Booking.com

2020. január 4.

186. nap: Vízipalota és a kortárs művészetek

2017. május 28.

Yogyakartába nem csak a Prambanan és a Borobudur miatt érdemes ellátogatni, hiszen a városban is találunk érdekességeket. 

Yogyakarta speciális terület egy autonóm tartomány Indonéziában. Ez az egyetlen régió az országban, ahol még mindig alkotmányos monarchia az államforma. A szultán a régió örökös kormányzója. A tartomány fővárosa az ugyanazon nevű Yogyakarta város, ami Jáva szigetének fontos kulturális központja is. 

1. Szultáni palota 

A Kraton, azaz a szultáni palota a város legfontosabb politikai színtere. A városfallal körülvett városrészben 25 ezer ember él. Találunk itt batiküzleteket, árnyékbáb készítőket, ékszerész műhelyeket, iskolákat és mecseteket is. 1000 főt maga a szultán foglalkoztat. A legbelső épületek, ahol a jelenlegi szultán is tartózkodik, 1755 és 1756 között épült, az 1920-as években pedig európai vonásokkal is kiegészítették. A palota a jávai építészet egyik legkiemelkedőbb példája, amely egy sor fényűző csarnokot, tágas udvart és pavilont tudhat magáénak, habár számomra meglepő volt, hogy az udvar homokkal van borítva és kicsit elhanyagoltnak látszik. 

itt még pár napja jártam képek ebben a posztban

2. Vízipalota 

A szultánok pihenőhelye, a vízipalota már sokkal inkább karban van tartva. Habár a Kraton része, de megtekintéséhez külön belépőjegyet kell váltani. 







3. Malioboro utca 

A város sétáló utcája, ahol üzletek és éttermek tömkelege között válogathatunk. 

4. Street art 

Yogyakarta nemcsak a hagyományos, hanem a modern művészetek központja is. Az utcai művészeteket a déli kerültekben, a Lanpangan Minggiran focipálya környékén találjuk, de érdemes sétálni a Jalan Dl Panjaitan és a Jalan Tirtodipuran utcákban is. 












5. Jogja National Museum 

A kortárs művészetek kedvelőinek mindenképp ajánlott felkeresni a Jogja Nemzeti Múzeumot, ahol fiatal művészek meghökkentő és elgondolkodtató kiállításait tekinthetjük meg. 

Ez a kép arról szól, hogy a fogyasztói társadalom úgy követi a márkákat, mintha azok istenek lennének. Sokan a minőséget asszociálják a márkával, de sokszor nem vagyunk tisztában azzal, hogy valóban jó minőségű termékeket gyárt az a márka vagy csak a logót fizetjük meg. Mellesleg a legtöbben a valós igényeiket sem ismerik föl és nem tudják őket priorizálni. 

Indonéziában szinte minden piacon lehet kapni kalitkába zárt énekes madarakat, melyeket azért tartanak, hogy az emberek hallgassák őket. Ez a kép az emberi mohóságot és önzést szimbolizálja. A képeken látható döglött madarakat Yogyakarta közeli piacon gyűjtötték.






Ez a kép pedig azt szimbolizálja, hogy a közösség médiába feltöltött képeknek sokszor közük sincs a valósághoz. A szerző azt tette föl kérdésként, hogy ez egy nevetséges cselekvés vagy egy újfajta művészet, amit értékelnünk kell?




Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.