Booking.com

2015. március 15.

Top 14 kedvenc helyem Lisszabonban, térképpel

Tavaly nyáron jártam először Lisszabonban. Az utazásom után azzal az állásponttal tértem haza, hogy Portugália gyönyörű, az emberek hihetetlenül kedvesek és minden nagyon tetszett, kivéve Lisszabont. Pár hónappal később Erasmus szakmai gyakorlati helyet keresgéltem és végül úgy alakultak a dolgok, hogy egy lisszaboni szervezethez sikerült felvételt nyernem. 

Újra itt! Tavaly nem igazán sikerült a város igazi arcát megismernem, de minden(ki) megérdemel egy második esélyt! Úgy gondolom, hogy minden okkal történik az életben. Lehet, hogy azért kellett visszatérnem, hogy megváltozzon a bennem kialakult kép a portugál fővárosról. Ha ez volt a sors célja, akkor ez sikerült, olyannyira, hogy ma már a az egyik kedvenc városom lett Lisszabon. Most bemutatom a tíz 14 kedvenc helyemet, melyeket szerintem semmiképp sem szabad kihagyni a városba látogatóknak.

A legtöbb hely eléggé eldugott részen van, úgyhogy javaslom azért a Google térképen való tájékozódást is, illetve Lisszabonban tényleg hasznos lehet a várostérkép, amit ingyen be lehet szerezni a tourinformban (Restarudores vagy Terreiro do paco metróállomásnál).

A poszt aljára elhelyeztem ezeket a helyeket egy térképen, hogy ezáltal könnyebb legyen a megtalálásuk. 

1, Miradouro de sao Pedro de Alcantara


Eljutás: 
  • Restauradores metró állomástól a Calcada da Glória megmászása, ahol egy régi sárga villamos is közlekedik fel a dombra
  • Cais do Sodrétól a 758-as busz Elevador da Glória megálló
2, Calcada da Glória


Eljutás:
  • Restauradores metró állomástól ezzel a sárga villamossal lehet feljutni a domb tetejére, de érdemesebb gyalog megtenni ezt az utat, mivel az út mentén nagyon szép graffitiket lehet nézegetni
3, Calçada do Lavra


Eljutás: 
  • Restauradores metró állomástól felfele az Avenida da Liberdaden kell egy pár métert tovább menni, majd jobbra fordulni.
  • Egy sárga villamos is megy fel ezen a dombon. Az utca szintén az utcai művészetek, graffitik miatt érdekes. Az út elején az április 25 (portugál felszabadulás napja) felirat van felfestve, majd a dombon felfelé haladva bal oldalt egy lépcsős utcát láthatunk, azon folytassuk tovább az utat.

4, Jardim do Torel


Eljutás:
  • Restauradores vagy Avenida metró állomástól közel (javaslom a google térképen való megtekintését előre, mivel eléggé eldugott helyen van)
  • előző (3-as) ponttól már csak pár méterre van. Követni kell a graffitiket a lépcsős utcán.

5, Rua da Bica de Duarte Belo


Eljutás: Baixa/Chiado metróállomás Largo Chiado kijáratától a Largo Camoes tér felé haladva, majd tovább egyenesen a Rua do Loreton.

6, Miradouro de Santa Catarina


Eljutás: Ha elértük az előző (5-ös) pontot, akkor a Rua do Loreton tovább haladva a következő utcán forduljunk be balra, majd egyenesen haladjunk végig a miradouroig.

7, Calcada do Doque


Eljutás: Rossio vasútállomástól egészen a Largo Trindade Coelhoig vezetnek föl a lépcsők.

8, Miradouro de Santa Luzia


Eljutás: A katedrálistól a fő úton haladva kell tovább menni.

9, Miradouro das portas do sol


Eljutás:
  • A katedrálistól tovább a fő úton haladva kell menni még kb. 200 métert.
  • Az előző (8-as) ponttól már csak pár méter.

10, Miradouro da graca


Eljutás: Az előző (9-es) ponttól tovább kell haladni szintén a fő úton (Rua Sao Tomé majd Calcada Graca)

11, Miradouro do parque Eduardo VII


Eljutás: Parque vagy Marques de Pombal metró állomás

12, Miradouro da nossa senhora do monte


Eljutás: A 10-es ponttól visszatérni a Rua da Graca-ra, befordulni a Rua da Senhora do Monten, majd továbbmenni az út végéig.

13, Tejó folyópart


14, Escadinhas de São Cristóvão


Eljutás:
  • Az Elevador de Santa Justa lifttel szembeni utcán indulunk el egyenesen. Keresztezni kell még több fő utat is addig, míg elérünk egy pici eldugott utcához, ahova egyébként tuti, hogy nem mennénk be, mivel azt hinnénk, hogy semmi különleges nincs ott. Pedig van. A kis utca tele van nagyon igényesen megfestett graffitikkel.
  • Sétáljunk fel egészen a lépcső tetejéig a templomhoz, onnan lesz a legjobb kilátás erre az utcácskára. 
Térkép


Lisszabonba utazol? Ez a cikk is érdekelhet: http://www.hobbimazutazas.hu/2015/08/hasznos-infok-lisszabonrol.html

Szállást keresel Lisszabonban? Itt megtalálhatod a város legkedvezőbb áron kínált szállásait.


Jártál már Lisszabonban? Neked melyek voltak a kedvenc helyeid? Írd meg kommentben a bejegyzés alatt!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!