Booking.com

2020. január 3.

173. nap: További Ubud környéki látnivalók és a gamelán

2017. május 15.

Csak pár kilométerrel kell odébb menni Ubud központjától, hogy kikerüljük a turista áradatot és akár egyedül élvezhessük a balinéz templomok és ősi hindu szent helyek nyugalmát. 

Yeh Pulu 

A Yeh Pulu érdekessége a 2 méter magas és 25 méter hosszú sziklába faragott dombormű, amely különböző jeleneteket mutat be a lakosok mindennapjaiból. A templom a 14. századból származik. Kevesen látogatják, az itt tartózkodásom alatt csak egy turistát láttam. 










Pura Pengastulan Bedulu 

A Yeh Pulu közvetlen közelében található ez a templom, amire séta közben lettem figyelmes. Érdemes kicsit időzni itt is, hiszen a nyugalmat maximum a kóbor kutyák ugatása tudja megzavarni. 







A környék házai, utcái

Gyalog mentem tovább a Goa Gajah-hoz, mivel nagyon közel van innen és ugyse találtam volna itt motoros taxit. Így legalább meg tudtam nézni jobban a környéket is. 





napi felajánlás kosárkák - a hindu isteneknek készítik a helyiek, hogy megköszönjék a jólétet és a békét





Goa Gajah 

A Goa Gajah egy ősi hindu szent hely. A szentélyként használt barlang érdekessége, hogy bejárata egy démoni arcot ábrázol. A barlangot a 9. században építették, de az azt körülvevő parkot és fürdőt is mindenképpen ajánlatos körbejárni. Csodás hely. 













Gyalog vissza Ubudba












Gamelán 


Visszafele Ubudban egy gamelán próbába botlottam. 

A gamelán indonéziai, főleg jávai, szundanéz és balinéz népek által alkalmazott zenei együttes. Számos hangszer kap benne szerepet, úgymint xilofon, metallofon, dobok, gongok, bambuszfuvola és húros hangszerek; időnként énekhang is. A fogalom inkább takarja a hangszerek összességét, mint az azokon játszó zenészeket. A gamelánhoz tartozó hangszerek összessége elkülönült egységet alkot, egymáshoz tartozónak készítik és hangolják őket. A különböző gamelánokból származó hangszerek általában nem helyettesíthetők egymással. Maga a gamelán szó a jávai gamelből ered, melynek jelentése: kalapács, ütés, ütni. - forrás: wikipedia

Ubudban sétálgatva véletlenül pont elcsíptem egy próbát, ahol helyi gyerekek gyakoroltak. A gamelán a tánc- és bábelőadások, illetve szertartások alatt hallható, kimondottan koncerteket nem szoktak tartani. A hangszereket általában a közösségi központokban (balai banjarban) tartják. A hangszerek együttesen képezik a közösség tulajdonát, így senki sem tulajdoníthat magáénak egyetlen hangszert sem. A helyiség a hangszerek tárolása mellett a próbák helyszínéül is szolgál, a nyitott falakon át pedig a közösség minden tagja hallhatja a zenét. A nők és férfiak általában külön csoportokban játszanak

A próbáról videót is készítettem (gagyi telefonnal, úgyhogy sajnos rossz minőségű)


Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.