Booking.com

2015. május 24.

Mit és hol együnk Lisszabonban?

Ha édesszájú vagy (mint sajnos én is), akkor Portugáliát nemcsak a színes csempedíszítéses házai és a gyönyörű tengerpartjai, hanem a gasztronómiája miatt is szeretni fogod. 

Az alábbi bejegyzésben összeszedtem a kedvenc portugál ételeimet és a kedvenc lisszaboni kávézóimat, ahol nemcsak reggelizni és kávézni, de ebédelni is lehet. 

A portugál kávézókról azt érdemes tudni, hogy ebédidőben meleg ételt is felszolgálnak, melyek árai általában alacsonyabbak az éttermekhez képest, viszont ez nem jelent minőségbeli csökkenést, sőt... Ha szeretnél úgy étkezni, mint a helyiek, akkor étterem helyett térj be inkább egy random kávézóba (szinte 100 méterenként találsz egyet) és rendelj egy levest és egy fő ételt.

Egyél annyit amennyi csak belédfér

A Rossio-tér és pályaudvar mellett van egy nagyon jó all you can eat étterem, ahol kiválóan főznek és 6,9 euróért annyit ehetünk az ízletes portugál ételekből, amennyi csak belénkfér. A hely neve, ahogy a google maps-en is rátalálsz: Buffet do Leao. Hétvégén 1 euróval drágábban lehet enni, akkor 7,9-be kerül, de még ennyiért is megéri.


Leves

Caldo verde (krumplival behabart káposzta leves - nekem ez a kedvencem)

Kép forrása: http://whats4lunch.ca/

A caldo verde a legismertebb és leghíresebb, de ezen kívül egyéb fajták is léteznek, pl bableves, zöldségleves, stb.

A kávézókban a levesek ára általában 1,2-1,8 euró között mozog.

Mindegy, hogy melyik kávézóban rendeljük, mindenhol finom, de ha mindenképp ajánlanom kell egy helyet, akkor az a Bairro Altoban, az Erasmus Life Lisboa iroda (ahol dolgoztam) melletti kis kávézó, ahol egy nagy tál leves csak 1,2 euróba kerül és garantáltan nem találkozhatunk ott egy turistával sem. A tulaj nem tud angolul, úgyhogy azt érdemes megjegyezni, hogy a leves sopa portugálul.


Főételek

Amint már említettem, a főételeket is a kávézókban érdemes kipróbálni, mivel sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos éttermek.

Egy főétel körülbelül 7-10 euró között mozog, ha ennél drágábban adják, akkor inkább folytasd tovább a nézelődést.

Az alábbi környékeken érdemes nézelődni:
  • Graca
  • Avenida da Liberdade közeli eldugottabb utcácskák
  • Bairro Alto eldugottabb utcái (általában ha ki vannak rakva székek az étterem elé az utcára, akkor az tuti, hogy valamilyen turistásabb hely)
  • Rato
  • Martim Moniz - erre fele sok a közel-keleti bevándorló, így ha szereted a keleti ízeket, akkor azt itt kell keresni
  • Principe Real
Tipikus portugál étel a bacalhau, azaz tőkehal, viszont az a vicces benne, hogy ezt a halat nem is Portugáliában halásszák, hanem a Skandináv országokban és vastag só rétegben tartósítják.

Így tárolják a tőkehalat. Kép forrása: http://commons.wikimedia.org/

Mielőtt megfőzik egy napot vízben áztatják, hogy ne legyen agyon sózott az étel. A tőkehalnak több elkészítési módja is létezik, de a két leghíresebb az alábbi:

1, Bacalhau con natas (tőkehal főtt krumplival és tejszínnel)


Kép forrása: http://www.tripadvisor.es/

Ha nem szereted a halat, akkor is próbáld ki, mivel egyáltalán nincs hal íze :)

2, Bacalhau a brás (tőkehal chips-szel és olívabogyóval)


Kép forrása: http://preparandoalgo.blogs.sapo.pt/

Ez is nagyon finom étel és szintén nincs hal íze :)

Aki szereti a halat, az kipróbálhatja még a szardíniát is, az is nagyon tipikus portugál étel, arról viszont nem tudok nyilatkozni, mivel én még nem próbáltam.

Egyéb húsételek:

Bife a cavalo (steak, rizs, sült krumpli vagy chips és saláta)


A kép forrása: http://www.guiadaculinaria.com.br


Amit én próbáltam abban sajna eléggé rágós maradt a hús, :( de egyébként szerintem ha jól készítik el ez egy nagyon jó laktató fogás.

Alheira

Hasonló az előzőhöz, viszont nem steakkel, hanem kolbásszal. (Szerintem ez finomabb)

Kép forrása: http://catavino.net/

A legjobb hamburger Lisszabonban:

Munchie

A hamburgert helyben készült friss chips-szel szolgálják fel, nagyon finom. A menü 5 euróba kerül, amiben a hamburgeren kívül az ital és egy kávé is bele tartozik. A fokhagymás majonézes öntet pedig "hab a tortán".



Sütemények
(reggelire vagy desszertnek)

1, Pasteis de nata

Talán a leghíresebb portugál sütemény (pedig szerintem nem ez a legfinomabb). Azt mondják, hogy Belémben a legjobb, de tudok egy helyet a belvárosban (Manteigaria Fabrica De Pasteis de Nata), ahol ugyanolyan jó és még egy kicsit olcsóbb is (1 db 1 euró), mint Belémben.

Kép forrása: http://www.gelfrite.pt/


2, Salame

Nagy kedvencem ez a csokis, kekszes süti. Mindenhol nagyon jó, de a legolcsóbb (60 cent vagy salame + kávé együttes rendelése esetén 1 euró) a Padaria Portuguesa franchise hálózatban. 

Kép forrása: https://eatingtheworld.wordpress.com

3, Pao de deus

A legfinomabb és legolcsóbb (1 euró) a Padaria Portuguesaban. Ha szereted a kókuszt, akkor még véletlenül se hagyd ki ezt a süteményt.

Kép forrása: http://thisismold.com/

Padaria Portuguesa a város több pontján is megtalálható, például az alábbi pontokon (a fent említett főételeket itt nem lehet megkóstolni, helyette rengeteg féle pékárú és szendvics között válogathatunk, leves viszont kapható):

Largo de Camoes


Rua Aurea (Rossio és Torreiro do Paco között)


Restauradores, posta mellett


4, Rocha (püspökkenyér szerűség - egyik kedvencem)

Kép forrása: https://eatingtheworld.wordpress.com

A legjobb a Caza Chineza kávézóban. Hatalmas darabot adnak, az ára pedig 1 euró. Ha többet próbálnának elkérni ennél (velem már megtörtént), akkor jelezd, hogy te márpedig biztos vagy abban, hogy ez 1 euróba kerül. 


Sorolhatnám még tovább a számtalan jobbnál-jobb portugál süteményeket, de ezt inkább nem teszem meg. Menj be a Padaria Portuguesaba vagy a Caza Chinezaba vagy egy random kávézóba és próbálj ki annyi félét amennyi csak tetszik :) A választék "sajnos" végtelen :D

Kávé

Ha egy bárban kávét kérsz, akkor az sima espressot jelent. Általában egy espresso 60 centbe kerül és pont olyan, mint Olaszországban (aromás, finom és jó erős :)) Ha inkább tejeskávét innál, akkor rendelj galao-t (kiejtve: galau). Legolcsóbb a Padaria Portuguesaban, 95 cent, egyéb kávézókban kb. 1,2-1,3 euró között szokott lenni. 

Bor

Szerintem a zöldbort (enyhén buborékos bor) mindenképp érdemes kipróbálni. Én speciel nem szeretem a fehér borokat, de a zöld nagy kedvencem. Ha márkát kéne javasolni, akkor a Gazelát mondanám. 
A vörösborok (vinho tinto) közül pedog a legjobbak a Portói és az Alentejo régióból származóak. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jártál már Lisszabonban és kipróbáltad valamelyik fent említett ételt? Esetleg valami mást kóstoltál meg? Hogy ízlett? Melyik volt a kedvenced?

Szállást keresel Lisszabonban? Én mindig a booking.com-ot használom, szerintem az a legjobb szálláskereső oldal. 

Booking.com

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!