Booking.com

2020. március 2.

38. nap: Tajpej

2020. február 14. 

Szállásunk a Walker Hotel - Chenggongban volt. Csak ajánlani tudom ezt a szállást. Nem teljesen a központban található, de Tajpejben nagyon könnyen el lehet jutni tömegközlekedéssel bárhova, szóval nemcsak a Main Station környékén érdemes keresgélni. 

Lungshan templom

Első célpontunk a Lungshan templom volt, melyet a Fucsienből bevándorlók alapítottak 1738-ban. A mai templom nem az eredeti, 1919 és 1924 között újjáépítették, mivel földrengések és tűzvészek következtében többször megsérült. 1945 tavaszán pedig az amerikai bombázók célpontja lett, mert falai között titkos japán fegyverraktárt sejtettek. 

A Lungshan templom a hagyományos tajvani építészet szimbóluma, más régi tajvani épületekhez hasonlóan megőrizte dél-kínai jellegét. Belső szentélyében keverednek a buddhista, taoista elemek a helyi, Matsu istennőhöz köthető díszítésekkel. - wikipedia




a jobb oldalon látható hold alakú kockákat dobálják a templomokban, melyekkel az istenek az eldöntendő kérdésekre válaszolnak
random utcakép

Tajpej botanikus kert

Nagyon hangulatos park, érdemes útba ejteni, ha a Lungshan templomtól gyalogosan megyünk tovább a Csang Kaj-sek emlékműhöz. A belépés ingyenes. A park tele van gyerekekkel, akiket az iskolából hoznak át a tanárok, illetve idősekkel, akik tornázgatnak, pihengetnek.





Gyönyörű épületek, múzeumok mellett sétáltunk tovább az emlékmű felé...




Csang Kaj-sek emlékmű

Egy kis történelem:

A Kínai Köztársaságot 1911-ben kiáltotta ki egy forradalmár csoport, ezzel véget vetve a kétezer éves császári uralomnak. Az ország az elkövetkezendő években hadurak háborúinak színterévé vált, később japán szállta meg. 

Mao Ce-tung és az 1912-ben alapított Kuomintangot (KMT) vezető Csang Kaj-sek évekig egységfrontban próbálta Mandzsúriát a japánok uralma alól felszabadítani. A kommunisták és a nemzeti oldal szövetsége 1945-ben, Japán kapitulációja után romlott meg: Mao kommunista hadserege 1949-ben elfoglalta Csang Kaj-sek kormányának székhelyét, Nancsingot, és kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot.

Csang Kaj-sek seregével és másfél millió menekülttel Tajvan szigetére vonult át, ahol létrehozta a Kínai Köztársaságot és Tajpejt tette meg fővárossá. Innentől kezdve mindkét vezető úgy gondolta, ő egész Kína hivatalos képviselője. 

Csang Kaj-sek diktatórikus tajvani uralma alatt a sziget gyors gazdasági fejlődésnek indult. 

Az ENSZ kezdetben elismerte, a hetvenes években viszont kizárta a Csang Kaj-sek vezette Tajvant tagállamai sorából, és a szervezet majdnem összes tagállama a kontinentális Kína felé fordult. Többek között ennek a diplomáciai pálfordulásnak is köszönhető Tajvan jelenlegi tisztázatlan nemzetközi helyzete.

Annak ellenére, hogy Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van, a pekingi kormány az „egy Kína" elv alapján saját területének tekinti és célja az anyaországgal történő egyesítése. - forrás

Csang Kaj-sek halála után, 1976 júniusában döntött úgy a kormány, hogy emlékművet állíttat a vezető emlékére. 1975 augusztusában meghirdették a pályázatot az építési tervekre, 43 pályamű érkezett be. Az e célra felállított bizottság Yang Cho-cheng építész terveit választotta.

Az emlékcsarnokot 25 hektárnyi parkosított terület veszi körül. Az emlékmű északi és déli oldalán található a Nemzeti Színház és Koncertterem épülete.









Elefánt hegy

Következő állomásunk az Elefánt hegy avagy Xiangshan volt. Elsősorban a Tajpej 101, Tajvan legmagasabb épületére nyíló kilátás miatt jönnek ide a turisták, de érdemes az első kilátónál továbbmenni, hiszen rengeteg túraútvonal szeli át a hegyet, ahol egy kicsit el lehet vonulni a város zajától.










Tajpej Konfuciusz templom

Miután odaértünk a templomba számomra az volt az első kérdés, hogy mi is az a konfucianizmus...

útban a templom felé:

metróállomással szemben

eddig megsültünk, most meg eleredt az eső és hideg is lett - nagyon változékony az idő

A konfucianizmus egy filozófiai iskola, illetve átfogó eszmerendszer, melyet alapítójáról, Konfuciuszról neveztek el. A konfucianizmus főleg társadalom- és erkölcsfilozófia: elsősorban azzal foglalkozik, hogy milyen módon lehet harmonikus társadalmat teremteni ebben a világban. A konfuciánus elképzelések szerint az ideális társadalom és állam hierarchikus; élén az uralkodó áll, aki rendelkezik minden szükséges erénnyel. Az államot erényes hivatalnokok igazgatják. A társadalomban mindenkinek megvan a maga megszabott helye, s mindenkinek a maga státusza által meghatározott kötelességeket kell ellátnia. Az alárendeltek tisztelettel és engedelmességgel tartoznak feljebbvalójuk iránt, a fiatalabbak az idősek iránt. A tökéletességre törekvő embereknek rendelkezniük kell az olyan alapvető erényekkel, mint pl. emberség (ren), kötelességtudat (yi), szertartásosság (li), bölcsesség (zhi) stb.

A társadalmat öt alapvető kapcsolat határozza meg: a fiú és az apa, az alattvaló és az uralkodó, a feleség és a férj, a fiatalabb és az idősebb, valamint a barátok egymás közötti kapcsolata. Az utóbbi kivételével mindegyik szigorú alá-fölérendeltségi viszonyon alapul. - forrás

taoizmus vs konfucianizmus

A Lao-ce által hirdetett taoizmus és a konfucianizmus története annyiban közös, hogy bár eredetileg (a többi filozófiai iskolához hasonlóan) mindkettő az állam helyes kormányzásának módozatait kutatta, a konfucianizmus megmaradt az állam és társadalom problémáinak vizsgálatánál. Ezzel szemben Lao-ce tanításai nyomán a taoizmus az egyén misztikus, transzcendens, vallásos vagy filozófiai kérdéseire keresett és adott válaszokat. A társadalom és államszervezet vizsgálatától fokozatosan eltávolodott.

Ez a templom szintén újjá lett építve (1930-ban), mivel az eredetileg 1879-ben épült templomot a japánok lerombolták. 




Dalongdong Boan templom

Ez a templom pedig taoista templom, az UNESCO világörökség része. És akkor pár mondat a taoizmusról is... A kínai filozófiában az állandóan mozgó és szakadatlanul változó valóságot taónak nevezik, és olyan kozmikus folyamatnak tekintik, amelyben minden dolog benne foglaltatik. A tao a világ ősoka, ősprincípiuma, belőle keletkezett minden létező élő és élettelen. A taoisták úgy tartják, hogy nem kell ellenállni ennek a világot mozgásban tartó erőnek, hanem a cselekedeteinket kell hozzá igazítani, s harmóniában kell élni vele azért, hogy az életünk erőfeszítésektől és erőszaktól mentessé, építő folyamattá váljon. A taoista bölcs olyan valaki, aki „úszik a tao áramlásában”.











Dadaocheng Cisheng templom

Ha még nem lett volna elég a templomokból...  :)

A mai nap után az lett a benyomásom Tajpejről, hogy egy tiszta, rendezett, jól szervezett város. A tömegközlekedés tökéletes, mindenhol találni publikus WC-t és ivókutakat. Kiváló hely a turistáskodáshoz. 





Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.