Booking.com

2022. április 9.

1. nap: Indulás Peruba!

2021. október közepe - indulás előtt

Kicsit visszaugrok még pár napot az indulás előtt. Peruba való belépéshez negatív covid tesztre volt szükség, amit a repülőjárat indulása előtt max 3 nappal kellett elkészíteni. A munkahelyemen pont októbertől vezették be, hogy heti két napot be kell járni az irodába. Mivel ekkor kezdett újra felerősödni a covid, ezért nagy stresszt helyezett rám, hogy a több emberrel való találkozás miatt nagyobb a kockázata, hogy elkapom a vírust. Attól tartottam, hogy ha pozitív lesz az eredmény, akkor valamekkora anyagi kár is ér (a lefoglalt Inca trail előleg kapcsán - a repjegyet árát viszont vissza lehetett volna igényelni), illetve elvesztem szinte az összes 2021-es szabadnapjaimat, hiszen ezt a sok napot nem tudom átvinni 2022-re. Nem beszélve arról, hogy már nagyon szükségem volt arra, hogy szünetet tartsak a munkában, hiszen addig egy napot se voltam az évben szabadságon.

Indulás előtt kb. 1,5 héttel elkezdtem belázasodni és gyengének érezni magam. Nem volt semmi covidra vagy megfázásra utaló tünetem, csak rossz volt a közérzetem. Ez még inkább stresszelt. Meggyógyulok vajon az indulásig? Beszedtem lázcsillapítót is, de csak nem akart lemenni. Nem volt magas, csak hőemelkedés, de semerre nem mozdult napokig. Elmentem a háziorvoshoz is, de az meg elküldött a francba, mert hogy hogy merek bejönni lázasan a rendelőbe. (Mikor menjek, amikor egészséges vagyok? :) Na mindegy. Majd távgyógyításban meg tudja mondani, hogy miért van hőemelkedésem? Elkönyveltem, hogy kösz a semmit, izgulhatok tovább, hogy elmúlik-e vagy sem. Már azon voltam, hogy ok akkor legyen legalább pozitív a covid teszt, aztán legalább tudom, hogy mi az oka. 

Még arra is gyanakodtam, hogy a sárga láz oltás mellékhatása lehet, de felhívtam az utazási orvost és ő azt mondta, hogy szerinte biztos, hogy nem, mivel már 1 hónapja megkaptam az oltást, ha annak lenne tünete, akkor hamarabb kellett volna kijönnie. 

14-én mentem a covid tesztre. Kicsit tartottam tőle, hogy majd lázat mérnek előtte és mivel hőemelkedésem van nem végzik el, de szerencsére ez nem történt meg. Este meg is kaptam az eredményt; negatív. Akkor mi a franc bajom van, hogy még mindig hőemelkedésem van?

Egyik kollégám tanácsolta, hogy menjek be az ügyeletre és kérjek sürgősségi vérvizsgálatot, annak 1 nap alatt megjön az eredménye. Végül így is tettem, még aznap este bementem az ügyeletre, ahonnan első körben majdnem elhajtottak, de elértem, hogy végül ha fizetek leveszik a vért magánban. 

Következő nap megjött a véreredmény; teljesen negatív, csak fehérvérsejt mutatott kis emelkedést, meg még talán 1-2 érték, de utólag utánaolvastam, hogy ezeket valószínűleg mind a stressz emelte meg. Egy biztos volt, semmi szervi bajom nincsen. Itt ért egy kis megnyugvás; covid teszt pipa, úgy néz ki nem vagyok beteg, valószínűleg ezzel Peruban nem kell foglalkoznom. 

Egyébként volt még bennem félelem a közbiztonsággal, a magas hegyekkel és a maláriával kapcsolatban is, hiszen még nem jártam előtte se magas hegyekben, se Dél-Amerikában. De ez a félelem már csak hab volt a tortán. Ilyen időket élünk...Pedig talán ezek miatt jobban lehetne tartani, mint a covid miatt, de a teszt eredmény az teszt eredmény, és a szabály az szabály...
---

1. nap: 2021. október 16.


KLM-mel utaztunk (anyával) Budapestről amszterdami átszállással Limába. Marha fárasztó volt az út, mivel a reggeli 6-os járathoz eleve nagyon korán kellett kelni és ugye az előző napokban se tudtam pihentetően aludni. Nem utaztam még KLM-mel előtte, de nagyon jó élmény volt. A Budapest Amszterdam járaton magyar kapitány teljesített szolgálatot és még felszállás előtt tapsot kapott, annyira vicces kedvében volt. Járat közben, szerintem valahol Németország fölött meg hátrajött beszélgetni az utasokkal :D Én is váltottam vele pár mondatot. Ilyet se láttam, tapasztaltam még...

Anya megfázott az utazás előtt. Én már Budapesten gondoltam, hogy ebből baj lesz, mert nekem is volt már ilyen, hogy megfázva ültem föl repülőre és bedugult a fülem az érkezésre. Anyának is ez lett, úgyhogy az amszterdami reptéren vettünk orrcseppet, ami elvileg kitisztítja az arcüreget. Pár nap kellett aztán neki, mire teljesen elmúlt a füldugulás. 

Az Amszterdam - Lima járat igazából teljesen eseménytelenül telt. Jó volt a kaja, hosszú volt nagyon az út, nem sokat tudtam aludni, de aztán eltelt az idő. 

Helyi idő szerint még 16-án este meg is érkeztünk Peruba, Limába. Szállást a Miraflores negyedben foglaltam. Azt olvastam, hogy Miraflores, illetve Barranco a legnépszerűbb a turisták körében, mivel ezek számítanak a legbiztonságosabb környéknek. A történelmi belváros innen elég messze van, még talán az is lehet egy opció a szállásra, de nekem Miraflores tűnt a legjobb helyszínnek. 

Limán (és a perui nagyvárosok) belüli közlekedésre a Cabify; Easytaxi, illetve az Uber applikációkat érdemes letölteni. 

Lima repülőterén az érkezésnél vannak ATM-ek, ezek viszont felszámolnak bizonyos összeget a készpénzfelvételért. Elvileg az indulásnál az emeleten van BCP ATM - én ezt a bankot használtam később végig egész Peruban, mert csak ők nem számolnak föl extra díjat készpénzfelvételre. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!
 
Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.

Booking.com