Booking.com

2021. október 2.

64. nap: Angkor Wat 1. nap

2020. március 11. 

Az első ázsiai utam során kihagytam Kambodzsát és az Angkor Watot. Már akkor is gondoltam, hogy ez kb. olyan, mintha elmennék Olaszországba, de kihagynám Rómát. Az indok nem a kíváncsiság hiánya volt, hanem a magas belépőjegy ár. Akkor nagyon minimális pénzből gazdálkodtam, így sajnos nem fért bele a keretbe a kambodzsai kitérő, hiszen nemcsak a belépőjegyet, de az országba belépéshez a vízumot is ki kell fizetni. A második ázsiai utam alatt viszont az előzőnél kicsit nagyobb költségvetésből gazdálkodhattam, így egyértelmű volt, hogy most nem fog Angkor Wat kimaradni az útitervből. 

A covidnak "hála" még a belépőn is tudtam spórolni, mivel az 1 napos árán 2 napot adtak, illetve a hírhedt nagy turista forgatag is elkerült. Alig lézengtek az emberek. 

És hogy mi a véleményem az Angkor Watról? Az, hogy eszméletlen, szavakkal nehezen leírható, élmény, ahogy a háttérben hallani a dzsungel "hangját", ahogy a kabócák és a madarak énekelnek és közben közel 1000 éves romok között sétálgathat az ember. A romok nem is olyan jó kifejezés, inkább romváros, egy hatalmas területen fekvő templomegyüttes. Láttam már nagy horderejű történelmi emlékeket; Róma, Athén, Yogyakarta, Sukhotai, de Angkor Wat mindegyiket űbereli. Egyszerűen annyira misztikus hely, hogy az élmény semmihez sem hasonlítható. Ide tényleg el kell jönni! 


A belépőjegy vásárlásnál sokat gondolkoztam, hogy hány napra vegyem. Covid időszakon kívül 1 vagy 3 napos belépőjegyet lehet venni. Utólag azt gondolom, hogy szerencsém volt ezzel a 2 napos opcióval, mivel 1 napra azt mondanám, hogy kevés, de nekem 2 nap pont ideálisnak tűnt. Persze ha csak a 3 napos opció van, akkor biztos, hogy azt venném és kihasználnám a lehetőséget a 3. nap is és visszamennék nézelődni. 

A belépőjegyet a városon kívül, a komplexum felé lehet megvásárolni, de erről minden szálláson tudnak adni egy térképet. A jegyet a komplexumon belül egyes templomoknál is kérik, úgyhogy vigyázni kell rá. 

Angkor Wat Siem Reaptől messze van, a gyaloglás se oda menet, se a temlom komplexumon belül nem opció. Én első nap biciklivel keltem útnak, és a közeli templomokat fedeztem föl, a második nap pedig tuk-tukkal mentem, amikor pedig a távoliabbakhoz is eljutottam. A biciklivel is hatalmas távot tettem meg, eszméletlen tényleg, hogy milyen nagy területen fekszik Angkor Wat. Angkor Wat egyébként Ázsia legnagyobb vallási épületkomplexuma, melyet 50.000 munkás és 5.000 szobrász 30 éven keresztül épített. További érdekességek a Wikipedián

Aki nem csak körbejárná az egyes templomokat a komplexumon belül, hanem bővebb ismeretekre vágyik, annak van lehetősége helyi idegenvezető szolgáltatásait igénybe venni. A templomokba idegenvezető nélkül is be lehet lépni, csak a belépőjegyet kell felmutatni. Ha azt mondják belépésnél helyi idegenvezetők, hogy nélkülük nem fognak beengedni, akkor ezt nyugodtan ignorálhatjuk, ez nem igaz. Habár biztos nagyon érdekes információkat tudhatunk meg az idegenvezetőktől és fokozhatjuk az élményeket, én inkább úgy döntöttem, hogy nem veszem igénybe ezt a szolgáltatást.

Jól elfáradtam nap végére, de ez a nap életem egyik legjobb, legemlékezetesebb utazós élménye lett. 

























































Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!
 
Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.

Booking.com