Booking.com

2014. szeptember 15.

Repülőjegy keresési tippek

Amikor elkezdtem utazgatni, úgy gondoltam, hogy mindegy hova megyek, csak utazhassak valahova. Most már ezt egy kicsit másképp gondolom. Ma már azokra a helyekre szeretnék eljutni, melyek valamiért vonzóak számomra. Persze ki lehet fogni néha nagy repülő- vagy buszjegy akciókat, melyek könnyen befolyásolhatják a célpont iránti vonzalmat, de szerintem nem érdemes csak azért megvásárolni egy repülőjegyet, mert éppen az volt a legolcsóbb, hanem érdemes megkeresni azokat a lehetőségeket, melyekkel az álom célpontjaidra juthatsz el a legkedvezőbb áron. Most megmutatom, hogy én milyen módszerekkel szoktam repülőjegyeket keresni.

Vegyük példának Portugáliát

2014-ben valamiért nagyon szerettem volna elutazni Portugáliába, úgyhogy nekiálltam a kutakodásnak, hogyan juthatnék el oda olcsón.

(A szemléltetéshez 2014-es szeptemberi adatokat használok, tehát ez csak egy minta. Portugáliát cseréld ki azzal az országgal, ami téged leginkább vonz. Azóta egyébként már van közvetlen fapados összeköttetés Budapest és Lisszabon között)

Repülőjegy kereséshez én mindig a skyscannert használom. 


1, Mennyibe kerül közvetlenül eljutni az álomcélpontomra a tartózkodási helyemről?

Először érdemes megnézni, hogy mennyibe kerül a közvetlen repülőjegy magyarországi (vagy ahol éppen tartózkodsz) indulással. A dátumhoz én általában a rugalmas lehetőséget szoktam beállítani, így a rendszer automatikusan a legolcsóbb lehetőséget dobja ki.


A legolcsóbb oda-vissza jegy Budapest és Lisszabon között 43.000 Ft-ért vásárolható meg. Ilyenkor azon a kérdésen érdemes gondolkodni, hogy vajon megér-e ennyit ez a repülőjegy. A kérdésre adott választ persze sok minden befolyásolhatja, (pl. a szabadidő, a rendelkezésre álló pénzösszeg, a dátum, stb.) viszont a kérdésre csak két opció közül választhatunk

A, Igen, megéri az ár,

- hiszen nincs sok szabadidőm és ezzel a járattal pont a szabadságom alatt tudok utazni.
- hiszen pont ennyi pénzt szántam a repülőjegyre.
- hiszen szeretnék sok Vinho Verdét hazahozni és ebben az árban benne van a feladott poggyász is.
- hiszen minél hamarabb Lisszabonban kell lennem, mivel sietek egy eseményre. Stb., stb.

B, Nem éri meg az ár

Ennyi pénzt nem akarok repülőjegyre költeni, úgyhogy a másik oldaláról közelítem meg a kérdést.

2, Honnan lehetne eljutni az álomcélpontomra olcsón?

Erre könnyen választ kaphatunk, ha kiindulópontként írjuk be Portugáliát, majd a hova mezőbe egyszerűen csak annyit, hogy bárhová. 


Ezek már egyből szebb árak. Ezen a ponton pedig azon érdemes elgondolkozni, hogy mennyire sietsz a célpontodra.

A, Sietek, úgyhogy minél hamarabb oda szeretnék érni a lehető legolcsóbban

Ha úgy döntesz, hogy nem veszed meg a közvetlen jegyet, hanem bevállalsz egy átszállást, hogy az útiköltséged minél kevesebb legyen, akkor igazából az a lényeg, hogy keresned kell egy olyan várost, ahonnan van fapados járat (a mi esetünkben) Portugáliába és Magyarországra is.

Ebben az esetben én a fenti listáról Belgiumot vagy Olaszországot választanám, hiszen ezekbe az országokba könnyen és olcsón el lehet jutni Budapestről. Az átszállásra viszont érdemes legalább fél napot rászánni, hiszen a fapados légitársaságok nem vállalnak felelősséget az esetleges késésekért vagy menetrendváltozásért. Ha például egy reggel 6-kor induló géppel indulsz Budapestről, akkor a köztes állomásról egy délutáni járatra foglalj jegyet tovább a célpontodra.

B, Nem sietek, úgyhogy megnéznék még valamit út közben is

Ha több szabadidőd van és nem csak átutaznál, hanem körül is néznél a köztes helyen, akkor érdemes egy olyan várost választani, amit szintén szívesen meglátogatnál. Én a fenti listáról személy szerint Franciaországot választottam.

Tömegközlekedés tervezése Európán belül

Miután kiválasztottam az országot, megnéztem azt is, hogy konkrétan melyik francia városokból indul fapados járat Portugáliába.


Egy tengerparti helyet szerettem volna meglátogatni, úgyhogy a választásom Marseille-re esett. Végül megnézem azt is, hogy Marseille-ből melyik portugál városba tudok eljutni olcsón.


Legyen mondjuk Portó. Most már csak az a kérdés, hogy hogyan tudok eljutni Magyarországról Marseille-be. Azt tudom, hogy oda fapados repülőjárat tuti, hogy nincsen Budapestről, úgyhogy itt jön képbe a vonat és/vagy a busz.

Témához kapcsolódó bejegyzés:
http://www.hobbimazutazas.hu/2015/04/tomegkozlekedve-europaban.html

Két város közötti tömegközlekedési lehetőségek megkeresésére az alábbi oldalt ajánlom, mely nem csak repülő, de a vonat- és a buszjáratokat is figyelembe veszi:
http://www.rome2rio.com/

Marseille-be az Eurolines oldalán találtam közvetlen buszjáratot Budapestről, viszont az útvonaltervben észrevettem, hogy Marseille előtt Nizzában is megáll a busz, ami szintén érdekes lehet, hiszen ott van a közelben Monaco is. Buszjegyek vásárlásával nem szabad időzni. Minél hamarabb veszed meg, annál olcsóbb az ár. Ha gyűlnek a foglalások könnyen felugorhat akár a duplájára is az ár (legalábbis az Eurolines-nál).

A busz alternatívája a vonat. Érdemes rápillantani Európa vonattérképére is, hogy megnézzük milyen útvonalak járhatóak be vasúton. 


A térkép alapján elmondható, hogy Európa könnyen beutazható vasúton is. Malagaból elmehetünk akár Stockholmba is vonattal, ami egy Interrail jeggyel viszonylag kedvező áron kivitelezhető.

Végül már csak azt kell kitalálni, hogy haza fele milyen útvonalon jössz vissza. Ezt a fentiek szerinti hasonló keresésekkel lehet megtenni, de akár kereshetsz egy olyan várost is, ahonnan már közvetlenül jár fapados repülőjárat Budapestre, amit a legkönnyebben a Wizzair és a Ryanair oldalán az útvonaltérkép alapján tudsz megtalálni.

3, Dátumok konkretizálása és a repülőjegy foglalás

A legutolsó lépés a dátumok lefixálása és a jegyek lefoglalása. Ha végül az átszállás mellett döntöttél, akkor a foglalás előtt érdemes átnézni minden dátum lehetőséget és az árakat. Hangsúlyozom még egyszer, hogy fapados üzleti modellben működő légitársaságok nem vállalnak felelősséget egy esetleges késés vagy menetrend-módosítás miatti csatlakozó járat lekésésért, ezért az átszállásra mindenképp szánj elegendő időt (legalább fél napot). Ezen felül a fapados jegyek árai nem tartalmazzák a feladott poggyászt, de szerintem 1-2-3 hétre bőven elegendő egy kézipoggyász méretű hátizsák is. 

Ha megnézted az árakat és kitaláltad a dátumokat is, akkor nincs más hátra, csak a jegyfoglalás.

A fentiek alapján én az alábbi útvonaltervet tettem össze:

Budapest - Nizza - Marseille - Portó - Coimbra - Lisszabon - Algarve - Sevilla - Malaga - Pozsony

Budapest - Nizza Eurolines buszjáratával
Nizza - Marseille vasúttal
Marseille - Portó Ryanair repülőjáratával
Portó - Coimbra vasúttal
Coimbra - Lisszabon vasúttal
Lisszabon - Lagos, Algarve busszal
Lagos - Sevilla busszal
Sevilla - Malaga busszal
Malaga - Pozsony Ryanair repülőjáratával

Az útleírások az alábbi linkeken érhetőek el:

http://www.hobbimazutazas.hu/2014/11/uton-nizzaba.html
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/11/nizza.html
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/11/monaco.html
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/11/marseille.html
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/11/les-calanques.html
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/11/porto.html
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/11/coimbra.html
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/12/lisszabon.html
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/12/sintra.html
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/12/lagos.html
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/12/sagres.html
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/12/sevilla.html
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/12/sevilla-ii.html
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/12/malaga.html

Érdekel, hogy mennyit költöttem ez alatt a 2,5 hét alatt? Minden egyes poszt végén megtalálod az aznapi költéseimet, illetve a Malagás poszt alján megnézheted az összesített költségvetést is.

Mikor érdemes lefoglalni a jegyeket?

Én repülőjegyet 99 %-ban a társaság saját oldalán szoktam foglalni. (Néha van olyan eset, a hagyományos légitársaságoknál, hogy online utazási portálok olcsóbban kínálják a jegyeket, mint maga a légitársaság, de ezt a Skyscanner mutatja. - Én pl. egyszer a Tripsta nevezetű online utazási portál oldaláról vettem egy Tap Portugal Lisszabon - Budapest jegyet, mivel egy kicsit olcsóbb volt, mint magán a Tap Portugál oldalán.) Tapasztalataim alapján az Európán belüli fapados jegyárak általában indulás előtt körülbelül 2 hónappal a legjobbak. Én például a Marseille-Porto vonalat 46 euróért foglaltam márciusban augusztusi indulással, (mert így akartam ösztönözni magam arra, hogy addig is spóroljak a költéseimmel) ha viszont vártam volna nyár elejéig, akkor ugyanazt a jegyet megkaphattam volna 20 euróért is. Az Eurolines buszjegyem viszont idővel drágább lett, úgyhogy azt mondanám, hogy az Eurolines buszjegyet minél hamarabb, repülőjegyet pedig nagyjából 2 hónappal az utazás előtt érdemes foglalni. 


Mindenkinek jó keresgélést és jó utazást kívánok! :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!