Booking.com

2015. március 18.

Boldogság, pénz, utazás. Mit gondol erről Rita, a CouchSurfing blog szerzője?

Míg a legtöbb utazós blogon többnyire helyekről, országokról, városokról lehet információkat gyűjteni, addig Rita, a CouchSurfing blog szerzője kanapészörfös élményeit, surferek és hostok érdekes történeteit, életutait illetve különböző témákról alkotott véleményeit ismerteti meg az olvasókkal.

Én személy szerint Rita TV-s interjúja után kezdtem el használni a rendszert és a legelső külföldi egyedüli utazásom alkalmával ki is próbáltam. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan is működik a CouchSurfing, milyen íratlan szabályokat érdemes betartani a vendégnek vagy a vendéglátónak, akkor keressétek fel az oldalt.


A boldogság, pénz, utazás interjúsorozat az ő Facebook posztja végett fogalmazódott meg bennem, úgyhogy nyilvánvalóan kíváncsi voltam mit gondol bővebben erről a témáról Rita.





1, Szerinted van összefüggés a boldogság és a pénz között?

Annyiban mindenképpen van összefüggés, hogyha nincs pénzed, és itt élsz Európában, akkor komoly nehézségekkel kell szembenézned, ami akár a lakhatási kérdésedet is veszélyeztetheti. Tehát egy biztonságos állandó jövedelem nélkül a mindennapok stresszessé válhatnak, és akkor nagyon messze kerülsz a boldogság állapotától. A távol keleten ez megint más kérdés, ott nincstelenül is boldogok az emberek, ha van egy nádfedélkuckó, amiben meghúzhatják magukat, de ott a családi összetartás és finanszírozás egyenes ágon működik. A fiatalabb tartja el az idősebbet, mivel nincsen nyugdíjrendszerük.


Kilátás Rita nápolyi hosztja lakásából

2, Mennyi pénz szükséges az utazáshoz? Lehet utazni pénz nélkül is? Ha igen, hogyan?

Kérdés hova utazol, és mennyi időd van rá. Én főleg Európába utazom olcsó fapados járatokkal, és 30 ezer forint felett már nem veszek repülőjegyet. A maximum egy hetes utazásaim során csak múzeumbelépőkre, kávézókra, tömegközlekedésre, kikapcsolódásra, olcsó büfékre költök. Esetenként veszek némi ruhát is emlékbe, várospólót mindig. Költök a CS hosztjaimra, mert ellentétben a közvélekedéssel, a couchsurfing nem ingyenes, csak a legolcsóbb szálláslehetőség. Cserébe a szállásért, meghívom a hosztomat egy-két italra, készítek neki reggelit, amihez én veszem meg az alapanyagokat a boltban, és mindig viszek ajándékot is. Hosztonként olyan 5-7 ezer forintba kerül egy szállás, akkor is, ha egy éjszakát maradok, és akkor is ha hármat. Szerintem nem lehet pénz nélkül utazni, én legalábbis nem lennék képes. Az ok egyszerű: nem kívánom magamat mások könyörületére bízni. Lehet stoppolni, és lehet azon görcsölni, hogy néhány óránként valaki megetessen, lehet hozzá koldulni pénzt, de ez nem én vagyok. Ha valaki munkát ad cserébe, a szállásért/ételért, az már nem pénz nélküli utazás, mert gyakorlatilag kifizették.


Rita Brüsszelben is a CS segítségével szállt meg

3, Lehet pénzt keresni utazás közben is? Ha igen, hogyan?

Én eddig úgy kerestem pénzt utazással, hogy az Erste Bank (Wizz hitelkártya) és a Telekom (Travel and Surf rooming szolgáltatás) szponzorálta a blogomat 1-1 hónapra, konkrétan olyan szolgáltatásuk kapcsán, amihez nekem utaznom kellett, hogy írhassak róla. Ha valakinek nincs népszerű blogja, hogy hasonló üzleteket köthessen, akkor csak úgy kereshet pénzt, ha megáll valahol ideiglenes munkát szerezni, vagy önkéntességi alapon vállal napi néhány óra munkát szállásért és étkezésért cserébe, erre is vannak már külön szervezetek. De ez akkor jó, ha van közben megtakarított pénze, mert az egyéb költségeit ez nem fedezi. Vagy leül egy főtérre koldulni. Vagy olyan munkája van eleve, amihez egy internetkapcsolat és laptop kell, tehát teljesen mindegy hol dolgozik, hol tartózkodik épp.

Thesszalonikiben Rita több CS hostnál is megszállt
Képek forrása: Couchsurfing blog

Ha tovább olvasnál erről a témáról, akkor a sárga ruhás lány válaszait itt, Zita és Árpi, a Földet körülbicikliző házaspár válaszait itt, az Alitraveling szerzőjének válaszait itt illetve Bori, a backpacker.hu szerzőjének válaszait pedig itt olvashatod.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!