Booking.com

2020. január 4.

185. nap: Indonézia legnagyobb hindu temploma

2017. május 27.

Yogyakartában kihagyhatatlan látnivaló Indonézia legnagyobb hindu temploma, a Prambanan. A 9. században épült műemlék az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Habár Indonézia jelenleg a világ legnagyobb muszlim lakossággal rendelkező országa, történelmében a hindu és a buddhista civilizáció is nagy szerepet játszott, melynek fénykora a 9. és a 10. századra tehető. 


Balin jelenleg is a hindu vallást követik, viszont Jáván már csak néhány megmaradt ősi épület emlékeztet erre az időszakra. Ezek közül a legjelentősebb a Prambanani templomegyüttes. 


A Prambanan három fő templomépülete a három hindu főisten számára készült; Brahmának, a teremtőnek, Sivának, a pusztítónak és Visnunak, a megtartónak. A három kisebb szentély pedig az őket szolgáló állatokat; a hattyút, a bikát és a garudát, a félig madár félig embert jelképezi. 



Yogyakarta belvárosában és a környék nevezetes turista látványosságai körül rengeteg helyi diákkal találozhatunk, akik azt a házifeladatot kapják, hogy szólítsanak le turistákat és beszélgessenek velük, így gyakorolják az angol nyelvet. Engem mind a három helyszínen leszólítottak. Érdemes velük beszélgetni, hiszen érdekes információkat tudhatunk meg a templomról és az ő saját életükről is. 



A lányoktól megtudtam, hogy a Prambanani templomegyüttesnek egy legendája is van. A monda szerint egy herceg feleségül akart venni egy hercegnőt, aki azt válszolta neki, hogy csak abban az esetben megy hozzá, ha egy éjszaka alatt 1000 templomot felépít. A herceg és segítői szorgosan neki is álltak az építkezésnek, majd amikor 999-nél jártak a hercegnő nagy nyomást gyakorolt a kakasokra, hogy azok kezdjenek el minél hamarabb kukorékolni. Mivel a kakas kukorékolása jelenti a hajnal beköszöntét, így a herceg nem tudott időben elkészülni a feladattal. A hercegnő trükkjére később fény derült, melyre a herceg úgy válaszolt, hogy kővé változtatta az élete szerelmét, akit ma az egyik főtemplomban szobor alakjában figyelhetünk meg. 




Hogyan lehet eljutni a Prambananhoz? Az eljutás nagyon egyszerű helyi tömegközlekedéssel. A belvárosból az 1A járat közlekedik a templom melletti buszvégállomásra. Egy jegy ára átszámítva kb. 60 Ft-nak felel meg. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.