Booking.com

2020. március 21.

54. nap: Tajpej; Zhongshan és Shilin

2020. március 1.

Ma folytattam Tajpej felfedezését. Habár blogok azt mondják, hogy két nap elég Tajpejre, de ez inkább csak a főbb nevezetességekre elég. Bőven akad még látnivaló két nap után is... Mai program Zhongshan és Shilin kerület nevezetességeinek felkeresése volt, viszont előtte elmentem a Dr. Sun Yat-Sen Memorial House-ba, mert az csak pár száz méterre volt a szállásomtól. 

Dr. Sun Yat-Sen Memorial House


Kínai forradalmár, köztársaságpárti politikus, az utókor értékelése szerint „a kínai forradalom atyja”, illetve a „kínai köztársaság atyja”. Ő alapította meg a Nemzeti Pártot, melynek élére halála után Csang Kaj-sek került. 

Ezt a házat is a japánok építették még a japán megszállás idején, mely hotelként funkcionált. Szun Yat-szen itt szállt meg, amikor Tajpejben járt. A házat egy szép japánkert veszi körül.






Lin An Tai Historical House

A Lin An-Tai Historical House egy hagyományos kínai ház, nagy kerttel és elegáns dekorációval. Az épület egyike azon kevés régi házaknak, melyek megmaradtak Észak-Tajvanon. A Lin család a 18. században érkezett Tajvanra és a sziget északi felén folytatott kereskedelmet. Ma a ház több mint 160 éves és ez a legjobban őrzött és karbantartott régi kínai ház Tajpejben.

Nagyon hangulatos ez a ház és a kert, kis nyugalom oázis a városban. A kertben órákat lehetne ücsörögni és csak bámulni. 








ez a családi WC... kis WC a gyereknek :D














Expo Park, botanikus kert, rózsa kert

A Lin An Tai házzal szemben egy jó nagy területen fekszik az Expo Park és egyéb kisebb parkok, zöld területek. 

Aki szereti a szép virágokat, növényeket, annak mindenképp érdemes itt is tennie egy sétát. De ne hosszat, mert aztán lemarad a javáról :) Erre majd később visszatérek.


Tajpejben van egy másik reptér is, ami szinte a város közepén található, így közelről nézhetjük a gépek felszállását - egészen nagy, szélestörzsű gépek is szállnak föl innen a város közepéről











Nemzeti Forradalmi Mártírok Emlékműve (National Revolutionary Martyrs' Shrine)

A mártírok emlékműve azon 390.000 fő emlékét őrzi, akik a Kínai Köztársaságért adták életüket. Az emlékmű hasonló stílusban épült, mint a Hall of Supreme Harmony a pekingi Tiltott Városban. Az emlékműnél őrváltást is tartanak. A katonák egészen a bejárattól menetelnek föl az emlékműhöz, a nézőközönség pedig velük sétálhat az úton.









Chiang Kai-Shek Shilin Residence

Na, ezért nem szabad sok időt tölteni az Expo Park körül, mert ez a kert egyszerűen szavakkal nehezen leírható, ezt nem szabad kihagyni Tajpejben! A park 6-kor zár, én kb. 5 fele érkeztem, azt hittem egy óra bőven elég lesz, de nagyot tévedtem. Ide minimum 2-3 óra kell, de ennél jóval többet is el lehet itt tölteni annyira csodálatos.

A 9,28 hektáron elterülő kertet Chiang Kai-Shekről, a Kínai Köztársaság elnökéről nevezték el, aki 1950-ben élt itt. A ház is látogatható, de én oda már nem mentem be.

A park hatalmas. Van itt minden; rózsa kert, pálma sétány, tavacska, és virágokból készült hatalmas szobrok. Eszméletlen az egész környezet. Miután kisétáltam a parkból pontban 6-kor még eléggé hiányérzetem volt, úgyhogy elhatároztam, hogy ide még visszajövök valamikor a következő napokban és megnézem azokat a részeket is, melyek eddig kimaradtak.
























Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.