Booking.com

2019. december 31.

153. nap: Az ausztrálok egyik legfontosabb ünnepe; az ANZAC-nap

2017. április 25. 

Április 25., az ANZAC-nap egy különösen fontos dátum Ausztráliában. Egyesek azt állítják, hogy még a karácsonynál is jelentősebb ez a nap. 


Vannak árnyoldalai, de előnyei is annak, ha nemzeti ünnep alatt utazunk egy országban. Vietnamban például a holdújév alatt jártam, ami hasonló jelentőségű ünnep, mint nekünk a karácsony. Ilyenkor a fél ország úton van és utazik haza a családjához, ami persze a turisták életét is megnehezíti, hiszen nagyon nehéz jegyet foglalni a buszokra, vonatokra vagy a belföldi repülőjáratokra. A másik oldalról, viszont ilyenkor megismerhetjük a helyi szokásokat, ami szintén az adott ország kultúrájának része. 

Szerencsére pont kifogtam Ausztráliában is egy nemzeti ünnepet. Az április 25-i ANZAC-napot Melbourne-ben figyelhettem meg, ami a helyiek számára az egyik, hacsaknem a legfontosabb emléknap az évben. 


Mi az az ANZAC-nap? 

“Az ANZAC az ausztrál és az új-zélandi hadseregek egységeiből álló katonai erő megjelölésére használt rövidítés. Az “Australian and New Zealand Army Corps” nevet eredetileg az ausztrál-új-zélandi hadtest kapta, amelyet röviddel az első világháború kitörése után hoztak létre és amely 1915-ben Gallipoli-nál partra szállva harcolt a török csapatok ellen. Feladata a brit birodalmi érdekek megvédése volt. A hadtest halottainak emlékére ünneplik minden évben az ANZAC-napot, amelyet mindkét országban április 25-én, a gallipoli partraszállás napján tartanak” forrás: wikipedia 


Kik alkották az ANZAC-ot? 

Az európai csapatokkal ellentétben az ANZAC katonái önkéntesek voltak, akik brit parancsra harcoltak. Az ausztrálokból és új-zélandiakból álló haderőt Egyiptomban alakították meg. 


Miért olyan fontos ez a nap Ausztráliában? 

A Gallipoli-i partraszállás tragikus veszteséget és egyben nemzeti büszkeséget is jelent az ausztráloknak. A félsziget elfoglalási kísérlete és a törökök legyőzése egy 8 hónapig tartó véres és reménytelen csatában végül meghiúsult. Ausztrália 8141 katonát vesztett el a harcokban. A veszteségek ellenére viszont az ANZAC-erő hatalmas tiszteletet örvendett a bátorságukért. Ekkor Ausztrália még csak 14 éve jelentett egy nemzetet, de a következő évtizedekben a Gallipoli harcok egyre szimbolikusabb státuszt értek el. Az ANCAZ jelenleg a bátorságot, a testvériséget és a hatalmas áldozatot szimbolizálja. 


Hogyan emlékeznek meg április 25-én? 

Az ANCAC-nap 1927 óta nemzeti ünnep az országban. A megemlékezést háborús emlékműveknél tartják, amit a kitüntetéseiket és díszegyenruhájukat viselő veteránok, kadétok és a fegyveres erők felvonulása előz meg. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.