Booking.com

2019. december 25.

118-123. nap 5.rész: Mennyi borravalót kell adni Ausztráliában?

2017. március 21-26.

Az örök kérdés, ha külföldre utazunk és étteremben eszünk; vajon kell adni borravalót? Ha igen, akkor mennyit? 

Az egyik nap elmentünk vacsorázni egy helyi kocsmába. A pubot tasmaniai favágókról és vasútépítőkről készült fényképekkel díszítették. Scottsdale lakossága jelenleg is többnyire mezőgazdaságból és egyéb fizikai munkákból tartja el magát. 


Vacsora közben megkérdeztem Kylie-t, hogy Ausztráliában adnak-e borravalót az emberek az éttermekben. Meglepett a válasz. Kiderült, hogy Ausztráliában nem szoktak borravalót adni, mivel mindenki, még a kocsmai pultos is jól keres, ezért nincs rászorulva a borravalóra. 

Az ausztráliai tartózkodásom során feltűnt, hogy náluk a képzettséget nem igénylő munkákat végzőket, illetve a szakmunkásokat is megbecsülik, így akár egy kőművesnek vagy egy péknek is teljesen természetes és elérhető például a Balin való nyaralás. Továbbá az öltönyös irodai munkásnak is van pár jó szava a pultoshoz vagy az élelmiszerbolti eladóhoz. Vidéken pedig a kisbolti eladó megkérdezi a betérő vásárlókat (turistákat is, akikkel még soha nem találkozott előtte), hogy milyen volt a napjuk, amire illik a jónál egy kicsit bővebben válaszolni. 

ingyenes bbq hely, a vízforralót és a pirítós sütőt nyugodtan kint lehet hagyni, nem viszi el senki

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.