Booking.com

2015. március 29.

Boldogság, pénz, utazás. Mit gondol erről Viki a Wanderlust.hu szerzője?

"15 ezer kilométert stoppoltam a világban, és ez elég volt ahhoz, hogy lélekben mindig backpacker maradjak. Az életem azóta megváltozott: rendes munka, évi 21 szabadnap, saját albérlet. Stoppolni nem is indulnék már el, hiszen ahhoz sokkal több szabad időre lenne szükség. Tisztában vagyok a lehetőségeimmel, és azokat száz százalékig kimerítem. Idén csak „kisebb” utakon voltam, de lélegzet-elállító tájakon, és sosem úgy jöttem vissza, hogy a fenébe, Ázsiába kellett volna menni. Persze oda is el fogok indulni, talán nem is olyan sokára…" - írja Viki, a wanderlust.hu szerzője.


A fenti sorokat olvasva két gondolat fogalmazódott meg bennem. Az első, hogy ez a lány aztán nem semmi. Kitalálta, hogy utazni fog, pénze viszont nem igazán volt, de ez mégsem jelentett számára akadályt. Belevágott a bizonytalanba és véghez is vitte a tervét. A második, hogy sokan a fától nem látják az erdőt. Csak a messzi tájak, országok vonzzák őket, mert úgy gondolják, hogy minél messzebb mennek, annál különlegesebb és szebb lesz a táj. Viki nem tartozik közéjük. 

Szerinted van összefüggés a boldogság és a pénz között?

Néha van, néha nincs… Kinél, hogy. Talán megfordítva kicsit igazabb a dolog: lehet összefüggés a szegénység és a boldogtalanság között, legalábbis hazánkban. Minden kultúra máshogy éli meg a jólét és a pénz értékét, már ha megadatik, hogy megélje. Nekünk, itt Nyugat-Európában kissé szerencsétlen a helyzetünk, hiszen aprócska, gondterhelt hangulatú ország vagyunk karnyújtásnyira a jóval gazdagabb nyugatiaktól, s hozzájuk mérjük magunkat. Túl messze van az igazi szegénység ahhoz, hogy beláthassuk, milyen szerencsések is vagyunk valójában.


A pénz értéke egyénenként is különböző. Máshogy boldog a pénzével a tehetős üzletember, aki 3 Mercit tart a garázsban, és máshogy az, aki világ körüli útra költi a millióit. A kérdés az, hogy mire használod a pénzt és ez Téged, személy szerint, éppen most, miképpen tesz boldoggá. Végső soron azt gondolom, mindenki maga döntse el, hogy egyéni boldogulásához adott pillanatban, életszakaszban mennyire van szükség a pénzre, mire és miért akarja használni. Ez döntés kérdése.


Mennyi pénz szükséges az utazáshoz? Lehet utazni pénz nélkül is? Ha igen, hogyan?


"160 euró volt nálam (2010-ben), 40-et hazahoztam. A 120 euróból vettem egy majdnem eredeti RayBan napszemüveget és egy batikolt strandkendőt is Barcelonában. Ennyi pénzből az alábbi utat sikerült megvalósítani: Budapest – Pordenone – Velence – Genova – Aix-en Provence – Barcelona – Pisa – Budapest (10-12 nap azt hiszem)." Forrás: itt

Mármint kinek? És milyen utazáshoz? Ez is teljesen egyéni. Tudjuk, látjuk, hogy sokan képesek teljesen pénztelenül hosszú utakat bejárni. Ismerjük viszont azt a jelenséget is, hogy az emberek egy tetemes része az utazást nem tudja elképzelni igénybe vett szolgáltatások nélkül, ehhez pedig költekezni kell. Neked kell eldöntened, hogy a Te utazásod milyen lesz. Az olcsó utazás gyakran kompromisszumokkal jár. A stoppolásért pénz helyett idővel fizetsz, és az is lehet, hogy le kell mondanod bizonyos igényekről, mint például a meleg zuhany. Hogy ezek a kompromisszumok mennyire drágák - vagyis mennyi bosszúságot okoznak, az rugalmasság kérdése. Akinek nem fáj a sátorban alvás, a kihagyott meleg vacsora vagy a biztosítás hiánya, az olcsón megússza, és boldogan utazik. Ha azonban ezek valódi bosszúságot okoznak, az állandó diszkomfort beárnyékolhatja az élményeket. Ahhoz, hogy ne vállald túl, ismerned kell önmagadat. Persze, ez az út során biztosan megtörténik...

Mindenki maga kell, hogy mérlegelje, hogy mennyi pénz szükséges az adott utazásához, és a kiválasztott utazási stílus mennyire van összhangban a személyiségével.


Lehet pénzt keresni utazás közben? Ha igen, hogyan?

A szükség képes kihozni az emberből a legkreatívabb énjét. Ha arra vállalkozol, hogy a szükségesnél kevesebb pénzzel indulsz útnak, lelkileg már jóval előtte felkészülsz arra, hogy a semmiből pénzt kell majd varázsolni. Ha pánik helyett képes vagy optimista maradni mindvégig, út közben kinyílik egy hatodik érzék és ott is megtalálod a pénzkeresési lehetőséget, ahol nem gondoltad volna. Ha már teljesen kifogytál, úgyis addig járod majd a kávézókat, amíg be nem hívnak mosogatni ebédért cserébe. Nem tudom, hogyan lehet pénzt keresni út köben, de azt gondolom, ha nagyon akarod, megtalálod a módját.

Köszönöm szépen Vikinek a válaszokat.

Stoppolási tippekért kattints ide

Ha tovább olvasnál ebben a témában, akkor a sárga ruhás lány válaszait itt, Zita és Árpi, a Földet körülbicikliző házaspár válaszait itt, Ali, az Alitraveling blog szerzőjének a válaszait itt, Bori, a backpacker.hu szerzőjének válaszait itt, Rita, a Couchsurfing blog szerzőjének válaszait pedig itt találod meg.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!