Booking.com

2021. október 4.

A következő nagy utazás: 1 hónap Peru

1,5 éve nem voltam Magyarország határain kívül... 2013 óta soha nem fordult elő, hogy ennyi ideig ne utaztam volna sehova. Viszont ha minden jól alalul, akkor nemsokára megtöröm ezt a kimaradást és egy új kontinensre teszem be a lábam. 

Hogy hova és mennyi időre megyek? Peruba, 1 hónapra. 

Miért éppen Peru?

Az előző utam során nagy hiányérzetem volt, hogy nem jött össze Japán és Dél-Korea, viszont 2020 márciusa óta ezekbe az országokba nem lehet belépni karantén nélkül. Úgy vagyok vele, hogy Európában már nagyon sok helyet láttam, így legszívesebben Európán kívül utaznék. Tavaly ősszel volt egy olyan ötletem, hogy elmegyek Mexikóba, mert abban az időben Mexikóba és Brazíliába lehetett csak utazni korlátozás nélkül. Végül ezt az ötletet elvetettem, mert egyedül nem mertem bevállalni. Következő ötletem tavaly télen Costa Rica volt, mivel 2020 végétől oda is be lehet korlátozás nélkül lépni. Végül ezt is elvetettem, mert rájöttem, hogy Costa Rica annyira nem vonz, mivel nem nagyon vannak kulturális látnivalók, csak főleg természeti. Biztos tök érdekes lehet a dzsungel és az állatok, de jártam már dzsungelben Ázsiában. Ha elrepülök olyan messze, akkor nemcsak természeti, de kulturális látványosságokat is szeretnék megnézni és olyan helyeket felfedezni, melyekhez hasonlókat még nem láttam előtte. 

Aztán később elkezdett Dél-Amerika is motoszkálni a fejemben és elémkerült ez a poszt, ahol Bede Márton ezt írja: 

"A "mennyibe került?" után a legtöbbször arra a kérdésre kellett válaszolnom, hogy "és én hova menjek Amerikában?". Erre vissza szoktam kérdezni, hogy az érdeklődő járt-e már Ázsiában, és ha nemmel válaszol, akkor felhívom a figyelmét arra, amit egyszer már itt is megírtam részletesen: aki még nem járt sehol Európán kívül, az kezdje Ázsiával. Kivéve, ha valamiért tényleg Amerika érdekli jobban, spanyolul akar beszélni, maja romokat akar látni, vagy valami hasonlóan speciális, Ázsiában nem megvalósítható igénye van.

A mindenképpen Amerikába vágyó kérdezőknek mind azt válaszoltam, hogy kezdjék Peruval. Kanadán (és néhány karib szigeten) kívül a kontinens minden országában jártam, és egészen biztos vagyok abban, hogy itt Peru a legérdekesebb, legváltozatosabb, legszórakoztatóbb ország, ahol bármilyen érdeklődésű utazó talál magának valamit. A természet parádés, ráadásul nagyon színes, a tengerparti sivatagtól az Andok csúcsain és fennsíkjain át Amazónia dzsungeléig. Az egész kontinensen itt van a legtöbb konkrét látnivaló, preinka romoktól spanyol gyarmati városokon át az indián piacokig. Peru egy része jellegzetesen latin, a másik viszont az egészen egzotikus kecsua magashegyi indián. Latin-amerikai mércével az ország egész olcsó úticél, ráadásul messze, de nagyon messze itt lehet a legjobbakat enni. Aki még nem járt Peruban, annak tényleg minden Peru mellett szól."

Ha Bede ezt írja, aki bejárta szinte az egész kontinenst, akkor nem kérdőjelezem meg, hiszek neki. Így esett végül a választásom Perura. 

Milyen korlátozások vannak most Peruban?

Belépéshez negatív pcr teszt kell (max. 72 órával az utazás előtt). Az országban a tömegközlekedési eszközökön maszkot és arcpajzsot kell viselni, a zárt tereken két maszkot, az utcán pedig egyet. Engem már a maszk nem érdekel, csak mehessek már végre :) A pcr teszt jobban izgat, nagyon nagyon remélem, hogy nem most fogom elkapni a covid-ot. Pár hete bevezették, hogy az oltottaknak nem kell pcr, de aztán gyorsan ki is vezették ezt az intézkedést sajnos. 

Mikor indulok és mennyi időre?

Október 16-án 1 hónapra. 

Mi az útvonalterv?

Lima - Paracas / Ica - Arequipa - Titicaca-tó - Cuzco - Iquitos


Hogyan tudok 1 hónapra elutazni munka mellett?

Szerencsére a mostani munkahelyemen a főnököm elég rugalmas és meg tudtam vele beszélni, hogy az egész éves szabadságomat egyben vehessem ki (na jó nem a teljes, 3 nap maradt még karácsonyra). Ez viszont azt is jelenti, hogy idén még nem voltam egy napot sem szabadságon. 

Milyen félelmeim vannak az utazás előtt?

  • PCR teszt ne legyen pozitív! Nagyon remélem, hogy nem lesz pozitív a teszt. Én Pfizer oltást kaptam, a másodikat június elején. Ezen kívül próbálom már a találkozásokat lecsökkenteni addig és a tömegközlekedésen, zárt tereken maszkot viselni. 
  • Közbiztonság. Peru egy fokkal jobbnak tűnik közbiztonság szempontjából, mint Mexikó, de azért van bennem egy kis félelem. Amit tudok tenni, hogy több helyre teszem a bankkártyáimat, viszek ruha alá tehető kis övtáskát és úgy általánosságban óvatos leszek. 
  • Éjszakai buszozás. Nazca - Arequipa között éjszakai buszozni fogok. Remélem nem lesz sem baleset, se lopás ez idő alatt. Sajnos ezen az útvonalon nincs más opció, csak éjszakai busz. 
  • Malária. Ázsiában egyedül Indonéziában tartottam a szúnyogok által okozott betegségektől a dengue láztól és a maláriától. Többi helyen nem is nagyon fújtam magam szúnyog spray-vel. Nemrég jártam az utazós orvosnál, ahol megkaptam a sárgaláz elleni oltást, mivel az Amazonas környékén ez a betegség is jelen van. Az orvos viszont mondta, hogy malária gyógyszert is kell majd szednem. Először azt válaszoltam, hogy nem szeretném, mivel azt olvastam, hogy nagyon rossz mellékhatásai vannak a malária gyógyszereknek. Az orvos viszont meggyőzött arról, hogy ez főleg a Lariam gyógyszerre igaz, amit már betiltottak, a Malarone biztonságos, illetve, hogy Dél-Amerikában sokkal nagyobb a malária veszély, mint Ázsiában. Azért még mindig tartok egy kicsit a mellékhatásoktól, de a maláriától jobban, úgyhogy megvettem a gyógyszert és be is fogom szedni. Ha nagyon durva mellékhatásai lennének, akkor abbahagyom, de remélem nem lesz.
  • Magashegyi betegség. Az 1 hónap alatt a legtöbb időt 2500 méter tengerszint felett fogom tölteni. Idő kell a szervezetnek, hogy hozzászokjon a kevesebb oxigénhez. Remélem, hogy ez nem fog problémát jelenteni és hamar hozzászokik a szervezetem a magassághoz, viszont ha nagyon rosszul lennék erre is kaptam gyógyszert, illetve akkor lejjebb kell menni. 
Ha sikerül elutaznom (pcr teszt ne legyél pozitív légyszi!!!!!), akkor az utazás alatt blogot nem fogok írni, mert gépet nem viszek magammal, viszont képeket, rövid helyzet jelentést Facebookra igyekszek posztolni. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!
 
Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.
 
Booking.com