Booking.com

2020. március 8.

45. nap: Kaohsiung 2. nap

2020. február 21. 

Mai napot a Cijin szigeten kezdtük. A főbb nevezetességek a világítótorony, az erőd, a strand és a Cijin alagút, ahonnan egy habár rövid, de szép sétaút vezet vissza a kikötőbe. 

háttérben a város legmagasabb épülete (85 emelet magas)



















ez a nyilvános WC - balra a guggulós, jobbra az ülős

jég desszert

Kaohsiung (vagy magyarosan Kaohsziung) az egyik oldalról hasonló jellegű nagyváros, mint Tajpej, de a másik oldalról azért mégiscsak felfedezhetünk különbségeket. Leginkább érezhető különbség a klíma, itt sokkal jobb idő van, mint Tajpejben. Másik, ami nekem feltűnt, az a házak, itt sok a tiszta fehér vagy vaj színű épület (gondolom ennek is köze van az időjáráshoz). A harmadik pedig a kaja, itt jóval több a tengeri herkenytű. Egyébként itt is van metró, két vonal is. 

Cijin után visszamentünk a túloldalra és felkerestük a régi brit konzulátus épületét. Az épületet 1865-ben építették miután Kína, Oroszország, Franciaország és az Egyesült Királyság 1860-ban megkötötte a pekingi szerződést és megnyíltak a tajvani kikötők is a külföldi kereskedelem számára. A britek voltak az első nyugatiak, akik konzulátust hoztak létre, konzulnak pedig egy biológust, Robert Swinhoe-t nevezték ki. Swinhoe több állatot is felfedezett az itt tartózkodása alatt, melyeket róla neveztek el. 


kilátás a konzulátus kertjéből



A Kína és Japán közötti háborút lezáró békeszerződésben 1895-ben Tajvan Japánhoz került, majd 1909-ben a japánok bezárták a konzulátust. Később óceán megfigyelő hivatalt hoztak itt létre, utána pedig időjárás megfigyelő hivatalt, ami azután is megmaradt, hogy 1945-ben a japánok átadták a Kínai Köztársaságnak Tajvant. 1986-ban a kormány úgy döntött, hogy felújítják az épületet és történelmi létesítménnyé nyílvánítják. Jelenleg a volt konzulátus múzeumként funkcionál. 

A konzulátus épülete után sétáltunk még egy kicsit a városban, megnéztük a Pier2 művésznegyedet és a Formosa Boulevard metróállomást. A formosa ( Ilha Formosa - gyönyörű sziget) nevet egyébként még az 1500-as években a portugálok adták a szigetnek, akik meglátták az akkor még ismeretlen helyet. Később a nyugati világban elterjedt ez az elnevezés és a mostani Tajvant Formosának hívták. 

















Formosa Boulevard metró állomás

További random érdekesség. Sok épületben nincs 4. emelet, mivel a kínai nyelvben a négyes szám nagyon hasonlóan hangzik, mint a halál szó, ezért szerencsétlen számnak tartják. Az itteni szállásunkon sem volt hivatalosan 4. emelet :)


Illetve pár utcakép:






ezt a kaját nem lehet megunni - sült tengeri herkentyűk sült karfiollal csípősen fűszerezve - minden este ezt ettem, második nap már megismertek a helyen és még kaptam pluszban édesburgonyát ingyen :)

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.
Booking.com