Booking.com

2020. január 4.

188. nap: Utazás Kuala Lumpurból Ko Samuira Krabin keresztül

2017. május 30.

Hosszú út várt ma rám Kuala Lumpurból Ko Samuira, mivel a legkedvezőbben egy Krabira beiktatott kanyarral tudtam kijönni. Az eljutási lehetőségeken kívül arról is írok, hogy Thaiföld keleti vagy nyugati partjára érdemes utazni. 


Nyugat vagy kelet?

Mindkettő! Viszont a két régió időjárási különbözőségeire érdemes odafigyelni az utazás tervezése előtt. Thaiföld nyugati részén, az Andamán-tenger partján és a dél-keleti oldalon, a Thai-öböl mentén a monszun más időszakban van jelen. Míg Krabi, Phuket és a PhiPhi-szigetekre a legalkalmasabb időpont az európai tél, mivel májustól októberig sok a csapadék, addig a keleti oldalon októberen, novemberen és decemberen kívül szinte bármikor érdemes utazni, hiszen ott jóval kevesebb eső esik. Ha mindkét partot meg szeretnéd nézni, akkor a legideálisabb január és március között utazni. 


Spanommal várjuk a buszt Krabiban

Ezt az utat én november végén kezdtem Thaiföldön, a nyugati parton (Krabi, Ko Lanta, Phi Phi Don) decemberben jártam, ami egy kiváló időszaknak bizonyult. A keleti partra pedig májusban érkeztem, amikor is az időjárás egy kicsit változékony tud lenni, a fél napos esőzéstől az egész napos jó időig minden elképzelhető. Ekkor még nincs főszezon, a legtöbb turista a nyári hónapokban, júliusban és augusztusban érkezik, ami azt is jelenti, hogy ilyenkor alacsonyabbak az árak. 



Amikor ideértem a buszmegba még jó volt az idő, de aztán megérkezett az eső

Eljutás Ko Samuira 

1, repülővel 

A szigeten van repülőtér, így országon belül illetve Kuala Lumpurból vagy Szingapúrból közvetlen repülőjárattal is utazhatunk, habár ez a legköltségesebb eljutási lehetőség. A legközelebbi fapados repülőtér Surat Thaniban található, ahonnan kombinált busz és hajó jeggyel lehet továbbutazni. 

2, hajó + busz/vonat 

Az olcsóbb eljutás a busz vagy vonat és a hajó kombinálása. A jegyet az ország minden pontján bármely utazási irodában le lehet foglalni, de érdemes több helyen is érdeklődni, mivel lehetnek elétérsek. A három fő társaság, melynek kombinált jegyeit árusítják az irodák a Lomprayah, Sogserm és a Seatran. Samuin két kikötő is van, úgyhogy a jegy megvásárlása előtt érdemes azt is megnézni, hogy melyik van közelebb a szálláshoz és aszerint dönteni. 

Én Kuala Lumpurból Air Asiával repültem Krabira. Krabin a buszmegállóban találkoztam egy magyar lánnyal, Dórival akit a blogomról ismerek (közben már barátnőm :). Dóri megvette nekem is a kombinált busz + hajójegyet, amivel átmentünk a sziget túloldalára. Olyan fáradt voltam a tegnapi reptéren éjszakázás miatt, hogy a buszon azonnal elaludtam és csak akkor keltem föl, amikor át kellett szállni a hajóra. 

este még elmentünk vacsorázni a partra

a szállásunk

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.