Booking.com

2016. április 9.

Ezért jó utazásra gyűjteni

A jelenlegi életemben nincsen semmi különleges, azt leszámítva, hogy egy hosszabb távú utazásra gyűjtögetek, a hétköznapjaim ugyanúgy telnek, mint az emberek nagy többségének. Reggel elmegyek dolgozni, délután hazajövök, főzök, mosok, takarítok, bevásárolok a szupermarketben, néha kimegyek futni, a szabadidőmben pedig pihenek vagy felülök egy vonatra és megnézek egy Prágához közeli települést. 

Sokan azt gondolják, hogy aki utazik, az "menekül valami elől". Ez szerintem egy marha nagy baromság. Hosszú távon nem lehet menekülni az élet elől, maximum egy bizonyos helyzetben (szakítás, munkanélkülivé válás, stb.). Az utazás, legyen az egy hetes vagy akár több hónapos, számomra inkább értelmet ad a "szürke" hétköznapoknak és a fent említett mókuskerékből való kiszakadást (is) jelenti.

Az alábbi bejegyzésben összegyűjtöttem pár érvet, hogy miért is jó ez az utazásmentes időszak, amikor összegyűjtjük az utazásra tervezett pénzösszeget. 

1, Segít megtalálni az egyensúlyt a munka és a szabadidő között

Pénz nélkül szerintem nem lehet és nem is érdemes utazni, úgyhogy mielőtt útra kel az ember nem árt a céljaihoz mérten valamekkora pénzösszeget félretenni. Hogy mennyi pénz szükséges az utazáshoz az persze több tényezőtől is függ; az egyén utazási stílusától, a desztinációtól és az utazás időtartamától is. Egy dolog viszont biztos, ezt az összeget a legtöbben munkából állítjuk elő. 

A munkánkért cserébe kapott pénzösszeget habár sok mindenre el lehet költeni, de szerintem az utazás az egyik legjobb választás, mivel aki utazásra gyűjt, az valószínűleg tudja hol van a munka és a szabadidő közötti egyensúly. 

Fontosnak tartom a karrier utat és a számunka megfelelő hivatás megtalálását, viszont nem csak a munkáról szól az élet, hanem a szabadidőnk hasznosan való eltöltéséről is. 

Közvetlen környezetemben mindkét végletre tudnék példát mondani. Ismerek olyan személyt, aki megállás nélkül csak a karrierjét üldözi és észre sem veszi, hogy már saját magára sem jut ideje, de olyat is, aki szabadidejében semmi hasznosat nem csinál csak iszik, füvezik vagy számítógépes játékokkal játszik. Azt hiszem hosszútávon egyik véglet sem vezet jó útra. A karrieristák lehet, hogy egyszer csak majd azt veszik észre, hogy kiégtek, az alkoholban és a fűben kiutat keresők pedig lecsúsznak a süllyesztőbe.


2, Motiváltan tart a mindennapokban

Míg kisgyerekként kíváncsian kérdezünk vissza mindenre, hogy miért, hiszen szeretnénk megismerni a világot, iskolás korunkban alapműveltséget szerzünk és elméletben megtanuljuk az összefüggéseket, a 20-as éveinknek pedig  szerintem arról kéne szólnia, hogy az elméletben megtanultakat átültetjük a gyakorlatba.

Én kisgyerekként és diákként is a világra voltam leginkább kíváncsi. A földrajz volt a kedvenc tantárgyam. Emlékszem, hogy amikor az éghajlati övezeteket vettük, kívülről fújtam, hogy a Föld melyik részén milyen éghajlat a jellemző és csodálkoztam rajta, hogy vannak olyan régiók, ahol egyáltalán nincs tél és a déli féltekén pedig akkor van nyár, amikor nálunk tél. Most a 20-as éveimben ezt ha minden igaz a saját bőrömön is tapasztalhatom nem sokára.

Hogy őszinte legyek, mint sokan mások, én sem rajongok a jelenlegi munkámért és néha nyűgnek érzem az egészet, viszont az utazásnak köszönhetően célt ad az életembe. Tudom, hogy ez jelenleg egy átmeneti állapot, viszont tapasztalatot ad a jövőbeli munkakereséshez és persze motiváltan tart a hétköznapokban, hiszen munka nélkül nem tudnék pénzt gyűjteni az utazásomra.

A 20-as éveinkben szerintem érdemes kipróbálni több féle területet is, hogy mire komolyabbra fordulnak a dolgok, tudjuk, hogy mi is az a tevékenység, amit a legjobban élvezünk, viszont furcsa módon az utazásnak köszönhetően én megtanultam egy kicsit egy helyben maradni is, hiszen 2013 előtt, mikor elkezdtem volna utazni, ha nem tetszett a munkám, akkor pár hónap alatt leléptem és kerestem egy másikat.


3, Megtanít spórolni

Sok mindenre el lehet költeni a fizetésünket, viszont ha van egy cél az életünkben, akkor a prioritások a szerint alakulnak. A jelenlegi életemben számomra az utazás a prioritás, ezért minden más költséget és kiadást az utazás mögé sorolok.

Nem veszek meg olyan termékeket, melyekre tudom, hogy nincs szükségem és nem halmozok fel különböző tárgyakat. Persze nekem is van telefonom és laptopom meg egyéb termékeim, de tisztában vagyok az igényeimmel és ahhoz mérten választom ki a hatalmas választékból a szükségleteimet.

Ismerek olyanokat, akik nálam többet keresnek, a hó végére viszont már szinte alig van pénzük és félretenni szinte egyáltalán nem is tudnak. Persze ebben semmi rossz nincs, amennyiben a céljaikra költik ezt a pénzt. Valaki attól boldog, hogy minden héten elmegy a moziba vagy megveszi a kondibérletet és együtt edz másokkal. A bajok szerintem ott kezdődnek, amikor valaki nem tudja felmérni az igényeit és a pénzügyi lehetőségeit és azért költi a pénzét, hogy megfeleljen a társadalomnak és olyan termékek tulajdonosa legyen, ami számára presztízst jelent még akkor is, ha egyébként anyagilag nem igazán engedheti meg magának. Nem másokért kell költenünk a pénzünket, hanem csakis a saját céljaink érdekében.

Nem mondom, hogy ez a cél csak az utazás lehet, mert nem mindenki szeret utazni, de ezt a bejegyzést most arról írtam, hogy miért jó utazásra gyűjteni.


4, Megtanít áldozatokat hozni és hosszabb távon gondolkozni

Az utazás mentes időszak megtanít különböző áldozatok meghozatalára is. Az előző ponthoz, a spóroláshoz kapcsolatosan jelenleg olyan tevékenységeket is el kell végeznem, melyeket annyira nem élvezek, viszont tudom, hogy ezzel még több pénzt meg tudok spórolni az utazásomra. Számomra ilyen tevékenység a főzés. Sokszor nagyon nincs kedvem 2-3 naponta főzni, de tudom, hogy olcsóbban kijövök, mintha a menzán ennék.

A másik áldozat, amit a nagy utazás miatt hoztam, az a kisebb európai utazásokról való lemondás. Mivel tudom, hogy jelenleg minden cent számít, ezért barát/rokon látogatáson kívül novemberig már nem is tervezek külföldre menni.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Te is épp utazásra gyűjtesz? Esetleg ki tudnád egészíteni még valamivel a fenti listát?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!