Booking.com

2016. március 28.

Görög szigettúra alacsony költségvetésből?

Az út előzménye

Tavaly, amikor még Lisszabonban voltam Erasmus szakmai gyakorlaton, nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy mi legyen a következő lépcsőfok az életemben. Az biztos volt, hogy utazni szeretnék, viszont pénzem az nem nagyon volt. 

Aztán egyszer csak szembe jött velem az alábbi blogposzt:


Amint a végére értem a fenti bejegyzésnek, kitaláltam, hogy én márpedig a posztban ismertetett helpx weboldal segítségével önkénteskedni fogok Görögországban...

Az ötlet annyira jónak tűnt, hogy egy napra rá már volt is egy csak oda útra szóló jegyem 8800 Ft-ért 2015. május 25-re Budapestről Athénba és egy helpx fiókom. 

Miért pont Görögország?

Azért mert a mediterrán térséget kedvelem leginkább Európában és Görögországban még nem jártam előtte, viszont mindenképpen szerettem volna egyszer oda is ellátogatni a gyönyörű tengerpartok, szigetek és a gazdag kulturális örökség miatt. 

Miután megvettem a jegyet és beregisztráltam a helpx-re, elkezdtem a host keresést is. Pár héten belül már le volt beszélve egy 1,5 hónapos projekt egy étterem tulajdonossal Santorinire és egy másik 1 hónapos projekt egy hotel tulajdonossal Naxosra. 

Pár hónapra rá módosult a terv...

Aztán teltek, múltak a napok, nekem meg egyre kevesebb lett a pénzem...

Április utolsó napján már 80 eurót se tudtam leszedni a bankkártyámról, ami nagy löketet adott abban, hogy kicsit összeszedjem magam és kitaláljam mit kezdjek magammal, mert pénz nélkül nem sokáig lehet lébecolni. (erről a story-ról bővebben itt írtam)

Aznap nagy változások történtek. Elhatároztam, hogy amint lehet, elkezdek újra dolgozni és pénzt keresni (és egy nagy utazásra gyűjteni - ezt csinálom épp most). Azt is elhatároztam, hogy nem fogok pár napos utazás miatt repülőre ülni. Ha nincs időm és/vagy pénzem, akkor inkább nem fogok utazni, illetve a görögországi helpx-es történetet is lemondtam végül. 

Hogy ne vesszen "kárba" az oda útra szóló jegyem, május elején vettem egy Athén-Budapest jegyet június 3-ra 23 euróért. 

Az új terv

Az új terv alapján 9 napom lett Görögországban. Mielőtt elindultam volna, Santorini és a Kükládok érdekeltek leginkább, például egy Athén-Mykonos-Paros-(Naxos)-Ios-Santorini-Athén útvonal, viszont Mykonoson tudatosult bennem, hogy ezt most anyagilag egyszerűen nem engedhetem meg magamnak. Végül csak Mykonosig jutottam, után pedig visszamentem Athénba. 

Eljutási lehetőség Athénba

Repülővel: 

Busszal:

Vonattal:
Tavaly elvileg nem jártak nemzetközi vonatok Görögországba, habár elvileg Macedóniából, Bulgáriából és Törökországból is el lehet jutni az országba vasúton. Ha valaki ezt a tömegközlekedési eszközt választaná, mindenképp nézzen utána az utazás előtt, hogy közlekednek-e a vonatok. 

Mykonos 


Eljutási lehetőség Mykonosra

Athén környékén két nagy kikötő van, ahonnan indulnak hajók a Kükládokra, Rafina és Pireas. 


I. hajóval

1, Athén repülőteréről

Ha Athénban szállsz le, akkor én a rafinai kikötőt ajánlanám, hiszen közelebb van a repülőtérhez és közvetlen buszjárat is közlekedik a kikötő és a repülőtér között.

Buszmenetrend a repülőtér és Rafina között az alábbi oldalon: (használj google translate-et :)
http://www.ktelattikis.gr/routes.php

2, Athénból

Ha először megnéznéd Athént, majd utána ülnél hajóra, akkor viszont érdemesebb Pireasból indulnod, hiszen a városból ide könnyebb kijutni (közvetlenül metróval).

Tipp:

1, Ha egy hajós szigettúrát tervezel és oda-vissza repülőjegyed van Budapest és Athén között, akkor a repülőtérről szerintem érdemes Rafinából kezdeni az utat, majd pl. Santoriniről Pireasba érkezni, így utána Athént is meg tudod nézni. 

Hajó menetrendkereső:



II. repülővel

Ha a skyscanneren kiindulópontnak írod be Mykonost, akkor meg tudod nézni, hogy honnan lehet eljutni oda repülővel. 

Ha repülővel mennél Mykonosra, akkor ezekről a helyekről érdemes érkezni

Tipp:

Egy olyan körutazás is érdekes lehet, amit Athénban kezdesz, utána hajóval elmész azokra a szigetekre, melyek érdekelnek, majd végül belföldi repülőjárattal visszarepülsz Athénba. A Kükládok több szigetéről is indul repülő a görög fővárosba. 

Az fenti helyekről el tudsz jutni Athénba repülővel

Szálláslehetőség Mykonoson

Az egyetlen hostel a szigeten a Paraga beach hostel:

Én nem foglaltam előre szállást, hanem csak úgy megjelentem a helyszínen. Habár előző nap láttam a hostelworld-ön, hogy van még szabad helyük a dorm-ban, viszont amikor odaértem és a legolcsóbb szálláslehetőségről érdeklődtem csak a bungalót ajánlották...

A Paraga beach-es "hostel" a kikötőből ingyen transzfert biztosít a szálláshoz (oda és vissza irányba is), viszont ha korán indul a hajód, akkor taxival kell kimenned a kikötőbe, mert reggel 8 vagy 9 előtt nem járnak a hostel kisbuszai.

Az alábbi oldalon megtalálod a sziget legkedvezőbb áron kínált szállásait: (Amennyit kifizettem a bungalóért és a taxiért, annyiból már simán kaphattam volna valami normális szállást is a városban)


Mennyi időt érdemes eltölteni a szigeten?


1-2-3 nap/ 1-2 éjszaka szerintem bőven elég Mykonosra, főleg ha még másik sziget(ek)et is meg akarsz nézni. 

Mit nézzek meg?

Erről mások is készítettek már listát, úgyhogy inkább linkelek:

http://www.skyscanner.net/news/top-10-things-do-mykonos

Ami tetszett:
  • a fehér házak kék ajtóval és kék spalettával a belvárosban
  • Jimmy's gyorsétterem gyrosa

Ami nem tetszett:
  • túl nagy tömeg
  • magas árak (szállás, étkezés, közlekedés)
  • szupermarketek hiánya, inkább csak kisboltok vannak, melyek szintén nem valami olcsóak
  • hostelek hiánya
  • nem lehet gyalog közlekedni, mivel nagyon nagy a forgalom (legalábbis főszezonban)
  • scooter nélkül nehezen lehet közlekedni
  • engem a Paraga beach sem ragadtatott el, láttam már ennél szebb strandot is

Kinek ajánlom Mykonost?
  • aki szeret bulizni a beachen
  • aki inkább csak pihenni, nyaralni szeretne és nem számít, hogy ezt mennyi pénzből teszi

Kinek nem ajánlom Mykonost?
  • hátizsákos, alacsony költségvetésű utazóknak 
  • aki aktív kikapcsolódásra vágyik 

Összességében a véleményem Myokonsról

Nem mondom, hogy nem ér meg a sziget 1-2 napot, viszont nem is lett a kedvenc célpontom Mykonos. Szerintem biztos vannak ennél sokkal szebb szigetek is Görögországban, ahol még az árak sincsenek ennyire elszállva. Kevés a lehetőség az aktív kikapcsolódásra, nehezen lehet közlekedni gyalog, mert minden tele van scooterrel, quaddal, autóval és busszal, illetve az árak is nagyon magasak, úgyhogy nem egy backpacker barát desztináció az biztos.


Költségvetésem 

május 25 - este érkeztem Budapestről Athén repülőterére, az éjszakát a repülőtéren töltöttem
  • 28 euró: hajójegy Rafina és Mykonos között. A repülőtéren meg tudod venni az országon belüli hajójegyeket az arrival részen az utazási irodákban. Késő este is nyitva vannak. 
május 26 
  • 3 euró: buszjegy a repülőtér és Rafina között
  • 2 euró: kávé Rafinában (Portugáliában egy kávé 60-80 cent..., de még Olaszországban is csak 1 euró, 2 euróért Monacóban ittam kávét...OK válság meg minden, de ne hidd azt, hogy Görögország olcsó...)
  • 3,5 euró víz és kaja Mykonoson egy kisboltban
  • 12 euró gyros a Paraga beachen (12 euró!!! és a fél fogamra se volt elég...mellesleg ki se volt írva az ár)
  • 3 euró: gyros a Jimmy's-ben
  • 1,6 euró buszjegy Mykonos város és Paraga beach között
  • 27 euró: hajójegy vissza Athénba - Mykonos városban vannak irodái a hajós társaságoknak, ahol meg tudod vásárolni a jegyet, illetve a kikötőben is van jegyiroda
május 27
  • 3,2 buszjegy oda-vissza Paraga beach és Mykonos város között
  • 3 euró: gyros a Jimmy's ben
  • 2,8 euró kaja a kisboltból
május 28
  • 32 euró: szállás 2 éjszakára
  • 15 euró: taxi a kikötőbe
  • 2,5 euró: kaja a hajón
2 éjszaka Mykonoson összesen: 111,6 euró

Lehet görög sziget túrázni alacsony (30 euró/nap) költségvetésből?

Szerintem 40-50 eurós napi költség reálisabb. Ami a leginkább megdobja a költségvetést, az a hajójegy és a szállás. A kaján lehet leginkább spórolni, habár a (kis) szigeteken még az is drágább, mint mondjuk Athénban.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!