Booking.com

2019. december 28.

147. nap: Ezért lett Canberra Ausztrália fővárosa

2017. április 19.

Aznap részt vettem a Victoria állami parlament ingyenes tárlatvezetésén, úgyhogy ebben a bejegyzésben pár sort írnék Ausztrália államigazgatásáról és arra is válaszolok, hogy miért nem Sydney vagy Melbourne lett az ország fővárosa. 

Royal Exhibition Building


Melbourne Museum



Ausztrália államformája parlamentáris monarchia, az 1901-es ausztrál alkotmánnyal jött létre a szövetségi kormányrendszer. Az ország központi parlamentje Canberrában található, viszont mind a 6 állam, illetve a 3 terület is rendelkezik saját kormánnyal és parlamenttel. A hatáskörök a központi parlament, illetve az államok és területek között oszlanak meg, melynek határait az alkotmány mondja ki. A parlamentet a királynőt (II. Erzsébet brit királynő) képviselő kormányzó, a felsőház (szenátus) és az alsóház (képviselőház) alkotja. Queensland állam és a területek parlamentje egy házból áll, a többi államban pedig alsó- és felsőház is működik. Mivel én pont egy rövidített tárlatvezetést fogtam ki, ezért sajnos nem volt sok időnk a történelem és egyéb érdekességek meghallgatására, viszont cserébe mi kérdezhettünk a tárlatvezetőtől. Az én kérdésem az volt, hogy mondjon egy működésbeli különbséget a központi és az állami parlament között. Erre a válasz az adó volt. Az állami parlamentek beszedik az adót, a központi parlament pedig szétosztja az államok/területek között. Ezért mondják például New South Wales-ben vagy Victoriában élők, hogy ők tartják el Tasmaniát. (Kicsit olyan, mint az EU) 





ez az aboriginal zászló

A parlament után a Sétámat Fitzroy negyedben folytattam, mely egy művészi, hipster központ, tele egyedi bútorokat, ruhákat kínáló trendy üzletekkel és kávézókkal. Fitzroy városrészben nem találunk “kötelező” látványosságokat, viszont csodás és meghökkentő utcai művészeteket már annál inkább. 






Na, és akkor miért Canberra Ausztrália fővárosa? Miután 1901-ben megalakult az ausztrál alkotmány, ki kellett nevezni egy fővárost. Erre a feladatra Sydney és Melbourne is szívesen pályázott, viszont a döntés végül egy “semleges” hely mellett született meg, ami pont a két rivális között található. Mivel a két nagyváros között földrajzilag ekkor még nem létezett másik város, így létre kellett hozni egyet, ez a város pedig Canberra lett. 
















Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.