múzeum könyvesboltjából
11, Krisztus király szobor (Cristo-Rei)

A 28 méter magas szobor 82 méter magas talapzaton áll, ami az ország egyik legmagasabb építményének számit. 

Az alkotás ötlete a lisszaboni dóm egykori érsekétől, Manuel Gonçalves Cerejeirától származik, aki 1934-ben meglátogatta az egykori brazil fővárost és az ott 1931-ben felavatott világhírű szobrot. Felállítását végül a római katolikus egyházat támogató António de Oliveira Salazar, Portugália miniszterelnöke rendelte el.

A műalkotás építése 1949. december 18-án kezdődött, és mintegy tízéves építési időt követően 1959. május 17-én avatták fel. - forrás: Wikipedia

A szoborhoz a leglátványosabb eljutás a komp (Cacilhas irányába), ami a Cais do Sodré állomásról indul. Cacilhasból van busz is a szoborhoz, de érdemes a folyó mentén gyalogolni (kb. 2,5-3 km), hiszen szép látványban lesz részünk a város túloldalára. 










12, Palácio dos Marqueses da Fronteira

A Fronteira palota eredetileg vadász kastélynak épült 1671-ben, amikor ezen a környéken még erdős terület volt jellemző. Építése Dom João de Mascarenhas-hoz köthető, aki jó kapcsolatot ápolt az akkori királlyal, VI. Alfonzzal. Az épület magán kézben van, tulajdonosa még mindig a Mascarenhas család. A palota belülről és kívülről is csodás, mindenképpen megéri a kicsit hosszadalmas eljutást a belvárosból.

Eljutás: Metróval a Jardim Zoológico állomásig, majd vagy gyalog vagy a 770-es busszal lehet elérni a kastélyt.






13, Monsanto park

A Monsanto park Lisszabon hatalmas kiterjedésű erdője, ahol számtalan túra ösvényen sétálgathatsz vagy akár egy piknikezős ebédet is tarthatsz a városnézés közben. A parkba a Fronteira kastélyból is átsétálhatsz vagy a belvárosból (Baixa-Chiado, Rossio, Restauradores, Avenida) a 711-es busszal is eljuthatsz.





14, Füvészkert Jardim Botânico d'Ajuda

Egy másik gyönyörű botanikus kert, ahol alig lézengenek az emberek. Több a páva, mint az ember :)









15, Ajuda Nemzeti Palota

Az Ajuda Palota környéke Lisszabon "Rózsadombja", egy előkelő negyed, ahol a tehetősek laknak. A palota a földrengés után épült, hogy a királyi család áttehesse a székhelyét a folyó partról, Belémből egy biztonságosabb helyszínre.

A belvárosból (Rossio) a 760-as busszal lehet ide eljutni. Az előző, 14-es pontban említett botanikus kert pedig pár 100 méterre található a palotától.











16, LxFactory

Az LxFactory egy hipster negyed, ahol minden megtalálható, ami ma menőnek tartott. A legjobb az egykori üzemépületben kialakított könyvesbolt. Az LxFactory közvetlen az Április 25. híd alatt található.






17, Park bár

Mivel Lisszabon dimbes-dombos város, ezért nem nehéz gyönyörű kilátással rendelkező éttermet vagy bárt találni. Ha egy kicsit alternatív, többnyire külföldi és helyi fiatalok által látogatott helyre szeretnél beülni, akkor zárd a napod a Park bárban, melyet egy parkolóház tetején alakítottak ki. Ezért se nagyon ismert a turisták körében, mivel ki az aki egy parkolóházba menne inni?

Érdemes már korán odamenni, mivel hamar elfogynak a jó helyek. 

Kép forrása: http://portugalconfidential.com/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
További programlehetőségekért és egyéb Lisszabonhoz kapcsolódó információért keresd föl az alábbi oldalt: http://www.lisbonlux.com/

A kedvenc helyeim Lisszabonban: 
http://www.hobbimazutazas.hu/2015/03/top-10-kedvenc-helyem-lisszabonban.html

Hasznos információk Lisszabonról: 
http://www.hobbimazutazas.hu/2015/08/hasznos-infok-lisszabonrol.html
Lisszabon környéki látnivalók:
http://www.hobbimazutazas.hu/2015/06/ezeket-lisszabon-kornyeki-latnivalokat.html

Lisszaboni ételek és olcsó éttermek:
http://www.hobbimazutazas.hu/2015/05/mit-es-hol-egyunk-lisszabonban.html

Szállást keresel Lisszabonban?
Én szálláskereséshez mindig a booking.com-ot használom, ahol mindenki megtalálja a saját pénztárcájához mért legjobb lehetőségeket. 
Booking.com
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is.