Booking.com

2021. június 5.

63. nap: Utazás busszal Bangkokból Siem Reapbe

2020. március 10. 

Sokat gondolkoztam rajta, hogy mivel menjek Bangkokból Kambodzsába. Az opciók a busz és a repülő voltak; a célpont pedig vagy Siem Reap vagy Phnom Penh. Végül a busz és Siem Reap mellett döntöttem. 

Ennek oka az volt, hogy 
  • nem akartam előre eltervezni, hogy pontosan melyik nap indulok Bangkokból 
  • a busz valamennyivel olcsóbb, illetve egy nappal az utazás előtt foglalva jóval olcsóbb
  • az lett volna az útvonaltervem, hogy Siem Reap - Phnom Penh - Ko Rong, illetve az ország déli része, majd onnan át Thaiföldre Trat tartományba, ami határos Kambodzsával - ezt ugye a covid felülírta, de erről majd később. 

Ok busszal, de melyikkel?

Ha már eldöntöttük, hogy busszal megyünk, akkor a következő kérdés, hogy melyik társasággal? Na, ez volt a másik kérdés, aminek sokat olvasgattam utána, mivel a kambodzsai földi határátkelőkről nem a legjobb story-kat hallani. 

Több cikket, véleményt is átolvasva arra a következtetésre jutottam, hogy nem a legolcsóbb buszjegyet fogom megvásárolni, hanem a legjobbra értékelt társasággal fogok utazni. Azt a pár dollárt nem fogom sajnálni, a lehető legsimább határátkelős tapasztalatban szeretnék részesülni. 

Mindent összevetve a legszimpatikusabbnak a Giant Ibis társaság tűnt. 

Giant Ibis tapasztalat

A jegyet online is meg lehet vásárolni, a busz pedig Bangkok Makkasan állomástól indul, ami könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel. 

A busz kényelmes, biztonságos, a sofőr nem száguldozik, nagyjából tartani tudták a menetrendet is, volt klíma, adtak vizet, reggelit és ebédet is, illetve a kambodzsai vízumot is elintézték.

Buszjegy ára: 32 USD

Vízum Kambodzsába

Ha beszélgetünk Kambodzsába érkező utazókkal, szinte mindenki más történetet fog mesélni hogyan jutott kambodzsai vízumhoz és mennyit fizetett érte. 

A hivatalos visa on arrival díj 30 USD, illetve akár online is lehet igényelni e-visát, ami pedig 36 USD vagy valamelyik kambodzsai nagykövetségen - de ezzel végképp nem volt kedvem szarakodni. Én végül a Giant Ibis által szervezve kértem a vízumot, ami 40 USD-be került. 

Azért választottam a Giant Ibis által intézett vízumot, mert a legtöbb határátkelős átverést a vízum díjjal kapcsolatban lehet hallani. Az a plusz 5 vagy 10 USD megért nekem annyit, hogy ne kelljen már a kambodzsai határőrökkel veszekednem, hogy mennyi is az annyi. Így, hogy a Giant Ibis intézte nekem konkrétan egy szót nem kellett váltanom egyik határőrrel sem. 

A trükk a Giant Ibisnél, hogy ők nem visa on arrivalt intéznek az utasoknak, hanem még Thaiföldön a kambodzsai határ előtt van valamilyen konzulátus és ők kiállítanak egy rendes vízumot az útlevélbe, így a legzökkenőmentesebb a határátlépés. Az utasoknak egyébként be se kellett menni erre a konzulátusra, a buszon összegyűjtötték az útleveleket, a pénzt meg egy útlevél igénylő doksit majd pár perc után visszakaptuk az útlevelet benne a vízummal :)

Egy kisebb átverés szerűség azért itt is akadt; a jegyen azt írják, hogy a vízum díja 35 + 5 USD, viszont amikor beszedték az összeget a buszon először thai bahtban akarták volna kérni a vízum díjat, ami átszámolva magasabb lett volna, mint 40 USD. Mondtam nekik, hogy az van a jegyen, hogy 40 USD és nincs is nálam már thai baht, úgyhogy USD-ben szeretnék fizetni. Végül nem volt ebből probléma, szó nélkül elfogadták a dollárt. 

Korrupt egy rendszer és ország, de ez van, ezzel jár a kambodzsai utazás. 

Kambodzsába átlépve teljesen más hangulat fogadott, mint Thaiföldön. Kicsit szavanna hangulata van az országnak (a száraz évszakban); az út mentén vörös homok mindenhol. Érdekes élmény volt. Siem Reap pedig pozitív csalódás, mivel egy szép, rendezett városba érkeztem. 

Aznap már nem volt időm semmi különösre; elmentem a hotelbe (Smiley's Guesthouse), ahol potom pénzért foglaltam szállást; napi 7 dollárért külön szoba saját fürdővel. 




Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is! 

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz. 
Booking.com