Booking.com

2018. január 20.

A következő nagy utazás

Mielőtt 30 leszek, nagy utazásra megyek.
.
.
.
vagy nem.

Ezt a címet adtam 2018  januárjában ennek a posztnak. Azóta eltelt egy kis idő és most azt mondom, hogy nagy utazásra remélem, hogy megyek, de hogy még mielőtt 30 leszek azt nem tudom. 

2018. január

Szinte majdnem napra pontosan két éve írtam azt a posztot, hogy mielőtt 27 leszek, nagy utazásra megyek, amiben az előző utazásom felkészüléséről számoltam be folyamatosan egészen az indulás napjáig. 

Akkor nem tudtam megnézni az összes helyet, ami érdekelt, ezért nagyon vágyok még vissza a régióba, így egy ideje azon töröm a fejem, hogy kéne még egy hasonló utazást csinálni. Európán kívül nincs kedvem pár hétre elindulni, mivel:

1, Ha már ott vagy és kifizetted a repjegyet Ázsiába, akkor sokkal olcsóbb az országok között mozogni.
2, Összességében sokkal olcsóbb egyszerre megnézni 4-5-6-7-x országot, mint 4-5-6-7-x-szer átrepülni Távol-Keletre. Több százezer Ft-ot lehet így megspórolni.

Semmi sem biztos

Most per pillanat azt mondom, hogy jó lenne elindulni 2019. januárja körül, viszont az előző útból megtanultam azt, hogy semmi sem biztos az életben. Persze lehet és kell is ragaszkodni az álmokhoz, de sajnos nem mindig úgy alakulnak a dolgok, hogy az előre megtervezett eseményeket majd az előre kigondolt ütemezés szerint lehet kivitelezni. Ezért tettem oda a cím alá, hogy mielőtt 30 leszek, nagy utazásra megyek...vagy nem. Mivel az is megtörténhet, hogy:

  • nem lesz kedvem elutazni
  • nem lesz kedvem ilyen sok időre elutazni
  • haza akarok majd menni Portugáliából és otthon akarok munkát keresni ez történt.
  • megszűnik a pozícióm, így ha akarok ha nem, haza kell menni
  • beteg leszek
  • családi okok jönnek közbe
  • kitör a 3. világháború
  • nem sikerül összegyűjteni annyi pénzt, amennyivel biztonságosan el tudok indulni
  • kapok egy olyan jó munkaajánlatot, aminek nem tudok nemet mondani. 

Nagyjából ennyi jutott most eszembe, de még biztos lehetne tovább sorolni. 26 évesen ezekre egyáltalán nem gondoltam. 2016. novemberében amikor elindultam, arra se gondoltam, hogy mi lesz akkor, ha hazaértem. Ausztrália elején jöttem rá, hogy nem kéne teljesen lenullázni magam, hiszen nem tudok akkor majd újra elindulni az életben, nem tudok kifizetni kauciót, nem tudok 1-2 hónapig megélni, amíg nincs bevételem. 

Már elértem azt a kort, hogy független akarok lenni anyagilag is. Hónapokon keresztül, munkanélküliként ingyenélni már nem nagyon tekinthető opciónak. 

Most per pillanat több pénzem van, mint két éve ilyenkor. 2 éve már a zsebemben volt az egyirányú repülőjegy Bangkokba, most viszont még egyáltalán nem merném megvásárolni. 

2019. március: Azt a pénzt másba invesztáltam, így 2018. nyarán szinte a 0-ról indultam újra, majd 2019. januárjától tudtam elkezdeni gyűjteni újból utazásra. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az útvonalterv

Azt akkor már letisztáztam, hogy miért képlékeny még az indulás dátuma, de most térjünk rá arra, hogy ha az elképzelések szerint alakulnak az események, akkor hova és milyen útvonalon szeretnék menni. 

*Még haza se jöttem, de már a fejemben volt egy világkörüli út ötlete: DK-Ázsia-Kelet-Ázsia-Ausztrália és Új-Zéland-Hawaii-USA nyugati part - (Közép-Amerika) - Európa

Ezt el is vetettem közben, mivel 1 év szerintem nem lenne erre az útvonalra elegendő és karácsonyt nem szeretnék már egyedül tölteni. Tehát maximum 1 évben gondolkozok, egy januári indulással és legkésőbb december végén haza akarnék jönni. 

*Később egy olyan útitervre gondoltam, hogy: DK-Ázsia-Kelet-Ázsia-Ausztrália-Új-Zéland

Ezt nem vetem teljesen el. Ausztrália nagyon király hely, viszont ott egyedül megfizethetetlen az utazás, így csakis utazótárssal és autóval lehet utazni. Ha találnék utazótársa(ka)t, akkor ez megvalósítható. 

*A legrealisztikusabb terv: DK-Ázsia és Kelet-Ázsia

Igazából Ausztráliáról már le tudnék mondani. 2-3 éve nagyon nagy álom volt, azóta megismerkedtem egy szeletével az országnak, tudom, hogy mennyire eszméletlen jó hely, de ismerem a hátrányait is az ottani utazgatásnak. 

Ázsia viszont annyira érdekes, változatos és megfizethető, hogy ott újra eltöltenék pár hónapot. Szeretem a nagy, kaotikus ázsiai városokat, a kulturális sokszínűséget, a régió lélegzetelállító természeti adottságát és nincs is jobb az ázsiai street foodnál. Továbbá az embereket is kedvelem (legalábbis turistaként), hogy kedvesek, visszafogottak, többnyire udvariasak és segítőkészek. DK-Ázsiában pedig az utazás gyerekjáték, jó az infrastruktúra, könnyen el lehet jutni A-ból B-be.

Visszatérve az útitervhez: 

Tél: Januári indulás esetén a legjobb környék DK-Ázsia (északi féltekén), hiszen ebben a régióban ilyenkor van száraz évszak. 
* Bangkokba érkezés - Észak-Thaiföld - mekongi hajókázás Laoszban - Kambodzsa: kb. 1-2 hónap
* Tajvan, Hong Kong: max. 1 hónap
* Mianmar kb 3-4 hét
* Fülöp-szigetek 3-4 hét

Tavasz: Ekkor virágzik a cseresznyefa, ami nemcsak Japánra jellemző, hanem egész Kelet-Ázsiára, de persze más is virágzik ilyenkor, úgyhogy ez egy nagyszerű időszak erre a régióra
* Kína 1 hónap 
* Dél-Korea, Japán kb. 1-2 hónap

Nyár: Az európai nyári hónapok alatt DK-Ázsiában a déli féltekén (Indonézia) a legjobb az időjárás, illetve Malajzia keleti partján és Borneón. 

Ősz: Szeptember még elvileg elég esős DK-Ázsiában az északi féltekén, ott olyan november közepe körül kezd jó lenni az idő. Ilyenkor még Kelet-Ázsia lehet jó célpont. 

Szóval ez a terv, aztán hogy mi fog ebből kisülni azt majd meglátjuk. Majd ha van valami újdonság ezzel kapcsolatosan, akkor frissítem a posztot. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2018.03.08.

A portugáliai munkalehetőséget többnyire azért fogadtam el, mivel azt gondoltam, hogy így kedvezőbbek lesznek az utazási lehetőségeim. Már eltelt fél év, hogy újra bekerültem a taposómalomba, ami után arra jöttem rá, hogy az utazásra fordítható időm nagyjából hasonló, mintha Magyarországon lennék. Oké, a hétvégéken meg tudok nézni egy-két települést Portó közelében, de egy idő után elfogynak a tömegközlekedéssel elérhető helyek és egyébként is kell egy nap, amikor kipihenem a hét fáradalmait. Először azt gondoltam, hogy felhasználom az összes szabadságomat az országban és környékén (Spanyolország, Franciaország) való utazgatásra, viszont mivel itt nem nagyon sikerült új barátokra és társaságra lelnem, ezért egyre jobban vágyok haza Magyarországra. Végül úgy döntöttem, hogy a szabadságaimat nem használom föl utazásra, hanem inkább hazalátogatok alattuk. A másik ok, amiért jelenleg nem vonz annyira a helyben vagy környéken való utazgatás, az a tudat, hogy Európán belül később is lesz lehetőségem utazni, hiszen Magyarországról rengeteg helyre el lehet jutni fapados járattal, így akár Portugáliába is kijuthatok szinte bármikor.

Itt egy kicsit többet tudok félretenni, mint otthon, így a napokban elhatároztam, hogy mostantól ráfókuszálok a pénzgyűjtésre. A jelenleg lefoglalt utakat már nem mondom le, így a hétvégén elmegyek két napra Bordeaux-ba, de onnan nem Portó, hanem Budapest felé veszem az irányt. Április elején leutazok Lisszabonba szavazni, majd a hónap végén négy napra Barcelónába látogatok anyával. Ezeken az utazásokon kívül viszont már nem tervezek újabbakat idénre, csak Magyarországra.

Az ázsiai utazás időpontját még mindig 2019. január / februárra helyezném, viszont nagyban befolyásolja ezt a dátumot az, hogy meghosszabbítják-e az augusztusban lejáró szerződésemet. Amennyiben nem hosszabbítják meg, akkor változtatnom kell a terven, mivel úgy nem lesz meg az elegendő anyagi fedezetem, így vagy hamarabbra kell hoznom és le kell rövidítenem, vagy az egészet 1 évvel el kell csúsztatnom.

Az útvonalterv
Az útvonaltervvel kapcsolatban annyi a változás, hogy Ausztráliát és Új-Zélandot szinte már teljesen elengedtem és csak Ázsiára szeretnék fókuszálni.
Az országok, melyek érdekelnek: Mianmar, Laosz, Kambodzsa, Fülöp-szigetek, Tajvan, Hong Kong, Kína, Dél-Korea, Japán, Malajzia (Borneo), Szingapúr, Indonézia.

Az utazás tervezett hossza: 7-9 hónap, maximum 1 év

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2018.05.26.

Eltelt pár hónap azóta, hogy frissítettem ezt a bejegyzést. Azóta igazából 180 fokos fordulatot vettek a terveim.

Miután hazajöttem az előző ázsiai, ausztráliai útról elhatároztam azt, hogy legközelebb nem áldozom föl a mindennapjaimat az utazás miatt. Ha nem érzem jól magam az adott munkámban vagy élethelyzetemben, akkor változtatni kell és nem kitartani a rosszban csak azért, mert úgy határoztam el, hogy xy időpontban indulok egy útra vagy attól tartani, hogy hogy fog kinézni az önéletrajzom, hiszen a minőségi élet fontosabb a CV-nél.

Április elején amikor lementem Lisszabonba szavazni egyedül ücsörögtem este a szobában és elgondolkoztam azon, hogy mi a sz@rt keresek én itt. Nincs itt se kutyám, se macskám, barátaim, családom, random emberekkel osztozkodok meg egy lakáson és még a munkámat se szeretem. Megéri ezt az életet tovább folytatni csak azért mert én januárban újra egy nagy utazásra akarok indulni? Hát, nagyon nem éri meg...

Ekkor elhatároztam, hogy innen el kell menni minél hamarabb. Közben már lassan két hónapja keresek munkát Budapesten, de sajnos még nem kaptam egy ajánlatot sem. Hogy pontosan mikor jövök el innen, azt nem tudom még. A szerződésem augusztus közepén jár le, de november végénél tovább semmiképp sem szeretnék maradni. Egy másik sz@r munkára se akarok igent mondani hirtelen, hanem most kivárok addig, amig tényleg találok egy jót. Remélem előbb utóbb sikerül az elvárásaimnak és elképzeléseimnek megfelelő munkát megtalálnom.

Úgyhogy most ez a terv, az utazási terv pedig szüneteltetve van egy ideig, de ez nem azt jelenti, hogy lemondtam volna róla.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2019.05.25

1 év eltelt az előző frissítésem óta...

Azóta lett új munkám (2018 augusztus 1-én kezdtem). A portugáliai megtakarításom teljes egészében befektettem, utazásra gyűjteni csak 2019. januárjától tudtam elkezdeni.

Az utazás gondolata viszont egyre többször megfordul a fejemben. Már eléggé magába húzott a mindennapos mókuskerék unalmas körforgása, amiből jó lenne már egy kicsit kilépni.

Az útiterv:
Közben annyit módosult a terv, hogy kb. fél évre szeretnék elmenni és az alábbi országokba akarok eljutni:
Japán, Dél-Korea, Kína, Hong Kong, Tajvan, Mianmar, Laosz, Kambodzsa, (Fülöp-szigetek).

Borneóra és Indonéziába, illetve Ausztráliába és Új-Zélandra majd talán egy másik út során megyek.

Mikor?
Na, ez az a kérdés, ami most különösen foglalkoztat. A szerződésem határozott, 2020. július 31-ig szól, viszont nyári indulás nem igazán ideális, hiszen nem lenne szerencsés a monszon közepén utazgatni. Fél éves útra szerintem a pénzem hamarabb is meglesz, így akár 2020 januárjában el tudnék indulni.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2019.08.06

Ma bejelentettem a munkahelyemen is a terveimet, a szerződésem közös megegyezéssel fel fogjuk bontani.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2019.08.15

Tegnap megvettem a jegyet! Január 8-án indulok Hong Kongba, vissza pedig Szöulból jövök július 8-án. Munkahelyről elengednek, de nem tudják garantálni, hogy visszajöhetek. Mindegy majd lesz valami... Ugyanitt beszerzői állásajánlatokra nyitott vagyok 2020 júliusi / augusztusi kezdéssel :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2019.10.26. 

Közben tovább alakult az útiterv. Kínáról lemondtam, mivel kicsit macerás lenne a vízum jelentkezés, mert ha itthon állítanák ki az túl korán lenne, 3 hónap alatt nem lépnék be az országba, útközben meg nem akarok ezzel bajlódni és egyébként is Kína egy kicsit macerás, nehezebb ott utazni, így Kínába majd másik alkalommal utazok, helyette Malajziába (Borneó és Maláj-félsziget keleti partja) fogok menni.

Útitervem:
Hong Kong -> Fülöp-szigetek -> Tajvan -> Mianmar -> Thaiföld -> Kambodzsa -> Laosz -> Malajzia / Szingapúr? -> Japán -> Dél-Korea


Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!