Booking.com

2015. augusztus 18.

Egy délkelet-ázsiai utazás tervezéséről beszélgettem a sárga ruhás lánnyal

Nagy álmom, hogy egyszer majd én is átléphessem Európa határait. Habár elég sok hely érdekel a nagy világban, de most valamiért engem is Délkelet-Ázsiába vonz leginkább, mivel úgy gondolom, hogy arra fele érdekes kultúrákat lehet magunkba szívni, a képek alapján gyönyörű a természet, kedvezőek az árak és e mellett rengeteg hozzánk hasonló hátizsákos utazóval találkozhatunk.

Tanácsot kérni nem szégyen, viszont ahhoz érdemes fordulni, aki tapasztalt már olyan helyzetet, mint amibe később mi is szeretnénk belekerülni. Ritát, azaz a sárga ruhás lányt faggattam egy kicsit Délkelet-Ázsiáról, aki készségesen válaszolt a kérdéseimre.

Ezek a válaszok nem csak nekem, hanem mindenkinek hasznosak lehetnek, úgyhogy ide a blogra is felkerültek.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nem rég találkoztam egy lánnyal, aki 8 hónapot utazott DK-Ázsiában. Szerinte legalább 6 hónapot érdemes eltölteni a régióban. Te mit gondolsz erről?

Nyilván ez sok mindentől függ, de abban egyetértek, hogy ha DK-Ázsiában több országot is szeretnél bejárni, akkor több hónapra érdemes tervezni. Vannak, akik idő- vagy pénzhiány miatt 6-8 hét alatt bejárják. Én 9 hónap alatt sem tudtam eleget utazni ebben a térségben.


Az előbb említett lány napi 50 dolláros büdzséből gazdálkodott, viszont végül ennél egy kicsit kevesebbet költött. Szerinte ennél akár jóval kevesebb összeg is elég lehet, viszont ő egy kicsit kényelmesre vette az utazást; befizetett szervezett kirándulásokra, bulikba, stb. Te milyen napi keretből gazdálkodsz?

Nekem a napi elkölthető keretem 25 dollár. Vannak országok, ahol ettől sokkal kevesebb is elég. DK-Ázsia drágább országai közé Mianmar és Kelet-Timor tartozik tapasztalataim alapján. De itt is elég a napi 25 dollár. Balin ettől jóval kevesebbet költök.

Van valamilyen taktikád a szálláskeresésre? Szoktál előre foglalni vagy inkább a helyszínen keresgélsz?

Sosem foglalok előre. Ha megérkezem valahova, általában gyalog indulok neki és elkezdek keresgélni. Sokszor hosszadalmas ez a folyamat, de gyakran fél-1 órán belül találok megfelelő szállást. Helyieket szoktam kérdezgetni, ha nagyon nem tudom merre induljak. Előfordul, hogy későn érek oda valahova, erre az esetre előre kinézek egy olcsó hostelt az interneten, és egyenesen arra veszem az irányt. Egy éjszakára megfelel és másnap lehet újat keresni, ha szükséges.


Azt hallottam, hogy DK-Ázsiában a hostelek minősége nem olyan, mint Európában (nem ritka, hogy ágyi poloskák vannak a matrac alatt). Tényleg ilyen rosszak a körülmények a hostelekben arra fele?

Biztosan vannak rosszabb hostelek is, de nekem általában jó tapasztalataim vannak. Mindenhol lehet tiszta ágyat találni. Érdemes fórumokon előre tájékozódni pl. ágyi poloskák tekintetében. Olyan országokban ahol nincs, vagy csak minimális a turizmus, előfordul, hogy meg kell elégedni azzal ami van, ami egy helyi család otthonát is jelentheti. Ezek olykor nagyon egyszerű körülményeket jelentenek. Pl. fürdés hideg vízben hordóból vödörrel magunkra öntve.

Milyen védőoltásokat kaptál az utazás előtt és ez mennyire dobta meg a költségeidet?

Nem oltattam be magam az utazás előtt. Évekkel ezelőtt kaptam Hepatitis oltásokat, ami nem került túl sokba ha jól emlékszem.

Utólag visszatekintve mi az, amit inkább otthon hagytál volna a hátizsákodból?

Az útikönyvemet és néhány ruhadarabot. :)


És mi az, amit nem vittél magaddal, de most már hasznát tudnád venni, viszont kint nem tudod beszerezni?

Ilyen nincsen. Minden beszerezhető. Egy kulacsot vásároltam, és egy sípot, miután megtámadtak.

Milyen ruhadarabokat, tárgyakat, kiegészítőket, elektronikai termékeket vásároltál az utazás előtt? Esetleg tudsz egy olyan üzletet, ahol a legkedvezőbb áron lehet ezekhez hozzájutni?

Nem vásároltam túl sok mindent az utazás előtt. Ruha tekintetében egy szúnyogriasztó réteggel ellátott túranadrágot vásároltam az interneten. Továbbá egy travel adaptort, egy könnyű törölközőt, SD kártyákat és egy powerbankot. Hong Kongban vásároltam egy GoPro kamerát és egy víz alatti fényképezőgépet. Nem tudok konkrét üzletet, ezeket mind máshonnan szereztem be.


Milyen a délkelet-ázsiai tömegközlekedés minősége?

Ez országtól függ. Egy-két kivételtől eltekintve szerintem jó. Nepálban, Kelet Timorban, Indonéziában egyes helyeken, Mianmarban, Sri Lankán sokszor előfordul, hogy nagyon sok ember zsúfolódik fel egy buszra vagy vonatra. Nemcsak maguk az emberek, hanem állataik, dobozaik, zsákjaik is velük utaznak. Ez olykor kényelmetlen lehet. Főleg ha nem jut hely a buszban és a tetején kell utazni. :) Emellett az ázsiai vezetési stílust el kell fogadni. A szabályokat nem tartják be, őrült módon közlekednek, olykor forgalommal szemben, vagy többen egy sávban, sokszor rossz utakon vagy szakadék szélén is. De ezt meg kell szoknia annak aki itt szeretne utazni.

A légi közlekedés mennyire megbízható?

Tapasztalatom szerint nem megbízhatatlanabb mint Európában. Sok a fapados járat és jók.

Volt már olyan, hogy elkaptál valamilyen betegséget?

Szerencsére nem.


Habár a blogodon írtál már a maláriáról, de valójában mennyire jelent veszélyt ez a betegség? Te tartasz tőle?

Picit tartok tőle, de már egyre kevésbé. Gyakran megfordulok maláriás területeken, de nem gondolok rá. Nem szeretnék állást foglalni abban, hogy mennyire veszélyes vagy nem, erről inkább a háziorvos tud bővebb felvilágosítást adni.

Hogyan védekezel a szúnyogok ellen? Itthon vagy kint érdemes megvenni a szúnyogriasztókat?

Sokszor kint érdemesebb, mert sokkal olcsóbb és jó. Például Balin 300 Ft-nak megfelelő összegért lehet kapni. Én szúnyoghálóval védekezem.

Melyik országokat ajánlanád egy kezdő ázsiai utazónak? Hol érdemes elkezdeni az utat, hogy fokozatosan alkalmazkodjon az ember az új közeghez, kultúrához?

Én Thaiföldet ajánlanám. Jó a közlekedés, sok a hasonló hátizsákos utazó és nagyon sok helyen van szálláslehetőség.


Melyik országokban a legegyszerűbb utazni? Itt arra gondolok, hogy milyen a helyiek hozzáállása az utazókhoz, tájékozódási lehetőségek, mennyire beszélnek angolul, esetleg vannak-e út jelzőtáblák, stb.

Vietnam elég könnyű ebből a szempontból és Thaiföld is. Sok a turista, sok a szálláslehetőség, vannak távolsági turista buszok és sokan beszélnek angolul. Utastársakat is nagyon könnyű találni a hostelekben például.

És hol a legnehezebb utazni?

Idáig Kelet Timor volt a legnehezebb számomra. Kevés a szálláslehetőség, lassúk a buszok a rossz útviszonyok miatt és nagyon minimális a turisták száma. De ez volt az egyik legkalandosabb hely ahol jártam életemben. Kína is nagyon nehéz, mert a helyiekkel nem könnyű a kommunikáció és sokszor nehéz egyedül tájékozódni, ha az ember nem beszéli a helyi nyelvet és nem ismeri a kínai írásjeleket.


Melyek a legbiztonságosabb és legveszélyesebb országok DK-Ázsiában?

Ezzel kapcsolatban csak annyit tudok mondani, hogy bárhol veszélyes lehet ha nem vagyunk körültekintőek. Ha nem sétálunk éjszaka egyedül az utcán, nem öltözünk kihívóan és nem hívjuk fel magunkra a figyelmet, akkor a veszélyesebb helyzeteket jobban el lehet kerülni. Az értékeimre a legjobban Vietnamban kellett vigyáznom.

Volt már honvágyad az utazás során?

Nagyon érdekes, de egyszer sem.

Mi az ami hiányzik itthonról?

A túró rudi és a sajt. Ezek nagyon.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Képek forrása: http://sargaruhaslany.com/

Rita blogja itt olvasható: http://sargaruhaslany.com/
Kövessétek a sárga ruhás lányt a Facebookon is!

Ha Ritával személyesen is találkoznátok és további információkat hallgatnátok tőle egy ázsiai utazás kivitelezéséről, akkor menjetek el az előadásaira, melyekről bővebb információ az alábbi oldalakon érhető el:

Budapesten:
1. rész: https://www.facebook.com/events/736513903141692/
2. rész: https://www.facebook.com/events/1626562574250829/
3. rész: https://www.facebook.com/events/388985077962392/

Szegeden: https://www.facebook.com/events/1191099867582382/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!