Booking.com

2020. január 3.

176. nap: Így lehet átjutni Baliról Jávára

2017. május 18. 

Habár a legtöbben Balit választják egy indonéziai utazás során, pedig az ország legnépesebb szigetét, Jávát is érdemes felkeresni. Jáva Indonézia politikai, gazdasági és történelmi központja. Az ország 8 UNESCO világörökségi helyszíne közül 4 ezen a szigeten található. 

Közlekedés Bali és Jáva között 

Én Baliról utaztam tovább Jávára, de az útvonal persze az ellenkező irányból is megtehető. Első állomásom Banyuwangi volt a túloldalon, ahonnan az Ijen vulkántúrára lehet egyszerűen eljutni. Balin belül először is az Ubung nevezetű buszvégállomásra kell elutazni. (Ubudból és Kuta környékéről GoJek, Uber és Grab taxi a legegyszerűbb módja az eljutásnak). Itt tudjuk megvenni a kombinált jegyet egészen Banyuwangiba, vagy akár még tovább is. Indonéz ismerősöm szerint lehet előre is foglalni, de szerintem a legjobb, ha minél korábban odaérünk és ott helyben foglaljuk le a jegyet valamelyik aznap induló járatra. Amikor én utaztam egyáltalán nem volt tele a busz. Nagyon meglepett, hogy turistát egyáltalán nem láttam, a legtöbben valószínűleg Baliról induló szervezett kirándulás keretei között mennek át megnézni az Ijen és a Bromo vulkánt, pedig a transzfert a szervezett út töredékéért egyedül is meg lehet oldani. 

Háttérben a vulkánok

Ubung buszvégállomás 

Balin Ubungról először Gilimanuk kompkikötőjébe megy a busz, ahonnan a komp átviszi a buszt is a túloldalra, majd onnan pár perc utazás után meg is érkeztünk Banyuwangiba. A buszról gyorsan ledobták a táskám, majd miután leszálltam robogtak is tovább. Bali és Jáva között szinte percenként indulnak a kompok, így ott nem kell sokat várakozni, viszont az Ubung Gilimanuk utat szörnyű lassan tettük meg. Az elején szinte tíz percenként megálltunk valahol, de hogy pontosan mi célból, azt nem igazán értettem. Ettől függetlenül jó kis buli volt ez az út, ami alatt még az indonéz popzenével is ismerkedhettem. A Jáváról származó ismerősöm szerint gyakran szállítanak a buszon csirkéket, de nekem csak ember utazótársaim voltak. 

ott az áldozat kosárka, úgyhogy semmi baj nem lehet az úton




Ha a rendőr nem állítaná meg a forgalmat, akkor soha nem tudna megfordulni a busz. 

Ilyen tájak mellett haladva nem is gond, hogy nem száguldoztunk. Ez is Nyugat-Bali. 

Ilyen takaros házakat és rendben tartott településeket láthatunk útközben Nyugat-Balin a buszról

a komp belülről

Banyuwangiban a fő úton tesz ki a busz, ahonnan motoros taxival tovább tudunk menni a vendégházakhoz, ahol egyszerűen lefoglalhatjuk a vulkántúrát. A legtöbb vendégház a vasútállomással szemben található. Ez a környék azért is jó, mivel innen a túra után egyszerűen tudunk majd továbbutazni vasúttal. 

2017-es árak: Ubud központból Ubungra motoros Grab taxival: 80.000 IDR ~ 1500 Ft Ubung – Banyuwangi kombinált busz- és kompjegy: 130.000 IDR ~ 2400 Ft Banyuwangi főút és vasútállomás között motoros taxi: 20.000 IDR ~ 370 Ft


Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.