Booking.com

2019. december 29.

149. és 150. nap: Egy szelet Ázsia Melbourne-ben és a kultúr terroristák

2017. április 21. 

Aznap csak pihentem, nem csináltam semmi különöset. Néha azt is kell egy ilyen hosszú úton. 

2017. április 22. 

Mivel lemondtam az utolsó önkéntes munkalehetőséget, ezért elég sok időm felszabadult. Úgy döntöttem, hogy ezt az időt leginkább a városban fogom tölteni, hiszen annyira jó hely ez a Melbourne, hogy fel szeretném fedezni, ahogy csak tudom. Lisa, az itt élő amerikai ismerősöm ellátott egy jó hosszú listával a város érdekes helyeiről, negyedeiről, ingyenes programlehetőségekről. Így jutottam el Melbourne egyik elővárosába, Footscray-be is, ahol egy pár órára újra Ázsiában érezhettem magam. 



Footscray először a görög, olasz és a volt jugoszláviai bevándorlók lakhelye volt, később viszont a kelet-afrikaiak illetve a vietnamiak központja lett. Az ázsiai termékek, piacok, kifőzdék és éttermek széles választékával fogunk itt találkozni. A Footscray piacot járva pedig kétség kívül Vietnamban érezhetjük magunkat. 


2011-ben Footscray lakossága összesen 135 országból érkezettekből tevődött össze. 2006-ban a lakosság kevesebb mint 41,1 %-a született Ausztráliában. A itt élők leginkább Vietnamból, Kínából, Indiából az Egyesült Királyságból és Olaszországból érkeztek, viszont az elmúlt években megnőtt a kelet-afrikaiak és a dél-ázsiaiak száma, akik leginkább menekültként érkeztek az országba. A negyedet leginkább fiatalok lakják, az átlagéletkor 33 év. A várakozások szerint a városrész lakossága 2031-re megkétszereződik. 



Melbourne azért is nagyszerű város a turistáskodáshoz, hiszen rengeteg az ingyenes programlehetőség. Ausztrália legnagyobb, legrégebbi és leglátogatottabb művészeti múzeuma is belépőjegy nélkül látogatható. Ha elromlana az időjárás vagy egy kis kulturálódásra vágynánk, akkor egy kiváló program a Victoria állam Nemzeti Galériája. A múzeum két épületből áll, a nagyobb a St. Kilda úton, a másik pedig a Federation Square-en található. A galériában nemzetközi, ausztrál és aboriginal művészettel ismerkedhetünk. Én aznap a nagyobb épületet jártam be. 



Még magyar művész szobra is ki van állítva

Kultúr terroristák 

A múzeum történetében az egyik legismertebb esemény 1986-ban Picasso A síró nő című festményének elrablása volt. A bűncselekményért az “Ausztrál Kultúr Terrorista” csoport vállalta a felelősséget, akik arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy az állami kormány milyen szegényesen kezeli a képzőművészeteket. Váltságdíjként azt kérték a művészeti minsztertől, hogy alapítsanak meg egy díjat a fiatal művészek számára, illetve emeljék meg a művészetekre fordított kiadásokat. A Victoria állami parlament elutasította a kéréseket és 50.000 ausztrál dolláros jutalmat kínált fel nyomravezető díjként. Két héttel később egy névtelen telefonáló jelezte, hogy a festmény egy vasútállomási csomagmegőrzőben van. A hatóságok végül sértetlenül, becsomagolva találták meg a képet a csomagmegőrzőben. Máig nem tudni, hogy ki rabolta el a festményt.


A  botanikus kertet nem lehet megunni, ha már itt voltam a környéken újra bementem

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.