Booking.com

2016. január 30.

Mielőtt 27 leszek, nagy utazásra megyek

Egy-két bejegyzésben (itt, itt és itt is) már utaltam rá, hogy idén szeretnék egy nagyobb utazásba belevágni. A gondolat egy hosszabb illetve messzi útról már egy ideje megfordult a fejemben, viszont az első lépést 2015. augusztusában tettem meg, amikor létrehoztam egy megtakarítási számlát és elkezdtem pénzt gyűjtögetni. 

December közepe fele interneten való böngészés közben tök véletlenül kiszúrtam egy olcsónak tűnő repülőjegyet 2016. november végére Budapest és Bangkok között. Egy pár napot vaciláltam rajta, hogy megvegyem-e vagy sem. Gondoltam a döntésemhez tanácsot kérek másoktól is, úgyhogy kiposztoltam a kérdésemet Vandorboy útitárs kereső csoportjába illetve a blogom Facebook oldalára is:

Aki járt már DK-Ázsiában! 290 eurós egy irányú (Budapest-Bangkok) jegy szerintetek jó árnak számít?
Posted by Hobbim az utazás on Monday, 21 December 2015

A válaszolók nagyjából 50 %-a mondta azt, hogy szerinte még érdemes várni a vásárlással, a másik fele pedig azt, hogy ennél úgyse megy sokkal lejjebb az ár. Többen azt javasolták, hogy retúrt vegyek, de ez számomra ki van zárva, mivel fogalmam sincs (és később se lesz), hogy mikor fogok visszajönni. Lehet, hogy 1 hónap múlva, lehet, hogy 6, lehet, hogy majd csak 1 év múlva...

Két személytől viszont nagyon hasznos tippet, tanácsot kaptam

Az egyik egy székely srác, aki követi a blogomat és nem sokára világ körüli útra indul, Ázsián, Ausztrálián, Új-Zélandon, Észak- és Dél-Amerikán keresztül. Ő is a Norwegiannál foglalta le a repülőjegyét. Oslo-Bangkok 140 euró, csak kézipoggyásszal, feladott csomag nélkül. A beszélgetésünk során teljesen meggyőzött arról, hogy fölösleges a feladott hátizsák, az ingyenes 10 kiló is bőven elég szerinte, így a kinézett jegyem ára már csak 245 euró lett a 290 helyett. Szerinte viszont 200 euró fölött nem érdemes a Norwegiannál foglalni, hiszen a Skandináv országokból nagyon olcsón lehet Bangkokba repülni. 

A másik személy, aki megerősített abban, hogy ez egy jó ár, Rita, a sárga ruhás lány. 

Habár Aladárral (Alitraveling blog) nem e-maileztem, de az ő kommentjét is nagyon hasznosnak találtam, aki szerint minden jegy annyiba kerül, amennyit nekem megér. 

A saját érveim a vásárlás mellett

1, Rugalmasság

Igen, a retúr jegy összességében olcsóbb egy útra vetítve, hiszen 120-130 ezer Ft-ért már van Budapest-Bangkok repülőjegy, viszont egy útra szóló jeggyel sokkal rugalmasabb vagyok és oda megyek ahova csak akarok. Tehát a retúr jegy csak akkor jöhet szóba, ha olcsóbb, mint az egy útra szóló, esetemben 76.000 Ft, ami pedig a szerencse kérdése. Mivel a munkahelyemen nincs internetelérésem, így esélytelennek látom, hogy kifogjak valami hiper szuper error fare-t, hiszen ezek pillanatok alatt elfogynak és mivel nagyon elhatározott vagyok a tervem mellett, ezért nem a szerencsére, hanem az ésszerűségre akarom alapozni az utazásomat. 

2, Retúr kizárva, de Budapest helyett norvégiai, németországi, svédországi vagy dániai indulással is lehetne olcsó bangkoki jegyhez jutni. 

Ha szerencsém van, lehet, hogy kifogok egy 160 eurós jegyet a fent említett országokból, viszont ezekre a helyekre is el kell jutni. 
Tegyük fel, hogy sikerül 30-50 euróért eljutni valamelyik Skandináv országba, de nem aznap, amikor kéne, hanem mondjuk 1-2 nappal a bangkoki járat előtt. 1-2 napot mégse akarnék a repülőtéren csövelni, úgyhogy akkor be kéne menni a városba, az pedig Skandináviában elég szép összegbe kerül, főleg ha még kaját is kell vennem, legjobb esetben is ott hagyok legalább egy másik 30 eurót, tehát majdnem ott vagyok, hogy így is belekerülne 245 euróba. 

3, Az álmodozás helyett egy lépéssel előrébb a megvalósításhoz. 

Ha megvan a konkrét jegy és az indulás dátuma, akkor az egész utazás már kezd valósnak tűnni.  El lehet kezdeni a tervezgetést, hiszen innen már nincs visszaút. 

4, Motiváció a pénzgyűjtésre

A legjobb érv a jegy megvásárlása mellet az az ösztönzőerő, amit a jegy birtoklása nyújt a pénzgyűjtögetésre, hogy minél kevesebbet költsek, ezáltal többet tudjak félretenni az indulás előtt. 

Kép forrása: innen

Budapest-Bangkok jegy boldog tulajdonosa

Mindezek után karácsonykor úgy döntöttem, hogy megveszem a jegyet, feladott poggyász nélkül 245 euróért. 

Miután megvettem a jegyet, az idei bakancslistámról le is került pár utazás:

1, Low cost utazás Skandináviában

A leglowcostabb utazás is pénzbe kerül. Skandinávia megvár.

2, Eljutás a lengyel tengerpartra

Hiába olcsó Lengyelország, oda is kéne valamennyi pénz. Habár Lengyelország nagyon jó hely, de erre az útra szintén lesz még alkalom.

3, Pár nap utazás valamelyik mediterrán tengerparton

Tényleg nagyon király lenne elmenni idén is Spanyolországba vagy Portugáliába, mert az a környék a kedvencem Európában, ahova bármikor indulnék, de a nagy utazásra hangolódva erről is lemondtam. 

4, Félmaraton valamelyik mediterrán országban

Majd futok félmaratont inkább Csehországban.

Ezen felül azt vettem észre, hogy miután megvettem a jegyet elkezdett jobban érdekelni Csehország. Itt vagyok fél éve és idáig szinte alig utaztam valahova az országon belül, úgyhogy elhatároztam, hogy ezen mindenképp változtatni fogok. 

A jelenlegi (2016.01.30) félelmeim vs a legrosszabb kimenetel

PÉNZÜGYEK

1, A legnagyobb félelmem, hogy bármilyen okból kifolyólag nem lesz bevételem, így nem tudok annyi pénzt félretenni, mint amennyit szeretnék. 

Ebben a pillanatban 400.000 Ft-om van (a januári fizetésem nélkül, illetve az albira fizetett kauciót is jó lenne visszakapni, + úgy hallottam, hogy Csehországban van adóvisszatérítés, amiből szintén lenne egy kis plusz pénzem). 

A legrosszabb kimenetel, hogy ennyi pénzből elleszek 1 hónapot Thaiföldön és ki tudom fizetni a visszafele szóló repülőjegyemet illetve az egyéb utazás előtt felmerülő költségeket. Azért ez se olyan rossz kimenetel végül is...

update 2016.04.30.

Jelenlegi megtakarításom átszámítva 740.000 Ft. Elvileg nem sokára meg kell, hogy kapjam az adó-visszatérítésem, ami 150.000 Ft, majd két hét múlva az áprilisi fizetésem, amivel elérem a bűvös 1 millió Ft-ot. Ha ez mind a számlámon lesz, azt hiszem a pénzhiánytól való félelmem enyhülni fog. Ezen felül még 6 hónapot dolgozok, úgyhogy az alatt is még egy fél millát mindenképp össze kell gyűjtenem, hogy legalább 1,5 millával el tudjak indulni.

update 2016. 06. 11. 

A megtakarítási számlámon átszámítva már hozzávetőlegesen 1 millió Ft van. Jövő héten megkapom a májusi fizetésem, melyen kívül még 5 havi fizetést kapok az utazás előtt.

update 2016. 08. 11.

Valamennyire beigazolódott a félelmem... Mivel már nem bírtam idegekkel a munkámat, ezért felmondtam, így 3 havi fizetéstől sajnos elálltam. Jelenleg 1.450.000 Ft áll rendelkezésemre. Még talán sikerül egy kis bevételt összeszednem alkalmi munkából.

Jelenlegi legnagyobb félelmem az, hogy ez a pénz nem lesz elég a már előre lefoglalt fél éves utazásra. 

Egyéb félelmeim:
  • utazás előtti oltások - utálom a tűket az első oltás után rájöttem, hogy nem kell tőle félni, túl lehet élni, mivel nem is olyan nagy fájdalom, csak az oltás után pár napig lezsibbad a kar
  • 1,5 éve való elesésem nyoma még mindig érezhető a térdem és a bokám között. Habár az ultrahang nyáron azt állapította meg, hogy nincs benne vérrög se vérömleny, lehet el kéne mennem újból megmutatni. 
  • fogorvoshoz is el kéne menni
  • le kéne szedetni egy szemölcsöt is a kezemről mielőtt elindulok  áprilisban leszedettem
  • malária, dangue láz és egyéb trópusi betegségek

Az utazás előtti teendők:
  • utánanézni a meglátogatni kívánt országok vízumkövetelményeinek utánenéztem
    Thaiföld: repülővel érkezve 30 nap, szárazföldön pedig 15 nap vízummentes tartózkodás
    Malajzia: 3 hónap vízummentes
    Szingapúr: 90 nap vízummentes
    Fülöp-szigetek: 30 nap vízummentes
    Tajvan: 90 nap vízummentes
    Hong Kong: 3 hónap vízummentes
    Makaó: 90 nap vízummentes
    Vietnam: vízum szükséges, amit be lehet szerezni online utazási irodáknál vagy vietnami nagykövetségeken
    Indonézia: 30 nap vízummentes
    Ausztrália: eVisitor ingyenes vízum 1 évre, egyszerre max. 90 napos tartózkodás engedélyezett
    Új-Zéland: 3 hónap vízummentes
    (Habár Laosz és Kambodzsa nem elsődleges célpontom, de azért utánanéztem, hogy mindkét országba érkezésnél 30 napos vízum beszerezhető a határon)
  • orvosi ellenőrzések, oltások
  • beszerezni pár dolgot (hátizsák, kis laptop, új telefon, 1-2 ruha, vízlepergető törölköző) 
  • biztosítást keresni Biztosítást a Globelinknél kötöttem fél évre 180 fontért
  • kutatgatni az interneten és gyűjtögetni minden hasznos információt
  • bankkártyák és egyéb banki dolgok elintézése 2 dombornyomott kártya (1 Mastercard, 1 Visa)
  • helpx host keresés Ausztráliában és Malajziában nem fogok helpx-elni Malajziába, helyette inkább elutazok Vietnamba 

Az országok melyek leginkább érdekelnek:
  • Thaiföld
  • Malajzia
  • Szingapúr
  • Fülöp-szigetek
  • Tajvan
  • Hong Kong
  • Makaó
  • Vietnam
  • Indonézia
  • Ausztrália
  • Új-Zéland

Jelenleg úgy gondolom, hogy a felsorolt országok közül nem fogom tudni mindegyiket meglátogatni, mivel annyi pénzt nem hiszem, hogy sikerül összegyűjtenem, hacsaknem út közben sikerülne valahol munkát találni, ezáltal pénzhez jutni, illetve le tudnám minimalizálni a költségeimet esetleges szállásért illetve étkezésért való önkéntes alapú munkával. 

Amint van valami update az utazásommal kapcsolatban, úgy ezt a bejegyzést frissíteni fogom. 

Később írok a pénzgyűjtési taktikámról is, hogy lehet a fizetés legnagyobb részét félretenni.
Közben megírtam: http://www.hobbimazutazas.hu/2016/02/igy-gyujtok-az-utazasra.html

Kép forrása: innen

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 2016. március 7.

Mai napon megvásároltam két repülőjegyet, így kezd tovább körvonalazódni az útiterv.

December végén Krabiból, Thaiföldről átrepülők Penangba, Malajziába, majd
2017. február elején Kuala Lumpurból Ausztráliába, Sydnybe utazok

Így már elég valószínű, hogy a következő szülinapomat illetve a karácsonyt Malajziában ünneplem.

WHS - working holiday vízum

Közben utánajártam az ausztrál whs vízumnak és úgy döntöttem, hogy nem fogok jelentkezni se az ausztrálra, se az új-zélandira. Az ausztrál rengeteg pénzbe illetve adminisztrációba kerül, Új-Zéland meg mégse vonz annyira, hogy ott maradnék egy évet. Lehet, hogy eljutok oda is, de max turista vízummal.

Arra jutottam, hogy csak rövid távú (pár hét) önkéntes alapú munkákat szeretnék majd csinálni és inkább minél többet utazni. Ha elfogy a pénzem, akkor inkább visszajövök majd Európába és keresek valami munkát. Egyelőre ez a terv, de ki tudja mi lesz még 1,5-2 év múlva.

A régió, ami leginkább érdekel jelenleg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 2016. március 23.

Most jött el az az időszak, hogy lassan el kell kezdenem időpontot kérni bizonyos orvosi vizsgálatokra, oltásokra, stb. - ez a nem valami fun része az előkészületeknek - Persze biztosítást is fogok kötni, de azért jobb inkább úgy elindulni, hogy amit lehet megnézettem.

1. fogorvos

Március elején voltam fogorvosnál, amikor kiderült, hogy az ínyem be van gyulladva egy kicsit, úgyhogy jobban oda kell figyelnem a száj higiéniámra. A fogorvos javaslatára elkezdtem használni egy speciális fogköz tisztító kefét, majd voltam egy fogtisztításon is. Március végére az ínyem már jobb lett, csak a hátsó bölcsességfogaimnál van már gyulladás. Augusztus körül kell majd visszamennem, ha addig nem múlik el a gyulladás lehet ki kell húzni a felső bölcsességfoga(i)mat. (remélem nem kell)

2. oltások

Sokat olvasgattam, hogy melyik oltásokat érdemes beadatni illetve melyik fölösleges. Hepatitis B ellen még általános iskolában kaptam oltást, úgyhogy az ellen elvileg védve vagyok. Amiket kérek azok az alábbiak lesznek:

- hepatitis A (2 adagban adják, utazás előtt legalább fél évvel be kell adatni az elsőt): első adag április elején beadatva, második pedig október 8-án. 
- torokgyík - tetanusz - gyermekbénulás  (ez egy oltás - pár hónappal utazás előtt elég beadatni): május közepén tetanusz beadatva, a torokgyíkra és a gyermekbénulásra azt mondta az orvos, hogy nem szükséges csak 30 év felett.
- tífusz - (egy oltás, pár hónappal utazás előtt szintén elég) október 26-án adatom be. 
- hepatitis B Az oltóközpont szerint nem kell beadatni, mert az általános iskolában kapott oltás még érvényes. 
- tuberkulózis - ez nem tudom mennyire szükséges egyáltalán nem szükséges

3. bőrgyógyász áprilisban megtörtént

- le kell szedetnem egy szemölcsöt
- mivel sokat leszek november végétől a napon, ezért az anyajegyeimet is meg kéne nézetni

4. háziorvos/egyéb orvos

- meg kéne nézni ultrahanggal a lábam, a múltkori elesés után még mindig van ott valami
- vérvétel

5. nőgyógyász

- rákszűrés
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 2016. április 30. 

Április 12-20 között megjártam Barit, Máltát és még otthon, Magyarországon is voltam 1,5 napot.

Hogy őszinte legyek nem olyan szívesen jöttem vissza Prágába. A várossal nincs semmi probléma, szerintem még élhetőbb is, mint Pest, a lakást és a lakótársaimat is nagyon szeretem, sőt még a munkával is kibékülnék, viszont Bariban való találkozások után rájöttem, hogy hiányzik a nemzetközi közeg és az érdekes emberek társasága.

Megoldás: Talán aktívabbnak kéne lennem a Couchsurfingen, hostolnom és találkoznom kéne utazókkal
(Bárki, aki olvassa ezt a blogot és Prágába jön, az szóljon mindenképp, nagyon szívesen csatlakozok egy sörre vagy megmutatok egy-két nem turistás helyet a városban)

Máltán és otthon találkoztam a barátnőimmel, ők is hiányoznak, illetve a szüleimet is nagyon ritkán látom. Apát ez előtt december közepén láttam, anya viszont meglátogatott márciusban. Szívesen hazamennék havonta egyszer, viszont időben és pénzben se nagyon engedhetem meg magamnak.

Ezen felül még az a kollégám, illetve lakótársam, akivel a legjobb kapcsolatom volt, ők is elmentek Prágából.

Honvágyam nincs, Magyarország nem hiányzik, csak a hozzám közel álló emberek.

Most olyan hangulatom van, hogy egy felől nagyon-nagyon várom is, hogy végre elinduljak az utazásra, hiszen biztos vagyok benne, hogy megszámlálhatatlan érdekes emberrel fogok találkozni, viszont a hozzám közel álló embereket még ritkábban fogom látni...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 2016. június 11.

Május 23-án vásároltam egy Sydney - Launceston repülőjegyet (a vissza út Sydneybe egy akció keretében ingyen volt, de időközben rájöttem, hogy fölösleges visszamenni Sydneybe, úgyhogy azt valószínűleg nem fogom felhasználni)

AZ ÚTVONALTERV

Ezt az utat már elég régóta tervezem. Maga az ötlet, hogy el kéne menni valahova egy hosszabb időre már kb. 2014-ben átfutott a fejemben, amikor egy hónapot utaztam Olaszországban és a Balkánon. A tényleges tervezés viszont 2015 nyarán kezdődött el, amikor is elkezdtem újra dolgozni és pénzt keresni. 2015 decemberében lefoglaltam egy egy irányú repülőjegyet Bangkokba, így azóta már tudom a pontos indulásom dátumát is, ami 2016 november vége lesz. Közben folyamatosan tervezgetem, gondolkozok azon, hogy milyen útvonalon menjek és folyamatosan nézem a repülőjegy akciókat, hogy az előzőleg már ismertettet célpontjaimra hogyan tudok eljutni a legkedvezőbb áron. Az eredeti nagy álmom az az volt, hogy megkerülöm a földet. A napokban osztottam, szoroztam és úgy tűnt, hogy igazából fapadosokkal simán meg lehetne kerülni a földet. A Jetstar fapados légitársasággal elég olcsón el lehet jutni Ausztráliából Hawaii-ra, ahonnan Kanadába vagy Kaliforniába tovább lehet utazni kedvező áron. Kaliforniából pedig a Norwegian (akikkel egyébként Bangkokba repülök az út kezdetén) repül Európában szintén elég kedvező áron.

Viszont, mire nem jók az amerikai lakótársak, hát arra, hogy csak átsétáljak a szomszéd szobába és kikérdezzem a véleményüket. Hawaii szerintük extra drága, de azzal még nem is lenne probléma, hiszen a helpx vagy workaway programnak köszönhetően szállásért nem is kéne fizetnem, ha sikerül találni hostot, viszont a probléma majd Kaliforniában lenne, hiszen autó nélkül elég nehéz dolga van arra fele a turistának. Lakótársam szerint autó nélkül Chicagoba vagy New Yorkba érdemes csak menni. Ha pedig kifizetek Ausztráliából hozzávetőlegesen 500-600 eurót, hogy a földet megkerülve visszaérjek Európába, akkor azért látni is szeretnék valamit.

Végül arra a következtetésre jutottam, hogy Ázsián belül ez a 500-600 euró sokkal tovább kitartana és több repülőjegyet tudnék belőle venni, úgyhogy ezek illetve a monszun szezont is figyelembe véve az alábbi útvonalterv rajzolódott ki a fejemben a napokban:

Ami már biztos:

2016 november vége - 2016 december 21: Thaiföld (Bangok, Krabi)
2016 december 21 - 2017 február 9: Malajzia (Penang, Langkawi, Cameron highlands, Kuala Lumpur)
2017 február 9 - (?): Ausztrália (Sydney, Tazmánia, Melbourne)

A terv:

Májustól durván októberig az egyenlítőtől északra elkezdődik a monszun szezon, az egyenlítőtől délre pedig a száraz időszak, így 2017 október környékéig inkább maradnék a déli féltekén (persze ha akkor van még pénzem :) Ezt figyelembe véve az alábbi útvonalat találtam ki:

2017 április végén / május elején Melbourne-ből elrepülök Balira
2017 május végén / júni elején visszamennék Ausztráliába Queenslandbe
2017 augusztus környékén Ausztráliából vagy vissza Baliba vagy pedig Szingapúrba mennék
2017 augusztus / szeptember környékén vagy Borneóra vagy Java szigetére mennék
2017 szeptember vége fele Malajziából Taiwanra utaznék
2017 november közepe / vége fele Hong Kongba
2017 november vége / december elején pedig Chiang Maiba, Észak-Thaiföldre utaznék, majd 2017 karácsonyára mindenképp vissza szeretnék érni Magyarországra.

A PÉNZÜGYI TERV

Jelenleg kb. 1 millió Ft-om van (ebbe nem számoltam bele a már megvásárolt repülőjegyeket, hiszen azt a pénzt már elköltöttem)

A fent említett útvonal esetén a még megvásárolni kívánt repülőjegyekre kb 800 eurót szánnék.
Havi költségkeretem kb. havi 400 euró lenne, miközben önkéntes munkákat végeznék helpx és workaway oldalak segítségével és persze Couchsurfingelnék, hogy a szállásra minél kevesebbet kelljen költeni.

Tehát, összeszámítva 12 hónap esetén költőpénznek 1,5 millió Ft szükséges, plusz a repülőjegyek még 250.000 Ft.

1,5 millió + 250.000 = 1.750.000

Jelenleg van 1 millióm, úgyhogy még 750.000 kéne. Pontosan ennyit a hátra levő 6 havi fizetésemből félre tudok tenni.

Ezen kívül még 57.000 Ft-ot visszakapok a kaucióra, amit laptopra szánok.

Viszont, még legalább 100-200 ezer Ft kéne felszerelésre (kabin táska méretű hátizsák, vízlepergető törölköző, könnyű, minőségi ruházat, pólók, rövidnadrág, papucs) illetve egy másik 200 ezer biztosításra. Ha esetleg valaki, aki egy cég képviseletében ezeket a sorokat olvassa és tudna ebben segíteni és szponzoráció keretén belül biztosítani nekem, akkor nagyon hálás lennék.

Összességében ez az útiterv egyelőre csak egy elképzelés. Nyilván út közben fogom látni és kitapasztalni, hogy a belőtt költségkeret mire elég. Lehet, hogy 2017 májusában Baliból majd egyenesen vissza Európába kell jönnöm.

Meglátjuk mi lesz...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 2016. július 2. 

Furcsa gondolatok kavarognak bennem...

Már elég régóta tervezem ezt az utat. Maga az ötlet már több mint 1,5 éve kipattant a fejemből, a konkrét felkészülést pedig 1 éve kezdtem el.

2015 május végén, miután befejeztem a lisszaboni szakmai gyakorlatomat, elhatároztam, hogy amint csak lehetséges munkába állok, mivel ehhez az úthoz pénz kell. Nem is olyan kevés. Kb 2 hónapig kerestem munkát, majd az első munkaajánlatra igent is mondtam.

Ez lassan egy éve történt...

Már az interjú alatt tudtam, hogy ez egy szar munka lesz. Nem akarok call centerben dolgozni, de végül is a fizetés ahhoz képest nem is olyan rossz és egyébként pedig szeretnék emberekkel dolgozni - gondoltam akkor.

Azóta egy évet végigszenvedtem az életemből és mindig csak a cél lebegett a szemem előtt, mégpedig az utazás.

Viszont most eljutottam arra a pontra, hogy utááááálom a munkámat. Rosszul vagyok ha csörög a telefon és még egy idióta barommal kell beszélnem, mert többnyire csak azok hívnak (tisztelet a kivételnek), akik segg hülyék, de azért megveszik a rohadt drága telefont, mert az menő. Eljutottam arra a pontra, hogy nem bírom kezelni már ezeket az embereket. Egyszerűen olyan nagy lelki tehert ad már ez a munka, hogy úgy érzem kiégtem benne. Nem bírom már ezt sokáig csinálni.

Arról nem is beszélve, hogy a szervezet egy cseppet sem becsül meg és semmi támogatást nem kapok, de még csak egy köszönömöt sem, ami tovább motiválna.

És ez elgondolkoztatott...

Egy felől azt érzem, hogy szükségem van egy olyan szervezetre, aki támogat. Ahol ki tudom bontakoztatni a képességeimet és ahol ezt értékelik is. Illetve lehet azért mert már közelebb vagyok a 30-hoz, mint a 20-hoz, de azt érzem, hogy valamennyire az állandóságra is vágyok.

De akkor mi lesz az utazással?

Az utazásból nem adok le...Ez a nagy tervem. Ha esik, ha szakad én november végén ott fogok ücsörögni a repülőn Bangkok fele...

Viszont... Most úgy érzem, hogy nem szeretnék csak céltalanul utazgatni és bolyongani a világban. Most arra vágyok, hogy az utazás alatt kiadjam a gőzt, kiszellőztessem a fejem, közben megismerjem azokat a kultúrákat, melyek érdekelnek, majd utána érezhessem azt, hogy elismernek a munkahelyemen és valami hasznos dolgot csinálhassak, amiben jó vagyok.

Időközben jelentkeztem egy munkára itt Prágában. Azóta túl vagyok 2 körön is, majd jövő héten megyek a 3ikra. A 2. kör után elég pozitívak a meglátásaim, úgy érzem, hogy ennél a cégnél nagyon szívesen dolgoznék, viszont egyelőre nem mondtam semmit az útról. Sokat gondolkoztam, hogy mi legyen. Elmondjam-e vagy sem, majd arra jutottam, hogy mivel én most már hosszú távon szeretnék gondolkozni, ezért a következő körön elmondom...

Annyit tudnék tenni, hogy az 1 év helyett csak 4-5 hónapot utazok, hiszen ennyi idő alatt is nagyjából meg tudnám nézni azokat a helyeket, melyek érdekelnek és azért jobban el tudnék merülni az ottani kultúrában, mint egy átlagos turista, aki csak pár hétre tud elutazni.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy értékelik-e majd az őszinteséget. Lehet, hogy azt a választ kapom, hogy ok ez mind szép és jó, de nem tudnánk pótolni egy ember kiesését erre a feladatra. Most az érzem, hogy nagyon örülnék, ha úgy indulhatnék el világgá, hogy tudom, hogy ha hazaértem lesz munkám.

Ha ez nem sikerül akkor se leszek elkeseredve, akkor valahogy ki kell majd találnom hogy tudom átvészelni ezt a maradék 4 hónapot a jelenlegi munkahelyemen és utazás közben kitalálni a hosszabb távú terveimet.

Viszont most kezd izgalmas lenni a történet. Már én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy folytatódik tovább. :D

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 2016. július 9. 

Nem volt végül 3ik kör...Tegnap előtt hívott fel a HR-es srác, hogy úgy néz ki, hogy engem választanának a munkára. Eléggé meglepődtem én is, hiszen számítottam arra, hogy lesz még egy személyes találkozásunk, amikor el tudom mondani az utazásos tervet, így végül telefonon mondtam el. Ők is meglepődtek, de azt gondolom, hogy így volt korrekt tőlem, nem pedig 3 hónap után közölni, hogy bocsi, de akkor én most leléptem.

Eléggé szomorú voltam aznap...Kicsit már bele is éltem magam, hogy milyen jó lesz, ha úgy jövök haza, hogy van munkám és nem leszek csóró, de ennek valószínűleg így kellett alakulnia. Remélem, hogy fogok még találni olyan munkát, ami tetszik és e mellett megfelelő anyagi juttatásokban is részesít.

Öröm az ürömben, hogy új repjeggyel gazdagodtam; 2017. május elején Melbourne-ből Balira utazom.

Még június végén foglaltam egy Hobart-Melbourne jegyet április közepére, így az ausztrál tripem is körvonalazódott: 3 hét Sydney, 1,5 hónap Tazmánia, 3 hét Melbourne.

Ezek a jegyek vannak meg idáig. A pontos dátumokat leszedtem a képről

Egy dolog miatt viszont örülök, hogy így alakult ez a munka dolog, mivel rájöttem arra, hogy annak semmi értelme nincs, ha az út alatt majd számolgatom a centeket, hogy na ezt a kaját megengedhetem magamnak, de azt már nem, vagy abba a múzeumba nem tudok bemenni, amit kinéztem, mert nincs rá pénz...

Ezért gyűjtök már 1 éve és szűkölködök és megvonok magamtól sok mindent, hogy elmehessek erre az útra. Inkább legyen "csak" fél év, de az tartalmasan teljen, mint 1 év folyamatos pénz körüli aggódás.

Én nem szeretnék digitális nomád lenni, meg folyamatosan úton lenni, mivel rájöttem, hogy az állandóságban is vannak pozitívumok (pl. emberi kapcsolatok). Lehet folyamatosan utazgatni, meg folyamatosan új kalandokba belevágni, de ha az embernek nincsenek állandó emberi kapcsolatai, akkor folyamatos utazás és emlékek gyűjtögetése által se lesz olyan boldog szerintem.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 2016. augusztus 11.

Hááát...Ez az egy hónap alatt mióta nem frissítettem ezt a bejegyzést elég sok minden történt, mind az utazási tervvel és a személyes életemben is :D

Először is bekerült Vietnam és Észak-Thaiföld az útitervbe. Vietnamban 4 hetet fogok eltölteni 2017 januárjában, Chiang Maiba pedig a bangkoki megérkezésem utáni 4. nap indulok. Ezen felül vettem még egy repülőjegyet a Bangkok - Krabi útvonalra is, mert olcsó volt (szerintem még olcsóbb, mint a busz, nem beszélve arról, hogy így 1,5 óra alatt ott vagyok a 12 órás zötykölődés helyett). Chiang Maiból viszont majd vonattal tervezek visszamenni Bangkokba, mert kíváncsi vagyok, hogy milyen a vonatközlekedés Thaiföldön, mellesleg ha marad idő, akkor így meg tudom nézni a történelmi romokat és templomokat Chiang Mai és Bangkok között.

Jelenleg így néz ki a megvásárolt repülőjegyeim listája:

Ezért az összes repülőjegyért 18.982 czk-t, azaz 218.000 Ft-ot fizettem

Ezek az útiterv fejlemények. A személyes életemben is hatalmas változások történtek. Először is július végén eldöntöttem, hogy abba hagyom a call centeres munkámat. Két kimenetel lehetett; sikerül munkát találnom egy hajón vagy hazajövök.

Így augusztus 11-én azt kell, hogy mondjam, hogy végül mindkét kimenetel igaz lett. Sikerült munkát találnom egy hajón, viszont maga a munka fizikailag annyira leterhelt, hogy 1,5 hét után abbahagytam, és akkor nem beszéltem még arról az undorító közegről, ami a hajón volt. (Erről majd később írok egy különálló blogposztot).

Úgyhogy jelenleg most itthon vagyok.

Jelenleg 1.400.000 Ft-om van, aminek 6 hónap utazásra elégnek kell lennie, de még az alábbi tételekhez szükségem lenne egy olyan 400.000 Ft-ra:

laptop: 80.000 Ft
hátizsák: 25.000 Ft
oltások: 20.000 Ft
telefon: 25.000 Ft
biztosítás: 150.000 Ft
hazajutás Ázsiából: 100.000 Ft

Az első 5 tételt megpróbálom szponzorációként beszerezni. Meg is írtam egy szponzoráció kérő brossurát illetve e-mailt pár cégnek - kíváncsi vagyok, hogy sikerrel járok-e. Már 1-1 tételnek is nagyon örülnék.

Illetve úgy néz ki egyik ismerősömön keresztül alkalmi munkát tudok vállalni egy pesti vendégházban, így legalább valamennyi bevételem még lehet az útig.

Jelenlegi legnagyobb félelmem a pénz, hogy nem lesz elég az eltervezett fél éves utazásra, így hamarabb haza kell jönnöm, ezáltal pár repülőjegy úgymond odaveszik.

Érdekes módon egy hónapja volt már bennem egy egészséges izgulás az út miatt, hiszen már egyre közeledik a november vége, de az elmúlt pár hét történései alatt időm és energiám se volt ezen filozofálni, így jelenleg a pénztől való félelem egy kicsit elnyomja bennem magától az újtól való izgatottságot.

Persze ezzel nem azt mondom, hogy nem várom az utazást, mert nagyon is várom, csak egyelőre még nem tartok attól, hogy majd hogy fogok eljutni egyik helyről a másikra.

Viszont még egy félelem megfogalmazódott bennem; Mi van akkor ha nem fogom annyira élvezni ezt a fél évet? Ezért az útért szenvedek már egy éve, olyan munkákat csinálok, amiket utálok és mi van akkor ha kiderül, hogy ez az utazás mégse olyan jó, mint ahogy elképzeltem?

De nem csak félelem, hanem a vágy a "jó" munkára is kialakult a fejemben. Ez az 1 év után már valamennyire körvonalazódott bennem, hogy mi az a munka, amit szívesen csinálnék és milyen az a cég, akinek szívesen dolgoznék. Ha másra nem, de legalább erre hasznos volt ez az elmúlt egy év.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 2016 szeptember 7. 

Tervezés

Többen kérdeztétek, hogy miért van minden így ennyire előre megtervezve, hiszen mindenhol azt lehet olvasni, hogy ne tervezz túl sokat, hiszen nem tudod, hogy hol mennyire fogod majd jól érezni magad. Most egy kicsit mesélek arról, hogy én hogy, mit és miért terveztem.

Az Európán kívüli országokba való utazás azért egy kicsit más, ezért szerintem valamennyi tervezés mindenképp szükséges. Az EU-n belül nagyon könnyen mozoghatunk. Elvileg van egy olyan szabály, hogy max 3 hónapot lehetünk egy másik tagországban bejelentés nélkül, de én voltam már 3-nál több hónapot Olaszországban, Portugáliában és Csehországban is úgy, hogy sehova sem jelentettem az ott tartózkodásom. Senki nem szólt érte, de egyébként is...senki sem tudja bizonyítani, hogy nem hagytam el az országot. Mondhatnám azt is, hogy 2 havonta hazamentem autóval, hiszen a határátlépés sehol sincs rögzítve.

Na, ez Európa, de ahogy elhagytuk az EU-t már valamennyire kötve van a kezünk, hiszen minden ország meghatározza, hogy maximum mennyi időt turistáskodhatunk nálunk. A másik dolog pedig, hogy minden határon kérhetnek a határőrök egy bizonyítékot arra, hogy márpedig te el is fogod hagyni ezen az időn belül az országot. Ez ország függő, hogy hol milyen szigorúan kezelik. USA-ba pl nem lehet belépni kifele szóló jegy nélkül, de még a Fülöp-szigetekre se elvileg, de van olyan ország is, ahol a kutya se kéri a kifele jegyet.

Én nagyjából ez alapján foglaltam le a repülőjegyeimet, tehát ha egy országba foglaltam egy oda jegyet, akkor utána a következő lépés az volt, hogy az ott eltölthető időn belül kerestem egy onnan kifele szóló jegyet is.

Thaiföld tiszta sor, hiszen megvettem kifele a jegyem Malajziába 30 napon belül, úgyhogy senki nem köthet bele semmibe.

Következő ország Malajzia. Ott 3 hónapot lehet maradni. Közben folyamatosan nézegettem, hogy onnan merre lehetne tovább menni, amikor is találtam egy olcsó jegyet Sydneybe. Ausztrália nagy álmom volt, így egyértelmű lett a foglalás. Innen is van kifele jegyem. Pipa.

Következő ország Ausztrália. Itt is max 3 hónapot lehet eltölteni. Én ezt ki is fogom használni rendesen. Kifele jegyem Balira szól. Itt se köthetnek bele abba, hogy én itt akarok letelepedni.

Aztán később jött egy gondolat, hogy Malajziában mégse akarok önkénteskedni és 1,5 hónapot eltölteni, hanem inkább elnéznék még valahova. Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam között vaciláltam, de végül Vietnamra esett a döntésem, úgyhogy beillesztettem még egy KL-Hanoi, HCMC-KL jegyet.

Ezzel a ki-be lépéssel egyébként lehet szórakozni. Ha Thaiföld pl nagyon megtetszett és a 30 napnál többet maradnál, akkor annyi a teendő, hogy ki kell lépni Thaiföldről pl. Kambodzsába vagy akárhova pár napra, majd visszamenni, így újra van 30 napod, habár ezt a játékot nem szabad túlzásba vinni.

Tehát az útvonaltervem ezért alakult így ahogy. Közben mindig nézegettem a jegyeket és ha találtam egy olyat, ami kedvezőnek tűnt, akkor foglaltam.

Ezen kívül persze más kötött tervem nincs, így ha nagyon megtetszik egy hely és maradnék ott még pár napot, akkor ezt meg tudom tenni, egyáltalán nem érzem magam korlátozva a repülőjegyek miatt, hiszen ha a jegyek nem lennének a vízum szabályok akkor is élnének, tehát oly mindegy, így legalább be vagyok biztosítva a határátlépéseknél.

Egyébként Bali utánra nincs még jegyem, majd utazás alatt meglátom, hogy fogy a pénzem. Jó lenne visszamenni még egy kicsit Ausztráliába Queenslandre, de ha erre nem lesz már pénzem, akkor Indonéziából Szingapúr/Malajzia/Thaiföld opciók jöhetnek szóba, ahonnan fapadossal haza tudok majd jutni. De ez még odébb van majd kiderül hogyan tovább. A hazajövetel dátumát még nyitva hagyom.

Szállásokat habár már nézegetek, de még nem foglalok. Ezt is gyakran szokták kérdezni, hogy hol fogsz majd megszállni. Ázsiában hostelekben, Ausztráliában meg önkénteskedni akarok (helpx). Lassan el is kéne kezdenem hostot keresgélni. Meg persze Couchsurfingelni is akarok majd néha.

Szponzoráció/ munka / jövedelem

A szponzorációs dolog nem igazán jött össze. Elküldtem pár cégnek azt a brossurát, amit a Facebookra is kiposztoltam, de csak néhány válasz jött vissza, azok is udvariasan elutasították a kérésem. Lehetne ezt még jobban nyomni, de arra jutottam, hogy nincs kedvem ezzel szórakozni, mert szerencsére

sikerült alkalmi munkákat találnom. 

Ha nem is sokat, de legalább egy kis pluszt tudok keresni, így remélem meg tudom majd vásárolni magamnak azokat a dolgokat, amire szükségem van így az utazás előtt.

Közben biztosítást is találtam olcsón a sárga ruhás Ritának köszönhetően az Uniqánál van 30-ért egy évre, úgyhogy valószínűleg azt fogom megkötni, illetve az értéktárgyaimra a cseh bankomnál fogok biztosítást kötni - ők elvileg még készpénz lopás esetén is segítenek, ha azt a számlámról vettem le. Lehet kötök még magyar bankkal is utazás biztosítást bankkártyához társítva ezt majd még átgondolom majd amikor már a pénzügyi logisztikai dolgokkal foglalkozok.

A telefont már be is szereztem egy Microsoft Lumia 532 dual simes készüléket 22 ezerért, így ha helyi simet kell vennem, akkor lesz annak is és a magyarnak is hely. Mivel a régi Motorolám, ami egyébként 4,5 évig bírta a strapát összetörött, így az helyett még a prágai utolsó napjaim alatt vettem egy olcsó gagyi Alcatelt. Valószínűleg azt is magammal fogom vinni, jó lesz bulitelefonnak vagy feltűnést nem keltő olcsó turista látszatra. Van még egy cseh sim kártyám is, amit szintén magammal viszek arra az estre ha a netbank valamiért kérne egy sms visszaigazolást. Remélhetőleg ezzel a sim kártyával nem lesz semmi probléma, mivel a bank csak cseh számot fogad el.

Nagyjából ennyi történt az elmúlt 1 hónap alatt. Már kevesebb, mint 3 hónap van csak hátra...durva. November 24-én indulok.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 2016. október 25. 

Megint eltelt egy jó 1,5 hónap. Durva, hogy végül is jól alakulnak a dolgok és így visszagondolva milyen jó, hogy hamarabb hazajöttem, mint ahogy terveztem. Csehországból úgy jöttem el, hogy a lehető legrosszabb opció az, hogy fél év utazásra van pénzem, habár ebbe nem kalkuláltam bele, hogy azért még elég sok minden hiányzott az úthoz. A felszerelést nem akartam abból a pénzből megvenni, ami összegyűlt az 1 év során, mivel akkor megborul a költségvetésem, ezért jött az ötlet a szponzorációra. Az végül nem sikerült, de nem is baj, mert lett helyette egy sokkal jobb lehetőségem, egy olyan munkám, amit majd akár az utazás alatt is tudok csinálni.

Az még a nagyon durva, hogy olyan emberektől kaptam segítséget, akikre egyáltalán nem számítottam. Teljesen ismeretlen emberek írtak, hogy tudnának kölcsön adni táskát, ruhákat, de volt aki azért írt, hogy kicsit megnyugtasson, hogy itthon is vannak jó munkák és biztos fogok majd találni valami jót, amikor hazajöttem. Mindenkinek nagyon szépen köszönök mindent. Nagyon kedvesek és aranyosak vagytok :) A blog egyik olvasója, akivel eléggé egy hullámhosszra kerültem és már barátnőmnek is nevezném, pedig vett nekem pár dolgot, amire szükségem volt és még valamennyi pénzzel is támogatott. Egy másik barátnőm, akivel pedig már vagy 2 éve találkoztam utoljára szintén egy nagy összeggel járult hozzá a felszerelésem további részéhez. Ezért hihetetlenül hálás vagyok, el se tudom mondani mennyire, de mindkettőtöknek vissza fogom adni, ahogy hazaértem és lesz rendes fizetésem.

Még nyár végén egy pesti vendégházban is dolgoztam azt a munkát nagyon köszönöm Veronikának, volt kollégámnak, barátnőmnek. Ebből a munkából és a kapott pénzekből adatom be a hátralévő oltásokat és veszem meg a szükséges ruházati termékeket.

A már említett online végezhető munkámért is nagyon hálás vagyok. Erre még álmomban se mertem gondolni, hogy esetleg megtalál egy olyan lehetőség, amivel utazás alatt is majd valamennyi pénzt tudok keresni. Ebből a munkából lett egy laptopom, táskám, illetve úgy néz ki, hogy a biztosításom is.

Apropó, biztosítás. Nem az Uniqanál fogom kötni. Erről itt írtam bővebben, hogy miért. Még nem döntöttem el, hogy melyik, de az biztos, hogy egy brit biztosítónál (brókernél) fogok biztosítást kötni. Vagy a True Traveller vagy a Worldwide Insure-nál vagy a Globelinknél fogom megkötni. Ja és ne gondoljátok, hogy csak azért mert külföldi, drágább lenne, mint a magyar, sőt. Magyarországon konkréten nem létezik hosszú távú utasbiztosítás. Az Uniqa 2 milliós baleset biztosítása elég komolytalan, egyszer bekerül az ember a kórházba és el is fogyott a keret. Még az Allianz-nak van erre megoldása, több száz ezerért. Külföldön a hosszú távú utazás azért kicsit elfogadottabb és bejáratottabb dolog, mint nálunk, ezért aki keres, az számtalan lehetőséget fog találni az interneten. Erről majd írok bővebben, ahogy eldöntöttem, hogy végül melyiket választom. Egyébként Bede Mártonnak, a Panamericana és a KK blog szerzőjének is a Worldwide-nál volt biztosítása és azt az információt kaptam tőle, hogy nagyon meg volt velük elégedve és mindenkinek csak ajánlja. Ja, és a True Traveller legolcsóbb baleset biztosításának biztosítási összege is 2,5 millió a különbség annyi, hogy nem Ft, hanem Font :D (Mondjuk ez már szerintem marketing fogás is, minek ekkora hatalmas összeg, úgyse használja ki senki, vagy aki kihasználja az nagyon nagyon balszerencsés. Na, de remélem ez a biztosítás keresgélés csak most okoz fejfájást és nem történik semmi baj az út alatt.

Már pár nappal kevesebb, mint 1 hónap van hátra. Kicsit már izgulok.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 2016. november 15. 

Lassan itt az indulás dátuma, már csak 1 hét van hátra. Durva, hogy eltelt ez az 1 év 3 hónap, mióta elkezdtem a felkészülést erre az útra. Nehéz időszak van mögöttem, ami leginkább a lemondásokról szólt. Nagyon durván spóroltam, 5-ször meggondoltam, hogy mire költöm el a pénzem. Néha tök jó lett volna venni 1-2 pólót, ami tetszik vagy nem csak 1 sportcipőt, 1 csizmát és 1 félcipőt vagy 2-3 hosszúnadrágot birtokolni, de igazából mindegy is, mert a következő pár hónapban se lesz sokkal több ruhám 😃

Na, de akkor térjünk rá a lényegre. Szinte meg van minden cucc és egyáltalán nem kellett a megtakarításomhoz nyúlnom. Ennek nagyon örülök. A felszerelésemhez ezt a listát használtam föl, persze egy-két kivétellel. Szoknya biztos, hogy nem lesz nálam, mert 1 kezemen meg tudom számolni, hogy életemben hányszor volt rajtam szoknya. Sminkszereket meg 50 féle krémet se viszek, mert szerintem tök fölösleges.

Biztosítás

Végül a Globelinknél lett a biztosításom, mert kicsit alacsonyabb a költsége, mint a Worldwide-nál és alacsonyabb az excess díjuk is, viszont szinte ugyanazt a szolgáltatást kínálják, talán annyi különbséggel, hogy a Worldwide már előre diagnosztizált betegségek esetén is fizet, de nekem ilyen nincsen, úgyhogy mind1. Az excess azt jelenti, hogy minden kárigénynél 40 font engem illet. A True Travellers tűnt egyébként a legjobbnak, nagyon készséges volt a customer supportjuk még hétvégén is pár óra alatt válaszoltak, habár ez azt is jelentheti, hogy nincs olyan sok ügyfelük és a support nagyon ráér. Viszont a TT a legköltségesebb az említett 3 biztosítás közül. A Globelink és a Worldwide kb. 1 nap alatt válaszol a levelekre.

A biztosításom fél évre 180 font volt, ami nagyjából 63.000 Ft-nak felel meg. A fenti linken tudsz tájékozódni erről a biztosításról, ha téged is érdekelne. Remélem nem kell kárigényt benyújtanom, de ha mégis, akkor az adminisztráció zökkenőmentesen megy. Ezen felül még a cseh bankomnál is kötök egy biztosítást az értéktárgyaimra és a készpénzemre (arra érvényes, amit erről a számláról veszek le), mely havonta nagyjából 450 Ft és 1 év alatt max. 3 kárigényt teljesítenek.

Pénz

5000 dollárom van per pillanat, ami nagyjából 1.450.000 Ft. Tavasszal számítok még valamennyi adóvisszatérítésre Csehországból. A havi elkölthető zsebpénzem 750 dollár lesz, ami 25 dollár/napnak felel meg. Nem is értem, hogy gondoltam azt a havi 400 eurót, amit még a bejegyzés elején írtam, az nagyon kevés, de még ezt a 750 dollárt is annak érzem jelenleg. A legutolsó jegyem Balira szól, még kelleni fog valamennyi pénz a hazafele szóló repülőjegyre. Pár hónap múlva már jobban látom, hogy állok anyagilag, úgyhogy a hazaút pontos dátumáról majd út közben döntök. Remélem fél évre elég lesz ez a pénz.

Félelmek, izgulás

Igazából annyi dolog van még most is, amivel el tudom foglalni magam, hogy nagyon szerencsére nem agyalgatok, hogy mitől félek. Igazából annyi jár a fejemben, hogy remélem jól fogom érezni magam és nem bánom meg ezt az utazást és a sok ráfordított időt, energiát és pénzt.

Az útvonalterem itt olvasható: http://www.hobbimazutazas.hu/2016/11/a-terv.html

Ezt a posztot most itt le is zárom, legközelebb majd Thaiföldről jelentkezem.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!