2015. február 19.

Ezért kezdtem el utazgatni...múlt és jelen

Többen kérdezték már tőlem, hogy miért kezdtem el utazni illetve hogyan kell ebbe az egész utazósdiba belevágni. Az alábbi bejegyzésben elmesélem a történetem, hogy én miért kezdtem el utazgatni, milyen módon teszem azt, merre jártam eddig, mit tanácsolok azoknak, akik most kezdenék el ugyanezt és mit tanultam az elmúlt 2,5 évből. 

Hogyan kezdődött ez az egész?

Miután kikerültem az egyetemről a való életbe valahogy unalmasnak éreztem a mindennapokat. Valami nem volt jó. Egy kis időbe telt, mire rájöttem, hogy a probléma a monotonitásban rejtőzik. Minden nap ugyanazzal a busszal megyek dolgozni, ugyanazokkal az emberekkel találkozok, ugyanabban az időpontban eszem a reggelim és az ebédem, ugyanazt a munkafolyamatot látom el nap, mint nap, mely alatt folyamatosan ugyanazok a problémák jönnek elő, csak mondjuk egy másik beszállítóval vagy egy másik alapanyaggal. 

Volt, aki azt tanácsolta, hogy keressek magamnak egy hobbit, ami feltölt és kikapcsol, mivel az majd segíteni fog levezetni a minden napok stressz helyzeteit. Először úgy gondoltam, hogy ez a tevékenység a sport. Bele is vágtam egy csoportos edzésbe illetve már régebb óta futogattam, de valahogy nem jött át a dolog. Legalábbis nem töltött föl annyira, mint ahogy kellett volna. Inkább muszájból sportoltam és nem azért, mert milyen jól levezeti a feszültséget. 

2012. vége fele elkezdtem e-mailezni egy volt kollégámmal, aki mesélt arról, hogy manapság milyen olcsón lehet repülőjegyeket foglalni és elutazni akár csak pár napra valahova Európán belül. Egyik nap pont Barcelonából kaptam tőle üzenetet. 

Pár nappal később láttam Rita, a Couchsurfing blog szerzőjének riportját a TV-ben. Emlékszem, hogy valamikor hallottam már a kanapészörfről előtte is, de akkor még nem mélyedtem el abban, hogyan is működik ez a rendszer. Rita beszámolója után viszont felkeltette az érdeklődésem. Írtam egy e-mailt az előbb említett volt kollégámnak, hogy ő hallott-e már erről. Nem sokára meg is kaptam a választ: Igen és már ki is próbáltam. Ennyi elég volt ahhoz, hogy beregisztráljam magam én is a rendszerbe. 

A külföldre menés gondolata már hamarabb is megfordult a fejemben, de ekkor még nem is a szabadon való utazgatásról fantáziáltam, hanem inkább egy idegen országban tanulás vagy dolgozás vonzott, mivel ezáltal napi szinten használhatom az angol nyelvet. Habár többször is részt vettem csoportos külföldi kirándulásokon gimiben és általános iskolás koromban is, melyeket nagyon élveztem, de ez a kirándulásos, utazásos opció valahogy még nem került számításba. Ekkortájt adtam be először az Erasmus ösztöndíjra a jelentkezésem Mariborba, Szlovéniába, viszont ezt a pályázatot végül nem sikerült elnyernem. 

Pár hétre rá miután kiderült az Erasmus ösztöndíj eredményhirdetése jött egy gondolat, hogy oké, habár nem Erasmussal, de mi lenne, ha csak úgy egyedül elmennék valahova utazgatni. Ekkor jutott eszembe a volt kollégám olcsó repülőjegyes története és a Couchsurfinges riport. Fel is kerestem a Wizzair oldalát, hogy megbizonyosodjak róla tényleg ilyen olcsóak-e ezek a repülőjegyek. Tényleg azok voltak. 5-8 ezer Ft-ért már simán lehetett kapni egy irányba jegyet. Először Göteborgon gondolkoztam, mivel oda tudtam volna a legkisebb összegből eljutni. Ekkor 2012 decemberért írtuk. Habár hó nem esett még, de nem volt meleg. Másodjára el is vetettem Göteborgot, mert inkább kellemesebb időjárásra vágytam. Nem tudom miért Barcelonára esett végül a választásom. Szerintem tudatalattiban benne volt a fejemben, hogy a volt kollégám is ott járt nem olyan rég. Nem is gondolkoztam tovább. Lefoglaltam a jegyeket és elkezdtem kiküldeni a requesteket a Couchsurfingen.

Tovább nem is mesélem ezt a story-t, mivel innentől kezdtem el leírni a történeteimet a blogra. Ha érdekel, olvasd el, hogyan telt az első egyedül utazásos kalandom Barcelonában

Az első egyedüli utazásom Barcelonába vezetett

Megtaláltam a hobbimat

Az első utazásom után levontam a következményeket. Habár voltak dolgok, amik nem tetszettek, abban viszont biztos voltam, hogy ez egy marha jó kaland volt és végre rájöttem, hogy ez az, ami hiányzott az életemből. Megtaláltam a hobbimat. Miután hazajöttem már el is kezdtem gondolkozni a következő célponton és folyamatosan mehetnékem volt. Az utazások hatására megtanultam spórolni, nem elkölteni a pénzem minden szarra és a munka mellett az összes szabadidőmet utazással töltöttem.

Miért utazok?

A utazással az elsődleges célom az élményszerzés volt, ami ma már az alábbiakkal bővült:

 • motiváló, érdekes emberekkel való találkozás lehetősége
 • ismereteim, látóköröm bővítése 
 • megismerni azokat az országokat, melyek valamilyen okból kifolyólag vonzanak
 • kirándulni, természetet járni, várost látogatni
 • felfedezni egy új környéket
 • megismerni önmagam

Milyen módon utazok?

Aki olvasta az utazó vagy turista bejegyzésemet, az tudja, hogy nem igazán szeretem ezeket a bekategorizálásokat, úgyhogy nem is sorolnám be magam most semmilyen típusba. Idővel egyébként változik is az ember igénye, utazási stílusa. 2 éve pl más módon utaztam, mint most.
 • Utazásaim 80-90 %-ában egyedül indulok el. 
 • A repülőjegyeken kívül átlagosan napi 30 euróból gazdálkodok (ez európai adat, azon kívül még nem jártam). Ennek az összegnek kb. a fele szokott lenni a szállás, a másik fele pedig az étkezés, tömegközlekedés és az esetleges belépőjegyek.
 • Eleinte sokat Couchsurfingeltem, viszont manapság már lusta vagyok átböngészni az adatlapokat és mindenkinek valami személyes requestet írni, ezért inkább hostelekben szállok meg. 
 • A célpontjaimat ma már tudatosabban választom ki, mint amikor elkezdtem utazni. Azokba az országba megyek, melyek valamiért vonzóak számomra. Országkipipálgatások már nem érdekelnek.
 • Eleinte gyorsabban utaztam, ma már kicsit belassultam. Ezalatt azt értem, hogy először inkább a mennyiség érdekelt, mint az új hely alapos megismerésére. Habár ma is szeretem az aktív utazásos napokat, amikor reggeltől estig megyek, viszont most már ha lehet akkor inkább több időt próbálok eltölteni egy helyen. 
 • Az előző két pontból következik, hogy manapság már nincs bennem az az utazási kényszer, mint ami az elején volt. 2,5 év alatt 22 országban jártam. Amíg 2013-ban 12 különböző országba jutottam el, 2014-ben 11-be, 2015 júniusáig már csak 3-ba. (Tudom, hogy ez több, mint 22, van olyan ország, ahol többször is jártam).

Merre jártam 2013 januárja és 2015 júniusa között?

Az elmúlt 2,5 év alatt a lenti térképen jelölt országokban fordultam meg hosszabb-rövidebb időre.

A képet a http://m.maploco.com/visited-europe/ oldalon készítettem

Habár még rengeteg hely van Európában, ahova majd egyszer el szeretnék jutni, de már nem sietek sehova. Ami késik, az nem múlik!

Mit tanácsolok azoknak, akik most kezdenek bele az utazásba?
 • Kezdd Nyugat- Dél- Észak- vagy Közép-Európával. Ott nem érhetnek olyan nagy meglepetések.
 • Ha ezek után valami másra vágysz, akkor menj Dél-Olaszországba (Nápoly, Palermo) vagy a Balkánra.
 • Ha még ennél is különlegesebbet néznél meg, akkor pedig menj Grúziába.
 • Ne félj, hogy nem olyan jó az angoltudásod. Ha nem vagy rákényszerítve arra, hogy használd, akkor nem is fog fejlődni. Eleinte én se tudtam megszólalni és csak össze-vissza makogtam. Az utazásnak köszönhetően fejlődött az angolom. 
 • Ne félj attól, hogy eltévedsz. Valaki biztos, hogy segíteni fog, csak szólíts le egy járókelőt. 
 • Első egyedüli utazásodnál a repülőjegyen kívül kalkulálj inkább napi 40-45 euróval, így az anyagi oldalról jobban biztonságban fogod érezni magad. Végül pedig meglátod, hogy neked mennyi szükséges egy napra. 
 • Ha nem tudod, hogy milyen jellegű országok érdekelnek leginkább, (mediterrán, skandináv, Balkán, balti országok, stb) akkor menj el több különböző helyre is, majd pedig úgyis rájössz, hogy melyik jött be a leginkább

Mit tanultam az elmúlt 2,5 évből?
 • Az elmúlt 2,5 év alatt rájöttem, hogy egy bizonyos fokú rutin szükséges az életembe, viszont néha igenis ki kell lépni ebből a mókuskerékből. Manapság az élet minden területén az egyensúlyban hiszek, legyen az sport, egészséges táplálkozás, vagy akár utazás. Nem szeretnék már folyamatosan úton lenni, hanem szükségem van a napi rutin és az utazásból adódó bizonytalanság együttes jelenlétére. 
 • Megtanultam, hogy a kapcsolatok és a társasági élet nagyon fontos. Ha épp nincs is pénzem utazni, a mókuskerékből egy buli vagy egy baráttal, ismerőssel való találkozás is kimozdíthat.
 • 10 dolog, ami a portugáliai tartózkodásom alatt tudatosult bennem.
 • A Magyarországnál fejletlenebb országokat járva tudatosult bennem, hogy pozitívabban kell hozzáállni az élethez, mert lehetne ennél rosszabb is, viszont a Magyarországnál fejlettebb országokat járva pedig egy példa került a szemem elé, hogy így is lehet ezt csinálni. Tehát pozitívabban állok a dolgokhoz és egy jövőkép van előttem. 
 • Nem lehet pénz nélkül utazni. Vagyis pontosítva lehetni lehet, viszont nekem az nem jön be, amikor nem tehetem azt, amihez éppen kedvem van. Ebben az esetben számomra elveszik a szabadságérzet, ami miatt annyira élvezem ezt az egész utazósdit, úgyhogy ha nincs pénzem, akkor nem is fogok utazni. 

Te miért szoktál utazni? Kipróbáltad már egyedül is? Esetleg most kezded és tanácsra lenne szükséged? Tedd fel kérdéseidet itt a bejegyzés alatt vagy a Facebookon!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!