Booking.com

2016. január 16.

Ilyen az élet Prágában

Írtam már egy bejegyzést arról, hogyan is kerültem ide Prágába, amiben ismertettem, hogy nagyjából hogyan alakulnak itt a bevételeim illetve a megélhetési költségeim. A mostani bejegyzésben viszont kicsit általánosságban fogom összeszedni az eddigi tapasztalataimat a városról és az itteni életről. 

1, Majdnem olyan, mint otthon

Egyáltalán nem érzem itt magam "külföldön". Az épületek, a kultúra és az ételek nagyon hasonlóak, mint Magyarországon, a munkában magyarul beszélek és a közvetlen kollégáim is magyarok, amitől még inkább otthon érzem magam. (Ennek persze vannak előnyei is illetve hátrányai is, nyilván érdekesebb lenne, ha nemzetközi csapatban dolgozhatnék, de legalább a lakótársaim amerikaiak.)


2, Irodai munka kicsit több pénzért

Vannak kollégáim, akik azért vannak Prágában, mert cseh szakra jártak az egyetemen és szeretik a cseh nyelvet és a cseh kultúrát, vannak felvidékiek, akik már régebb óta itt élnek és vannak olyanok, mint én is, akik ezért a munka miatt költöztek ide Magyarországról. 

Csehországot illetve Prágát annak ajánlom, aki szeretne egy kicsit többet keresni, mint otthon, viszont mosogatni inkább nem menne el Londonba. Nagyon sok cseh cég keres kimondottan magyarokat, mivel Csehország és Magyarország között nagy volumenű kereskedelem folyik, így nem árt ha a partnercégeknél van egy olyan ember, aki ismeri a másik nyelvét. 

Elég sok SSC (shared service center) van itt, amik magyarországi piacokat is kiszolgálnak customer service vagy sales tevékenységgel. Én is egy ilyen cégnél vagyok éppen.

3, Magasabb albérlet árak

Az albérletárak kb. 20-30%-kal magasabbak, mint Budapesten, tehát igazából majdnem kompenzálódnak is a kicsit magasabb fizetések, úgyhogy ezt is érdemes mérlegelni kiköltözés előtt.

Hogy akkor nekem miért éri meg itt lenni?

Azért mert amikor tavaly tavasszal elkezdtem munkát keresni már akkor tudtam, hogy én 1-1,5 éven belül el akarok menni egy nagyobb utazásra, ezért nem akartam valami komolyabb munkába belekezdeni, amit esetleg sajnálnék otthagyni. A jelenlegi munkámat egyáltalán nem sajnálom majd otthagyni és legalább ahhoz képest, hogy csak egy call center nem fizet olyan rosszul. 

4, Olcsó (és jó) sör és szórakozás

Csehországban sokkal kevesebb pénzből el lehet menni szórakozni (sörözni, étterembe vagy bulizni), mint Magyarországon. Egy tipikus cseh vacsora és mellé 1-2 korsó sör simán kijön 2500-3000 Ft-nak megfelelő cseh koronából. 

Csehországban nagy kultúrája van a sörözőbe/étterembe járásnak, minden kocsmában van étlap és persze valami finom, jó szaftos nehéz hús knédlivel. 

Ha Prágába látogatsz és kipróbálnál te is egy ilyen sörözőt, akkor az alábbi oldalt ajánlom (mostanában én is itt keresgélek, ha épp ki akarok menni).

5, Tele van a város kutyával

Szerintem alig van itt olyan lakos, akinek ne lenne kutyája. A városban járva lépten-nyomon kutyát sétáltató embereket lehet látni és a kutyát még a kocsmába vagy a szupermarketbe is beviszik.


6, Fű

Pár hónapja egy vasárnap reggelen bevásárlás után sétáltam haza az élelmiszerboltból (ja igen, itt nyitva vannak a boltok vasárnap), amikor az előttem macinaciban kutyát sétáltató srác egyszer csak rágyújt a járdán egy füves cigire...

Parkokban is rengetegszer érezni a fű szagot még akár egy átlagos munkanap ebédszünetében is, de azt hallottam, hogy vannak olyan kocsmák is, ahol nem szólnak érte...

Elvileg 5 növénye lehet otthon bárkinek a cseh törvények szerint.

7, Vietnámi kisebbség

Csehországban a legnagyobb bevándorló közösséget a vietnámiak alkotják, akik egyébként a szlovákok és a romák után a harmadik legnagyobb kisebbségi csoport az országban. A Wikipedia szerint a leggyakoribb vietnámi vezetéknév, a Nguyen a 9. leggyakoribb vezetéknév az egész országban. 2013-ban kb. 57.000 vietnámi élt Csehországban. 

A bevándorlás még a kommunizmusban indult meg, amikor is a csehszlovák kormány segédmunkákra invitálta a vietnámiakat, amire a vietnámi kormány is pozitívan reagált, hiszen abban bíztak, hogy majd ezek az emberek kiképezve térnek vissza az országba. Persze ez aztán nem történt meg, hiszen a bevándorlók nagy része soha nem tért haza.

Manapság a vietnámiak többnyire kereskedelemmel foglalkoznak és persze éttermek üzemeltetésével, így Prága nem a kínai boltokkal és kínai éttermekkel van tele, hanem vietnámival. 

8, A világ egyik legkevésbé vallásos országa

A 20. század második felétől a vallás szerepe egyre inkább kisebb lett az országban. Manapság ez számokban így néz ki:

34,2 % egyáltalán nem vallásos
45,2 % nem döntötte el
10, 3 % római katolikus
0,9 % protestáns

9, Olcsó (és jó) tömegközlekedés

Habár nekem nincs havi bérletem, mert gyalog járok munkába és a belváros is kb. 20 perc alatt elérhető gyalog az albérletemtől, viszont néha azért én is szoktam tömeg közlekedni a városban.

Ami pozitív, hogy a legtöbb villamos vonalon van éjszakai járat, ami nagyban megkönnyíti a hazajutást éjfél után is.

A fél órás jegy 24 czk (280 Ft), a 90 percig érvényes jegy pedig 32 czk-ba kerül (373 Ft), amely alatt persze korlátlan átszállás engedélyezett.

10, A cseh emberek

A cseheket többnyire kedvesnek és segítőkésznek tartom, habár nem szeretnék általánosítani, mert vidéken egyáltalán nem jártam, mióta itt vagyok, az viszont biztos, hogy negatív tapasztalatom eddig egyáltalán nem volt a cseh emberekkel.


11, Az eddigi legjobb bankom

Csehországban az Equa banknál vezetem a pénzügyeimet, ami azt kell, hogy mondjam, hogy a legeslegjobb bank az eddigi tapasztalataim során.

A számlazevetes 0 czk
Az ország összes ATM-éből ingyen veszek ki pénzt
A dombornyomott Mastercardom havi illetve éves díja 0 czk
Külföldön pedig valami minimális (9 czk körüli) összeget számít fel ATM-ből való készpénzfelvételnél

Úgyhogy szerintem ahogy abbahagyom itt a munkát és elindulok utazni, átváltom a cseh koronámat dollárra és nyitok náluk egy dollár alapú számlát.

12, Rengetegen sportolnak

Az áprilisi prágai félmaratonra fél évvel a rendezvény előtt 2 héten belül megtelt a létszám és már nem lehet rá nevezni. Már ez is mutatja, hogy a csehek milyen sokat sportolnak.

Prágának egyébként nagyon jók az adottságai a sportolásra, a város tele van parkokkal, ahol általában futnak, vagy görkoriznak az emberek. Rengeteg babakocsis futó apukát is látni, többet, mint anyukát.

A teljesítménytúráknak itt is nagy hagyománya van. A www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu cseh megfelelője az alábbi oldal:

http://www.kct.cz/cms/kalendar-turistickych-akci

A legnépszerűbb cseh sport pedig a jéghoki.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egyelőre ennyi jutott az eszembe, lehet, hogy később még kiegészítem ezt a bejegyzést.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!