Booking.com

2014. szeptember 17.

Így kezdj neki egy alacsony költségvetésű, egyéni szervezésű utazásba

Mostanában elég sok levelet kapok arról, hogy ti is utaznátok egyedül, magatok szervezésében, viszont idáig valamiért nem mertetek belefogni, úgyhogy most összeírtam, hogy szerintem hogyan érdemes belekezdeni ebbe az egész egyedül utazósdiba.

Emlékszem, amikor Barcelonába készültem 2013. januárjában a legelső magam által szervezett utazásomra, én se tudtam sok mindent az alacsony költségvetésű utazási formáról. Annyi infóm volt, hogy a fapados járatokra a repülőjegyeket nem aranyáron mérik és van egy Couchsurfing nevezetű közösségi oldal, ahol idegeneknél lehet megszállni ingyen.

Nálam így kezdődött az utazgatás

Minden kezdet nehéz, bármibe is fogjon bele az ember, viszont minél többet gyakorol, annál ügyesebb és tapasztaltabb lesz. Így van ez az utazással is.

Amikor elkezdtem utazgatni, egyáltalán nem követtem utazós blogokat, az ihlet máshonnan jött. 2012. végén egy borongós őszi napon munkában ücsörögtem és azon izgultam, hogy remélem megnyerem az Erasmus ösztöndíjat, mert szeretnék külföldi tapasztalatokat szerezni. Majd egyszer csak egy volt kollégámtól kaptam egy e-mail, melyben az állt, hogy ő most éppen Barcelonában van, ahol milyen jó az idő. Később megtudtam, hogy ő havonta vagy két havonta elrepült pár napra valahova Európán belül.

Pár napra rá kiderült, hogy az Erasmust akkor nem nyertem el (fél évre rá viszont jelentkezés nélkül megkaptam), úgyhogy elkezdte piszkálni a fantáziám ez az utazgatósdi, amit a volt kollégám is csinált, azóta pedig megfertőzött és egyre nagyobb utazós terveket szövögetek.

Az alábbi bejegyzésben hosszabban leírtam, hogy nálam hogyan kezdődött ez az utazósdi:
http://www.hobbimazutazas.hu/2015/02/hogyan-jott-ez-az-utazgatasos-dolog.html

A lenti bejegyzésben pedig a jelenlegi nagy utazós projektemről írtam:
http://www.hobbimazutazas.hu/2016/01/mielott-30-leszek-nagy-utazasra-megyek.html


I. Az elhatározás

Azt szokták mondani, hogy minden fejben dől el. Az utazás is.

Nem rég az egészséges életmódról beszélgettünk az egyik barátnőmmel. Ő elég keményen tolja a fitnesst és nagyon odafigyel arra, hogy mit eszik. Mondtam neki, hogy én is szeretnék egészségesen enni, de nem tudok lemondani az édességekről. Erre barátnőm azt felelte, hogy ezzel nincs is semmi gond, viszont akkor fogadd el, hogy soha nem lesz olyan alakod, mint amilyet szeretnél.

Ha valaki azt mondja, hogy ő úgy utazna többet, de...és akkor itt jönnek a kifogások, hogy én az utazás alatt nem akarok spórolni, azért nem indulok el egyedül, mert meg akarom osztani az élményeket valakivel, stb., stb., arra én pedig azt válaszolnám, hogy ezzel nincs is semmi gond, viszont akkor fogadd el, hogy soha nem fogsz annyi kalandban és utazásban részesülni, mint amennyiben szeretnél.

Mint az életmódváltást, a saját szervezésű egyedüli utazást is először el kell határozni.

Ha valami felkelti az érdeklődésem és elkezdek lelkesedni az ötletért, akkor én általában azonnal cselekszem. Így volt ez az utazással is. 2012. október/november fele hallottam arról, hogy milyen olcsó repülőjegyek vannak manapság, majd decemberben elhatároztam, hogy ebbe én is belevágok és azonnal lefoglaltam egy oda-vissza repülőjegyet Barcelonába.

Ezért jó egyedül utazni:
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/11/top-10-ok-amiert-jo-egyedul-utazni.html


II. Pénzgyűjtés

A pénzgyűjtést rakhattam volna akár az első vagy a hatodik helyre is ezen a listán. Személy szerint én először kezdtem el pénzt gyűjteni és a fizetésemből havonta valamennyit félretenni, habár akkor még fogalmam nem volt, hogy mire akarom költeni azt az összeget. Tavasz végén kezdtem el gyűjtögetni, majd fél év alatt olyan 180.000 Ft-ot sikerült félretenni az akkori friss diplomás 120.000 Ft-os fizetésemből. Télen pedig megszületett a döntés, hogy elutazok Barcelonába.

Egy teljesen kezdő utazó valószínűleg Európán belül fogja kezdeni a kalandozást és maximum 1-2 hétig marad külföldön, melyre 150-200.000 Ft-nak bőven elégnek kell lenni.

Van, aki biztonságban érzi magát, ha minden költségnek előre utánanéz (repülőjegy, szállás) és az alapján határozza meg, hogy mennyi pénzre van szüksége és azt mennyi idő alatt tudja összeszedni, de van, aki csak egyszerűen összegyűjt egy nagyobb összeget és elindul.

Visszagondolva az előző utazásaimra én inkább az utóbbi stílusban nyomtam, habár volt olyan utam is, amikor mindent euró centre pontosan leterveztem, mivel anyával együtt utaztunk, úgyhogy akkor még se lehetett azt mondani, hogy menjünk aztán majd lesz valami.

A pénz viszont biztonságot ad. Ez 100 %. Minél több van, annál nyugodtabban indul el az ember, legyen szó egy hetes vagy akár egy fél éves útról, viszont idővel egyre könnyebb belőni, hogy valójában mennyi is szükséges, főleg egy rövidebb útra.

Én az európai utazásaim alatt átlagosan 30 eurót költöttem naponta.

Emlékszem, amikor mondtam barátnőmnek, hogy megyek Barcelonába, amire max. 180.000 Ft-ot szánok, ami nagyon remélem, hogy elég lesz, arra csak annyit felelt, hogy hülye vagy, nem kell olyan sok pénz egy hétre. Végül persze bőven elég lett ez az összeg. Úgy emlékszem, hogy kb. 70-80 ezret költöttem az egy hét alatt.

Erről az utazásról itt írtam:
http://www.hobbimazutazas.hu/2013/11/barcelona-az-elheto-nagyvaros.html

Én azt javasolnám annak, aki utazni szeretne, hogy először is határozza el, hogy belevág egy saját szervezésű útba, majd gyűjtsön össze mondjuk 200.000 Ft-ot.

Régebben rengetegszer kérdezték meg tőlem, hogy hogyan engedhetem meg anyagilag ezt a sok utazást. Eleinte nagyon zavart ez a kérdés, manapság viszont már szívesen beszélek róla.
Mindenkinek vannak prioritások az életében. Valaki autóra gyűjt, én viszont utazásra. Nekem az első helyen az utazás áll és minden más az után következik. Én sem kérdezem meg senkitől, hogy hogyan engedheti meg anyagilag egy autó megvásárlását és fenntartását.

Az alábbi posztban összeírtam, hogy én hogyan gyűjtök az utazásra:
http://www.hobbimazutazas.hu/2016/02/igy-gyujtok-az-utazasra.html

Szerintem ezért jó utazásra gyűjteni:
http://www.hobbimazutazas.hu/2016/04/ezert-jo-utazasra-gyujteni.html


III. A desztináció kiválasztása

Kezdő utazóknak szerintem első körben a közeli országokat érdemes bejárni. Fölösleges egyből nagy fába vágni a fejszét és legelső utazásként nekivágni pl. Panamának, hanem érdemes először kicsiben kezdeni és szép lassan építkezni a tapasztalatokból. A házat se a tetővel kezdik építeni.

Azért is raknám kezdő utazók esetén a pénzgyűjtést a konkrét célpontválasztás elé, mivel:
  • a kezdetekkor szerintem oly mindegy, hogy hova megy az ember (hacsaknem valamelyik ország különösen vonzza), Görögországba, Portugáliába vagy Svájcba, hiszen szinte minden kaland és újdonság lesz (pálmafa, narancsfa, banánfa, tenger, érdekes épület, mókus, hajóval utazni, jó idő télen, hó nyáron, stb.)
  • Európán belül én úgy gondolom, hogy fölösleges sokat tervezgetni a költségvetést, hiszen habár vannak árbeli különbségek országok között, de egy hét alatt ez nem jelent számottevő összeget. 

Mi alapján válassz utazási célpontot?
  • Különös érdeklődés valamely ország, város vagy kultúra iránt (én ezt preferálom)
  • Olcsó repülő-,busz-, vonatjegy (lásd a IV. pontot) (én így kezdtem, de manapság már csakis érdeklődés alapján választok utazási célpontot)

Még lábjegyzetként hozzáfűzöm, hogy én azt tanácsolnám, hogy ha elhatároztad magad egy saját szervezésű út mellett, akkor ne oda menj, ahol van barát/ismerős/rokon, hiszen akkor ő leszervez majd mindent helyetted. Nem azt mondom, hogy soha ne látogasd meg, csak majd egy másik alkalommal.


IV. Az eljutási lehetőségek felkutatása

Szezonon kívül általában olcsóbbak a jegyek. Európa tengerpartjai esetén ez szerintem május/június eleje illetve augusztus vége/szeptember, amikor még az időjárás is kedvező. 

Fontos a rugalmasság az időponttal és a célponttal. Ne csak egy, hanem több desztinációt is jelölj ki, így lehetőséged lesz kiválasztani azt, ami a leginkább megfelelő számodra anyagilag és időben is. 

Továbbá érdemes összevetni minden lehetséges közlekedési eszközzel való utazás költségét, mivel főszezonban és ünnepekkor előfordulhat, hogy a busz vagy a vonat is versenyképes a repülővel szemben.

Én például 2014 január első napjaiban vonttal mentem le Tatabányáról Firenzébe, mivel sokkal olcsóbb volt, mint a repülő.

Kedvenc repülőjegy kereső oldalam:
https://www.skyscanner.hu/

Az európai vasúti és a buszos tömegközlekedési lehetőségekről pedig itt írtam:
http://www.hobbimazutazas.hu/2015/04/tomegkozlekedve-europaban.html

Kedvenc buszos/vonatos eljutási lehetőségeket kereső oldalam:
http://www.rome2rio.com/

Hosszabb európai körutazás esetén az alábbi bérletek megvásárlását is érdemes figyelembe venni:

Interrail, Balkan flexipass vonat bérletek

Eurolines Pass buszbérlet

Alternatív lehetőségek közlekedésre:

Stoppolás. Habár nem sok tapasztalatom van benne, de már volt szerencsém kipróbálni. A stoppolós tapasztalataimról bővebben az alábbi bejegyzésben írtam:
http://www.wanderlust.hu/hobbim-az-utazas-vandegposzt/

Autó megosztás. Pl. BlaBlaCarTelekocsi, stb. Ezt a módszert még nem próbáltam, de csak jókat hallottam róla.


V. Szálláskeresés

Couchsurfing

Ez egy utazóknak szóló közösségi oldal. A lényege, hogy ingyen szállást adhatsz illetve kaphatsz a föld bármelyik pontján. Fontos! Ez az oldal nem csak az ingyen szállásért lett kitalálva, az csak egy plusz. A hangsúly a helyi kultúra megismerésén van és az új ismerettségek kialakításán. Vendégként illik egy kis ajándékot vinni a vendéglátónak (pl. hűtőmágnes, Dunakavics, pálinka, bor, piros paprika, egyéb magyaros dolgok). Sokszor kérdezik tőlem, hogy nem veszélyes-e egy idegennél megszállni. Szerintem nem, viszont persze nem árt azért elővigyázatosnak lenni. Én először mindig lányoknak írok és mindig figyelmesen el kell olvasni a másik adatlapját illetve referenciáit. Az én profilomat itt találod meg: https://www.couchsurfing.org/profile.html?id=10EP440K

A Couchsurfingről bővebben itt írtam:

hostelek illetve vendégházak

www.hostelz.com - Hosteleket kínáló portálok árainak összehasonlítása egy helyen

hotelscombined - A világszínvonalú online szállásfoglalási portálok ajánlatait hasonlíthatjuk össze egy helyen

www.booking.com

www.hostelworld.com

www.hostelbookers.com

Airbnb - erre a linkre kattintva 6800 Ft kedvezményt kapsz az első foglalásodból az Airbnb-n.


VI. Pakolás az útra

A fapados járatokon a feladott poggyászért plusz díjat kell fizetni, ezért érdemes minél kevesebb cuccal elindulni, ha a repülőjegyet olcsón szeretnéd kihozni. Ha csak pár napra utazol, akkor bőven elég a kis kabin táska, de akár 1 vagy 2 hetet is ki lehet bírni egy kisebb hátizsákkal. Én 1 hónapot utaztam úgy, hogy csak egy kézipoggyász méretű hátitáska volt nálam. Elég volt. Csak a legszükségesebb holmikat kell magaddal vinni, így akár 10.000-15.000 Ft is megspórolható egy oda-vissza repülőúton. A mosást pedig akár út közben is meg lehet oldani nyilvános mosodákban vagy a hostelek mosógépében.


VII. Programterv kialakítása

A programterv kialakításában segítségül lehetnek a különböző utazási blogokban található útleírások (mint például az enyéim is, remélem :), illetve egyéb utazási portálok.

Én a blogon jobb oldalon soroltam fel azokat az országokat, ahol jártam már.

Programterv kialakításához az alábbi internetes oldalakat ajánlom:
http://utikritika.hu/
http://travellina.hu/
http://utazas-nyaralas.info/
http://www.hobbimazutazas.hu/2014/12/top-10-magyar-utazos-blog.html


VIII. Étkezés az út alatt

Minden nap étterembe járni nagyon kényelmes, de sajnos elég költséges. 

Apartmanban illetve vendégházakban nagyon egyszerűen megoldható a főzés, de én főztem már hostelben is. Süss meg egy halat vagy főzz tésztát előző nap este és csomagold el a következő napi ebédedre. Csak fél órát vesz igénybe, viszont végül sokkal olcsóbban kijössz, mintha az étteremben ettél volna. 

Ha már mindenképp étterem, akkor kérdezd meg a hostel recepcióst vagy a szállásadódat, hogy hol találsz egy olcsó önkiszolgáló éttermet, kifőzdét vagy egy olyan helyet, ahol van napi menü. 

Mindig tervezd meg előre a következő napi étkezéseid és az alapanyagokat szerezd be a helyi szupermarketben vagy a piacon. Készíts el pár szendvicset, rakj el pár gyümölcsöt és egy palack vizet, hiszen a turisztikai helyeken ezeket sokkal drágábban tudod beszerezni.

Ha viszont mégis étterembe mennél, akkor a lenti bejegyzésekben említett dolgokra érdemes odafigyelni:
http://www.origo.hu/utazas/hirek/20141125-hogyan-valasszunk-jo-ettermet-a-turistacsapda-helyett.html
http://utazgatok.hu/utazasi-tippek-tanacsok/turistacsapda-ettermek-elkerulese/


IX. Közlekedés a helyszínen

Egy szóval, tömegközlekedés! Mindig utána kell járni, hogy mi a legkedvezőbb tömegközlekedési megoldás az adott helyen. Én úgy vettem észre, hogy nem mindig a napi bérlet a legjobb opció, hiszen ha sokat sétálsz, akkor lehet, hogy csak napi 1-2 jegyre van szükséged, ami olcsóbb, mint az egész napos jegy.

Ne ülj föl a sightseeing buszra! A város saját tömegközlekedése mindig olcsóbb. 

Városon belül a legegyszerűbb közlekedési módszer a gyaloglás.


X. Egyéb

Próbálj meg minél kevesebb szuvenírt vásárolni.

Ha diák vagy, ne hagyd otthon a diákigazolványodat, de akkor se ha már nem vagy az, viszont még nem kellett leadnod. Hátha nem veszik észre, hogy nincs már rajta matrica, főleg az, aki nem tud magyarul. Én így jártam be Athén történelmi nevezetességeit és pár múzeumot teljesen ingyen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!