Booking.com

2015. június 28.

Így utazik Magyarország egyik legsikeresebb divatbloggere

Utazni mindenki szeret, de ahogy a mondás is tartja, ahány ház, annyi szokás. Mindenki más célból, különböző utazási stílussal és érdeklődési körrel indul útnak.

2013-ban egy finn srác és lett barátnője hostolt a CS-en keresztül Rigában. A finn fiú már Európa majdnem összes országába eljutott, úgyhogy feltettem a kérdést, hogy melyik tetszett neki a leginkább. A kérdésemre azt a választ kaptam, hogy Montenegró.

2014-ben sikerült eljutnom a Balkánra és nagy elvárásokkal Montenegróba is. Habár az ország tényleg szép, ezt nem tagadom, de engem egyáltalán nem ragadtatott úgy el, mint amire számítottam, mivel az embereket mogorvának és nem valami segítőkésznek találtam. Ekkor tudatosult bennem, hogy mennyire mások vagyunk és ez milyen érdekes.

#Új interjúsorozat

Megfogalmazódott bennem egy új interjúsorozat, ahol teljesen más érdeklődési körrel rendelkező személyeket faggatok az utazási szokásaikról.

Ezennel Molnár Dorkát, Magyarország egyik legsikeresebb divat bloggerét, a The Sense szerzőjét kérdeztem.


Mikor kezdtél el utazgatni és mi célból?

Egész kicsi koromtól kezdve jártuk nyaranta Európát a szüleimmel, így volt már tapasztalatom, de sokáig teljesen mások álltak a prioritási lista élén, nagyjából 6 évig nyaralni sem voltam a késői tini és korai húszas éveimben. Másfél éve kezdtem el valóban utazni, és mostanában már alig járok haza.

Merre jártál már a világban? 

Észak-Amerika és Európa nagyjából le van fedve, a statisztika szerint 25 ország, és a világ 12%-a, szóval még mindig gyerekcipő.
Melyik volt a kedvenc helyed és miért?

Miami. Az első olyan hely, ahol teljes mértékben otthon érzem magam, és második otthonnak is hívom. Vízum híján nomádként, de mindenképpen fix pont az életemben.

Baráttokkal, egyedül vagy utazási irodával utazol?

Egyedül szoktam utazni, de mindenhol vannak ismerőseim.


Szerinted milyen előnye és hátránya van az egyedüli utazásnak?

Az előnye az, hogy flexibilis a dolog, nem vagy senkihez kötve, és teljesen véletlenszerű dolgok történhetnek attól függően, hogy kivel hoz össze az élet, milyen társaságba futsz bele egy hotelben, bárban, vagy a helyi ismerőseiden keresztül. A hátránya mindenképpen az, hogy teljesen magadra vagy utalva, és minden felmerülő problémát egyedül kell megoldani. Ezek egyike a biztonság és a személyi tulajdon veszélyeztetettsége, ami fiatal nőként talán elég elrettentő oldala az egyedül utazásnak.

Hol vagy most éppen?

Most éppen Londonban élvezem az esőt és a tíz fokot árnyékban, egy kellemes nyári hónapig.


Hogyan étkezel egy külföldi utazás alatt? Odafigyelsz az egészséges életmód elveire?

Igyekszem, ugyan mindig megkóstolom a helyi megkóstolnivalót, és nem vagyok a fasisztoid diéták híve, de állítom, hogy költséghatékonyan és egészségesen étkezni sokkal egyszerűbb, mint aminek tűnik.

Szoktál utazás alatt sportolni? Ha igen, mit?

Ha hosszabb időre megyek, akkor mindig beiratkozom a legközelebbi edzőterembe, ha rövidebb időre, akkor pedig futni járok a környéken. Néha a kettő kombinációja. Nyilván nehéz konzisztensnek lenni, ha az ember mindig máshol van, de hozzá vagyok szokva a heti 2-3 alkalom testmozgáshoz, hiányozna.


Hogyan öltözködsz, ha utazol? Kényelmesen, divatosan vagy a kettőt vegyítve?

Az első számú szabály, amit megtanultam – teljesen mindegy, hogy mit mond az időjárás-előrejelzés, bárhova mész, mindig hidegebb lesz, mint amire számítasz. Igyekszem funkcionálisan és stílusosan pakolni, mivel nem hordok színeket, és nagyjából kialakult sémával dolgozom, ezért nem szoktam feleslegesen cipelni dolgokat.

Melyik az az üzlet, ahol olcsón beszerezhetőek a kényelmes, de mégis divatos darabok?

Otthoni és edzőcuccot mindenhol fillérekért lehet kapni, kulacsot, esőkabátot, eldobható zoknit, alsónemű csomagot, pólókat inkább helyben szoktam megvenni, mint hogy foglalják a helyet a bőröndben, Primark, Forever 21, vagy H&M általában mindenhol van. A vásárlás szempontjából mindig a helyieket faggatom ki, hogy merre vannak outletek, teljesen áron nem szoktam vásárolni, és a boltok általában kis különbséggel minden országban ugyanazok, mint Magyarországon, már a valuta miatt sem éri meg.


Sokaktól hallottam már, hogy külföldre mennek vásárolni. Tényleg megtérül az utazási költség? Ha igen, akkor hova érdemes menni?

Preferencia kérdése. Designer outletek Parndorftól Las Vegas-ig mindenhol vannak, de azt hiszem a többségnek gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy 3 ezer dollárba, vagy 1250 dollárba kerül a Valentino ruha. Utazáskor az ember könnyebben szórja a pénzt és lepi meg magát valamivel, mert különleges alkalom, és ahogy már említettem, minden bolt van már nálunk is, hacsak nem designer kiegészítőkön szeretne spórolni az ember, vagy aranyat venni kilószámra az isztambuli Grand Bazarban, akkor nem érdemes messzire menni.

Mi az a ruhadarab vagy kiegészítő, amit soha nem hagysz otthon?

Converse tornacipő, aprócska esernyő, olyan kabátok, amik koktélruhától tornacipőig mindennel működnek, legalább három pár napszemüveg, mert amúgy nem hordok kiegészítőket, egy fekete és egy fehér ugyanbból a Furla táskából, amibe minden belefér.


Sokszor látok turistákat Nike futócipőben várost nézni. Ez ciki vagy menő?

Ha valaki indult már el egész napos városnézésre, akkor tudja, hogy teljesen mindegy, menő vagy ciki, lényeg hogy kényelmes legyen. Mindenesetre semmi gond a Nike cipővel, én inkább a tépőzáras túraszandálnál tennék fel kérdéseket, de nem fogok, mert tudom, hogy itt tényleg megáll a hiúság.

Utazásaid során láttál már valakit, aki nagyon nem az alkalomhoz illően volt felöltözve? 

„Turistának” lenni magában egy kiváltság, szerintem abszolút teljesen mindegy, hogy ki miben érzi jól magát, miközben élményeket, és kultúrát szív magába. Mindig minden meredek macskaköves utcában lesz egy 30-on felüli nő magas sarkúban botladozva, és mindenhol rajzanak az apró, középkorú ázsiaiak, akik kalappal, napernyővel, napszemüveggel, és kendővel védik magukat a naptól. Ezek mind megmosolyogtató dolgok, és csak hozzáadják a megszokott faktort az új élményhez.


Szerinted melyik országban öltözködnek a legdivatosabban?

Ha a férfiakat nézzük, akkor Olaszország nagyobb városaiban, Londonban, és New Yorkban kiemelkedően, sőt – megkockáztatnám, hogy az első kettőben nagy százalékban hibátlanul. A nőknél nagyon változó, alternatív stílusikonokba véletlenszerűen botlani annál egyszerűbb, minél északabba megy az ember Európában, vagy Észak-Amerikában, a tradicionális jól öltözöttség viszont a fővárosok és nagyvárosok gazdagabb kerületeiben és a bevásároló utcákban fordulnak elő nagyobb koncentrációban.

Budapestet divat szempontjából egy tízes skálán hogy értékelnéd? Min lehetne még nekünk magyaroknak fejlődni?

Talán 3-4-et tudnék adni jelen pillanatban, a Bazilika és a MOM Park vonzáskörzetének 5-6-ot. Véleményem szerint túlságosan erős a „valahova tartozás” kívánalma, amit a stílusukhoz is csatolnak az emberek, olyasmiben járnak, amit láttak már valahol, ami bevált, ami működik, amit megszoktak. Az idősebbek gyakran ragaszkodnak a fénykoruk divatjához, a fiatalok pedig az eldobható, trendi, rossz minőségű high street ruhákat és kiegészítőket hordják, mert azt látják maguk körül. Ha nem kifejezetten divatorientált az érdeklődési körük, akkor nem is fognak más inputot kapni a rutinok legyőzésére, mert az elérhető közelségű médiumok (újságok, magazinok, plakátok, tv) is pontosan ezt a komfortzóna és tömegtermelt stílust suttogja a fülükbe.


Hol van a divat fővárosa? 

Mindenhol. A divat egy organikus és lélegző dolog, a világot átszövő kreativitás hálója, amiben millió és millió ember él, fejezi ki a hangulatát, személyiségét. Bárhova mehet az ember a világban, mindenhol megvan a helyi stílus, helyi tervezők, helyi kelmék, kézműves módszerek.

Melyik ország „divatosabb” Olaszország vagy Franciaország?

Ezt a kérdést véleményem szerint kizárólag szubjektíven lehet megválaszolni, én az olaszok pártján állok. Ugyan a franciák „effortless chic”-je utánozhatatlan, három ruhadarab, egy kiegészítő, és kócos haj is egy romantikus filmből csöppent az utcára, de az olaszok veleszületett igénye a minőségre, és az örökös eleganciára felülmúlhatatlan. Persze ez gyakran csak 40 év felett bukik valójában ki, amikor túllépnek a Hogan cipőkön, a strasszköves farmerokon, és a leopárdmintán.


Melyik országokba szeretnél még eljutni?

Jelenleg a bakancslistán ezek állnak: Marokkó, Japán, Izrael, Dubai, Ausztrália, Bali, és az USA nyugati partja (SF, LA, Las Vegas)

Végül, de nem utolsó sorban, mit tanácsolnál azoknak, akik nagyon szeretnének utazni, de még nem vették rá magukat arra, hogy elinduljanak?

Mindig van valami kifogás, nincs pénz, nincs idő, nincs szabi, nincs kivel, most a munka olyan, most családi ügy, ez meg az. Néha sok-sok év elrepül, és észre sem vesszük. A kedvenc mondásom az, hogy „Mindent lehet, csak akarni kell” – úgy hiszem az utazás az, amit a legjobban lehet akarni. Akármilyen közel, vagy rövid időre mész, mind-mind hozzájárul a személyiségfejlődésedhez, új perspektívába helyezi az életet, új embereket, kultúrákat, konyhát, nyelveket fedezhetsz fel. Úgy gondolom, hogy aki lehetőséget ad az utazásnak, az sokkal könnyebben találja meg önmagát és köt békét vele, önállóbb és érettebb lesz, és sokkal érdekesebb partner, akár egy beszélgetéshez, akár egy életre. Menjetek, amerre a szívetek húz!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Köszönöm Dorkának a kérdéseimre adott válaszokat.

Képek forrása: The Sense

Ha tovább olvasnátok divat, életstílus, utazás vagy akár mindennapi pszichológiai témákban, akkor Dorka blogját itt érhetitek el. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!