Booking.com

2019. december 31.

154. és 155. nap: A kincstár

2017. április 26.

Ma a parlament mellett található kincstár épületében jártam, 
ahol nem csak azért ért meglepetés, mert aranyat alig láttam. 
Miután betértem, 
a hölgy megkérdezte, honnan érkeztem. 
Válaszoltam, hogy Magyarországról, 
az óceánon túlról. 
Meglepetés jött okkal, 
amikor a hölgy köszönt egy jó napot kívánokkal. 
Ezt meg honnan? 
Kérdeztem csodálkozottan. 
Kiderült, hogy a nő férje, 
Budapesten tett szert zsére. 
Egy nagy multinál dolgozott, 
ahonnan egy kis magyar tudást is haza hozott. 


Komolyabbra véve a szót, a hölgy nagyon megörült, hogy betévedt az eddigi harmadik magyar az épületbe, úgyhogy körbe is vezetett és elmondott pár érdekességet a kincstárról. 

Az aranyláz idején a kincstár alagsorában tárolták az aranyat, majd innen szállították tovább a megrendelőknek. 



A canberrai parlement 1927-es megnyitása előtt a miniszterelnök itt alakította ki irodáját. 1988-ban megépült az új parlament Canberrában, melynek tetejét fű borítja és úgy van kialakítva, hogy fel lehessen rá sétálni. Ausztrál vicc szerint ez azért van így, hogy a nép átgyalogolhasson a politikusokon. 

Hogy miért Canberra Ausztrália fővárosa, azt ebben a posztban írtam le. Habár manapság a melbourne-i kincstár inkább csak múzeumként funkcionál, azért egy kis közigazgatási szerepe még mindig van, mivel a Victoria állami kormányzó itt írja alá a parlament által elkészített törvényjavaslatokat. 



A hölgy kiemelte még érdekességképpen, hogy a kincstár csak helyi, ausztrál alapanyagokból készült, a fát például Queenslandből szállították. Ez elég szokatlan volt a 19. században, mivel abban a korban a legtöbb épületet Angliából származó fából építették. Habár Melbourne az aranynak köszönheti a felemelkedését, a kincstár épületében nem találunk sok aranyat, csak a miniszterelnöki terem plafonján van egy kis arany díszítés. A parlamentben viszont nem sajnálták a drágakövet, ott hatalmas értékű arany díszítéseket láthatunk. 





2017. április 27. 

Aznap találkoztam még Lisával és felkészültem a következő napokra tervezett Great Ocean Road tripre. 



Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.