Booking.com

2020. január 3.

174. és 175. nap: Megéri Balira utazni?

2017. május 16. és 17.

Utolsó két napot Balin csak pihenéssel töltöttem. Találkoztam két magyar lánnyal; az egyikőjüket a blogomon keresztül ismertem meg a másik lány pedig az ő barátnője. Illetve kiélveztem a csodás balinéz lakást, amiben foglaltam egy szobát. Annyira gyönyörű volt az egész környezete a háznak, jó volt ott két nap semmit tenni :)

link a szálláshoz, ha te is itt foglalnál 

Megéri Balira utazni? Mi tetszett, illetve mi nem tetszett? Mennyi időre érdemes menni? Ezekre a kérdésekre próbálok meg választ adni a mai bejegyzésben.  

Összesen 16 napot töltöttem el Balin, holnap pedig már Jáva szigete felé veszem az irányt, úgyhogy a mai cikkben összegyűjtöm a tapasztalataimat az elmúlt napokról.




Megéri Balira utazni? 

Mindenképpen! Habár Bali a világ egyik legnépszerűbb utazási célpontja, ami akár riasztó is lehet azoknak, akik nem kedvelik a tömegturizmus által felkapott helyszíneket, viszont Bali esetén ez ne tántorítson el senkit. A balinéz kultúra és a helyi hindu vallás annyira egyedi és érdekes, hogy a tömeg ellenére is érdemes megtapasztalni. Szállást Kutától minél messzebb foglalj, így biztosan kikerülöd a turista gettót.



Mi tetszett? 

Az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek. Persze zavaró lehet, hogy állandóan taxi szolgáltatást vagy szállást, esetleg különböző termékeket próbálnak ránk sózni az eladók, de ők csak a munkájukat végzik. Szerintem Thaifölddel, Vietnammal és Malajziával összehasonlítva itt voltak a legkedvesebbek az emberek. A kultúra varázslatos. A sok ceremónia, a helyi tradíciók szerint öltözködő emberek, a művészetek ápolása lenyűgöző. A hinduizmusnak a helyi ősi vallással keveredett egyvelege sehol máshol nem tapasztalható meg a világban. A történelmi emlékek és templomok gyönyörűek és különlegesek. A sziget természeti szépségei is elképesztőek; a rizsföldek, a vulkánok, a hegyek és a tengerpartok csodásak. Az ételek finomak és sok kifőzde (warung) között választhatunk. Rengeteg a szállás lehetőség minden féle árkategóriában. Kedvezőek az árak.



Mi nem tetszett? 

A tömegközlekedés hiánya. A nagy forgalom miatt különösen lassan lehet haladni, így nagy távolságokat nehéz kevés idő alatt megtenni. Hogy hogyan lehet a szigeten közlekedni, arról itt írtam. Seminyaknál elég szemetes volt a part, de ezt a környéket egyébként is érdemes elkerülni, hiszen nem sok kulturális látnivaló van erre és szebb partszakaszokat is lehet találni. 

Mennyi időre menjek? 

Nekem 16 napom volt, ami alatt a felét se láttam a szigetnek és Nusa Penidán és Lembonganon, illetve Lombok szigetén és a Gili szigeteken se jártam ez az idő alatt. Habár viszonylag lassan utaztam, igazából 2 hét alatt intenzív utazással azért elég sokat lehet látni. Véleményem szerint két hétnél kevesebbre nem érdemes Balira utazni, főleg ha a közeli szigeteket is felfedeznéd. Szerintem 3 hét már ideális, de minél több annál jobb.



Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.