Booking.com

2019. december 31.

156. nap: Great Ocean Road túra 1.nap

2017. április 28. 

A Great Ocean Road egy látványos, 243 km hosszú partmenti útszakasz Ausztráliában, Victoria államban. Ez az út az egyik legismertebb, leglátogatottabb nevezetessége az országnak. Én se szerettem volna úgy eljönni Ausztráliából, hogy ne menjek végig rajta. Nemcsak a lélegzetelállító táj vonzott, hanem az esély, hogy ezen a környéken láthatok koalát szabadon. 

A Great Ocean Road egy fontos helyszín az ausztráloknak, hiszen történelmi emlékekkel is rendelkezik. Az utat az 1. világháborúból visszatért katonák építették 1919 és 1932 közöt. Számos Viktória-korabeli város is található az út mentén, amelyek az építkezések előtt teljesen elszigeteltek voltak. 





Történelem

A katonaruhát munkásruhára cserélő férfiakra kemény feladat várt. A sűrű erdőben csak lassan tudtak haladni a munkával. 1 hónap alatt kb. 3 km utat tudtak csak kiépíteni. Gépeket alig kaptak, robbanóanyagok, csákány és lapát volt a segítségükre a munkában. A part menti hegyeken volt a legnehezebb és a legveszélyesebb dolgozni, sok munkás vesztette itt életét. A sors azonban néha különös módon jutalmazta meg az útépítőket. 1924-ben például egy gőzhajó zátonyra futott Cape Patton közelében. A személyzet kénytelen volt megválni a rakománytól (500 hordó sör), amit végül a munkások kaptak meg. – forrás: wikipedia 







Látnivalók 

Az út szinte végig a tengerpart mentén halad, ahol szörfparadicsomok, üdülővárosok és eszméletlen kilátás fogad. Érdemes viszont néha letérni róla és rákanyarodni a mellékutakra, hiszen a környék csodás vízeséseket, esőerdőket és kilátópontokat is rejt. 







Hogyan, mennyi időre érdemes menni? 

Sokan egy nap alatt megjárják, de szerintem jó ha legalább 2-3 napot rászánunk, így lesz idő a kevésbé ismert helyek felfedezésére is. Az egyedül utazó hátizsákos turistáknak érdemes utazótársakat keresni, ha több napra mennének, hiszen így meg lehet osztani a költségeket. Én is így tettem; egy német és egy brit lánnyal béreltünk együtt autót. Hogy hogyan lehet utazótársakat találni Ausztráliában, arról itt írtam. Én az egyik Facebook csoportban találtam rá egy német lány hirdetésére, aki már előre kibérelt egy furgont és két utazótársat keresett maga mellé. Mi 4 napra, 3 éjszakára indultunk, a szállásunk pedig az autóban volt. 







Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.