Booking.com

2016. február 14.

Így gyűjtök az utazásra

Tavaly ilyenkor épp Lisszabonban dolgoztam az Erasmus szakmai gyakorlati program keretei között. Fizetésem a foglalkoztató szervezettől közvetlenül nem volt, hanem az ösztöndíjként kapott havi 500 euróból kellett gazdálkodnom. Mielőtt kimentem volna Lisszabonba azt gondoltam, hogy havi 400 euró bőven elég lesz és még 100-at félre is fogok tudni tenni, ami majd elég lesz arra, hogy megtegyem az El Caminót. Pár hét portugáliai tartózkodás után egyértelművé vált, hogy ez egyszerűen lehetetlen. Ennyi pénz pont arra lesz elég, hogy fenntartsam magam illetve 1-2 kisebb utazásra. Az első hónapban nagyon szomorú voltam ez miatt, hogy itt vagyok egy gyönyörű országban (eddigi kedvenc országom) és nincs pénzem arra, hogy élvezzem az itt létem.


Pénz, utazás, boldogság

Biztos emlékeztek még a pénz, utazás és a boldogság kapcsolatáról készített interjúkra, ahol sokat utazott személyeket faggattam, hogy ők mit gondolnak erről a témáról. 

Rita, azaz a sárga ruhás lány gondolatai: 

Zita és Árpi:

Ali, azaz az Alitraveling blog szerzője:

Backpacker Bori:

Rita, a CS blog szerzője:

és Wanderlust Viki:

Így 1 év távlatából visszaemlékezve ezeket az interjúkat azért készítettem, mivel boldogtalannak éreztem magam, hogy egyszerűen nem volt elegendő pénzem és nem tudtam annyit utazni, mint amennyit szerettem volna és ezért kíváncsi voltam, hogy hogyan vélekednek erről a témáról mások. 

Miután elkészültek az interjúk azt szűrtem le belőlük, hogy abban mindenki egyet értett, hogy valamennyi pénz mindenképpen szükséges az utazáshoz. Hogy kinek mennyi, az egyénfüggő. Illetve, hogy meg kell tanulni értékelni azokat a dolgokat is, melyek mindenki számára ingyen elérhetőek és megtalálni a szépet a közvetlen környezetünkben is.

Kiülni egy térre jó időben és élvezni a napsütést ingyen van 

Költségvetésem európai utazásokra

Az elmúlt 3 évben az európai utazásaimhoz nekem átlagban napi 30 euróra volt szükségem. 

A 2014-es évem (amikor különösen sokat utaztam) pénzügyi áttekintése:

Azt vettem észre, hogy ha nincs meg ez az összeg, akkor én nem élvezem az utazást. Biztos, hogy lehet utazni ennél kevesebből is ha végig stoppol illetve sátrazik az ember, de ez egyén függő, hogy ki mit vállal be. 

Lehet pénz nélkül utazni?

Tavaly, miután hazaérkeztem Lisszabonból, elmentem 1,5 hétre Görögországba. A terv az volt, hogy bejárok 1-2 szigetet Athéntól délre és lemegyek egészen Santorinire. A terv szépen össze is esett 2 nap után, amikor Mykonoson rájöttem, hogy rosszul mértem föl ennek az útnak az anyagi szükségletét és pénzhiány miatt nem tudom megvalósítani, úgyhogy vissza kellett mennem Athénba, ahol közel 1 hetet töltöttem el és végül oda jutottam, hogy szólnom kellett a szüleimnek, hogy utaljanak nekem 30 ezer Ft-ot, mert nem tudok szó szerint semmit csinálni. Még kajára se volt pénzem. (Nagy plusz pont jár viszont Athénnak azért, hogy minden múzeum és kulturális örökség diákigazolvánnyal ingyenesen látogatható - szerencsére azt nem vették észre, hogy a diákom akkor már fél éve le volt járva :D - )

Mykonos szép, csak nekem túl drága volt

Ekkor rájöttem, hogy nem, én nem tudok és nem is akarok pénz nélkül utazni...Ha nincs pénzem, akkor egyszerűen inkább el se indulok. 

Miután hazajöttem Athénból, elhatároztam, hogy minél hamarabb munkába fogok állni, hogy elkezdjem a pénzgyűjtést az utazásra. Végül Prágából kaptam a legelső ajánlatot, ezért kötöttem itt ki. 

Az utazási tervemről, amiért most dolgozok már itt írtam. 

Pénzgyűjtés

És akkor térjünk rá a lényegre, azaz a pénzgyűjtésre. 

Az első és legfontosabb szabály, hogy félretenni nem hónap végén kell, hanem a fizetés napján egyből át kell helyezni a megtakarítandó összeget egy megtakarítási számlára. Ezt én mindig is így csináltam, viszont backpacker Bori tanácsára készítettem egy megtakarítási tervet is. 

Ez az alábbiak szerint néz ki cseh koronában.


Minden egyes nap követem egy excel táblában, hogy mire mennyit adtam ki, amit havonta összesítek, így le tudom ellenőrizni, hogy miért sikerült vagy nem sikerült tartani tervet. 

Kevés pénzből is lehet szórakozni

A bevételeim és a fix kiadásaim

A fizetésem próba idő után a legrosszabb esetben 16500 cseh korona lehet, amire valamennyi bónusz is kerülhet a havi teljesítmény alapján, illetve 70 korona értékű étkezési utalvány/ munkanap. 

Fix kiadásom az albérletem, melynek összege havonta 6275 korona. 

A szobám illetve a decemberi kilátás

Ha a fix bevételemből kivonom az albérlet árát (16500-6275), akkor marad 10225 koronám. A fenti megtakarítási terv ezek szerint elég merészen lett összeállítva, viszont ha kapok valamennyi bónuszt és a kiadásaimat alacsonyan tartom, akkor nem teljesen lehetetlen betartani. (Jelenleg -2000 koronán állok, viszont 2500 koronát kifizettem kaucióra, de ezt majd csak akkor adom hozzá a bevételekhez, ha visszakapom)

Bevételeim az első 6 hónapban:



Változó költségek

Az albérleten kívül igazából minden más változó költség. Ezek azok a költségek, amiket befolyásolni lehet. 

Az első 6 hónapom változó költségei tételesen


augusztus-szeptember-október


november-december-január


Miért nem sikerült tartani magam a tervhez az első 4 hónapban?

Azért jó ilyen kimutatásokat készíteni, mert ez alapján könnyen megválaszolható a fenti kérdés. (A fizetésemet én 15-én kapom, így pl az augusztusi bevételem nem egyenlő az augusztusi kiadásaim illetve az augusztusi megtakarításom összegével.)

1. Augusztusban túl sokat ettem és söröztem

2. Szeptemberben passz...ennél kevesebbet nem igazán lehet költeni.

3. Októberben kifizettem a 2500 koronás kauciót, vennem kellett egy laptoptöltőt, mivel elromlott a régim, tudtam volna kicsit spórolni a kaján is, illetve elutaztam Erdélybe.


4. Novemberben elutaztam Münchenbe


A decemberi fizetésem szerencsére elég jó lett, mivel dolgoztam karácsonykor is illetve kaptam bónuszt is, így ki tudtam fizetni egy repülőjegyet Máltára (Barin keresztül), anélkül, hogy  negatívként látszódna a megtakarítási tervben. 

Következtetés, min lehetne még meghúzni a kiadásaimat:

leginkább az UTAZÁSon
  • minimalizálni a külföldre (illetve Magyarországra) történő utazást
  • minél közelebb utazok Prágához, annál olcsóbban kijövök
Kép forrása: innen

Spórolási tippek

Amire én egyáltalán nem költök
  • sminkszerek - lusta vagyok sminkelni és egyébként is csak pénzkidobás
  • autó illetve benzin - na ez az amire mondjuk még életemben 1 Ft-ot nem költöttem
  • tömegközlekedési bérlet - gyalog járok dolgozni
  • lakásdekoráció - minek, úgysincs lakásom
  • bútorok - minden van az albiban, amire szükségem van
  • konyhai eszközök - mindennel fel van szerelve az albim
  • arckrém, testápoló és egyéb kence ficék - fölösleges, akkor lesz hidratált a bőröm, ha elég vizet iszom és sok zöldség/gyümölcsöt eszek
Amire költök, de mértékkel
  • ruházati termékek: Kizárólag akkor veszek ruhát, ha szó szerint nincs mit fölvennem (pl elszakadt a cipőm, nadrágom, táskám, stb.), illetve nem halmozok föl sok ruhát. A ruháim 80 %-át folyamatosan hordom. 
  • szórakozás: Inkább csak sörözni járok vagy borozunk itthon
  • utazás: Megpróbálok minél közelebb utazni, a külföldi utazásokat pedig minimalizálni
  • kaja: Ritkán eszek étteremben, a munkahelyi menzán pedig egyáltalán nem szoktam. 2-3 naponta főzök, így próbálom minimalizálni az étkezésre fordított kiadásaimat. 
  • helyi tömegközlekedés: Habár bérletem nincs, de néha szoktam használni a villamost vagy a metrót, de ha tehetem inkább gyalogolok. 
  • kozmetikumok: amiket használok: dezodor, tusfürdő, sampon, nem kimosandó hajspray, hajhab, néha hajlakk, arcradír
  • vitaminok
  • telefonszámla: Még tavaly augusztusban vettem 200 koronáért egy cseh sim kártyát, ami 100 %-ban lebeszélhető, de még így februárban is van rajta kb. 40 korona. A magyar számomat szintén feltöltőkártyásra váltottam, amit még annyira se használok, mint a cseh számom. 
Egyéb ötletek hogyan lehet spórolni
  • válassz olyan bankot, ahol nincs kezelési költség és egyéb díjak (havi számlavezetési díj, éves bankkártya díj, készpénzfelvételi díj, átutalási díj, stb.)
  • a reggeli kávédat inkább otthon főzd le és csak különleges alkalmakkor menj kávézóba
  • a fenti logikából kiindulva ne egyél gyakran étteremben vagy ne igyál sokat bárokban, helyette főzd meg otthon az ebédedet vagy hívd át a barátaidat egy pohár borra
  • soha ne vegyél több élelmiszert, mint amire valójában szükséged van. Inkább menj boltba gyakrabban és mindig azt vegyél, amire éppen szükség van, mint hogy egyszerre megvegyél sok mindent, majd később ki kelljen dobnod, ami lejárt
  • ne járj "shoppingolni". Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van (a legtöbb dologra nincs szükség)
  • mondd le a TV-t, az interneten is mindent megtalálsz
  • hasonlítsd össze az összes telefonszolgáltató díjtáblázatát és válaszd ki a legolcsóbbat (tényleg szükség van mobilinternetre 24/7?)

Végezetül azt mondanám, hogy bármire is gyűjtesz (nem feltétlenül utazás), fontos, hogy legyen egy célod és legyen egy többé-kevésbé pontos határidőd, amikorra meg szeretnéd valósítani ezt a célt, mivel így tudod, hogy van értelme a lemondásoknak. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!