Booking.com

2015. november 15.

Hogyan működik a Couchsurfing?

Nem rég volt nálam egy amerikai Couchsurfer lány. Miután egyik munkatársammal való beszélgetés során valahogy szóba jött, hogy épp van nálam egy vendég, akit egyébként előtte nem is ismertem, egyből megfogalmazódtak benne a következő kérdések; Akkor most te is mehetsz Amerikába? És egyébként fizet neked valamennyit, hogy ott aludhat nálad?

Mielőtt belevágok, röviden válaszolok is ezekre a kérdésekre:

Nem muszáj visszaadni a vendéglátást, ha nem akarok menni Amerikába, akkor nem megyek. Ugyanúgy a vendéglátónak se kell eljönnie Magyarországra, ha nem akar.

Az oldal ingyenes, én se fizetek senkinek, aki vendégül lát, és nekem se fizet senki.

Én 2013. januárja óta használom a CS-et. Eleinte elég aktívan, ma már csak néha-néha. Az eddigi tapasztalataim alapján most összeszedtem, hogy mit érdemes tudni a CS-ről, mielőtt valaki belevágna. 

Mi az a Couchsurfing?

A Couchsurfing egy utazóknak létrehozott közösségi oldal, melyet az alábbi linken lehet elérni:

www.couchsurfing.com

Az oldal lényege, hogy ingyen szállást találhatsz a világ bármely pontján, illetve te is vendégül láthatsz utazókat a világ bármely pontjáról. 

Hogyan lehet regisztrálni?

A regisztráció ingyenes, egy e-mail cím vagy egy Facebook profil szükséges hozzá. 

Mi a teendő a regisztráció után?

Töltsd ki az adatlapod. Ne legyen nagyon rövid, de túl hosszú se. Mindent írj bele, amit úgy gondolsz, hogy fontos rólad tudni (érdeklődési köröd, kedvenc országaid, az utazáson kívül egyéb hobbijaid, szeretsz-e bulizni vagy sem, követsz-e valamilyen speciális étrendet, stb.)

Mire lehet használni a Couchsurfinget?

  1. Szörfölésre

    Ha szállásra van szükséged a világ bármelyik pontján, akkor a CS segítségével kapcsolatba léphetsz ott élő helyiekkel vagy éppen ott dolgozó/tanuló expatokkal/cserediákokkal.

  2. Hostolásra

    Ha épp nem utazol, de szívesen találkoznál külföldiekkel, akkor te is elszállásolhatsz más utazókat a saját otthonodban.

  3. Utazós eseményekről való tájékozódásra

    Ha egyedül utazol egy városban, viszont nem szeretnél idegeneknél megszállni, vagy épp külföldön élsz, de még nem igazán vannak barátaid az új környezetben, akkor a CS segítségével különböző eseményekről tájékozódhatsz, ahol hasonló gondolkozású, érdeklődési körű emberekkel találkozhatsz.

  4. Más utazókkal/helyiekkel való találkozásra

    Nem szeretnél egyedül elmenni egy eseményre, ahol csak idegenek lesznek körülötted, viszont mégis szívesen találkoznál valakivel, hogy ne legyél egyedül? Ebben az esetben kilistázhatod azokat, akik abban a városban tartózkodnak/utaznak, ahol te is és írhatsz személyes üzenetet azoknak, akiket szimpatikusnak tartasz.

  5. Információ gyűjtésre

    Mint a Facebookon a felhasználóknak, úgy a CS-en is minden városnak van egy üzenőfala. Ha bármilyen információra van szükséged az utazás előtti tervezéshez, akkor azt a legjobb a helyiektől megérdeklődni, akikkel a legegyszerűbben ezen a felületen léphetsz kapcsolatba.

  6. Bizonyos érdeklődési körű emberek felkutatására
    Szeretsz például fotózni? Elmennél északi-fényt fotózni, de nem akarsz egyedül elutazni vagy csak tippeket gyűjtenél be azoktól, akiknek több tapasztalata van a témában? Akkor keress egy ezzel a témával foglalkozó csoportot a CS-en.

A fentieken kívül még mire jó a Couchsurfing?
  • idegen nyelvek gyakorlására
  • idegen kultúrák megismerésére
  • kapcsolatok teremtésére

Hogyan kezdj bele a szörfölésbe, azaz másoknál való vendégeskedésbe?

Először is letisztáznám, hogy a CS nem csak az ingyen szállásról szól, hanem a más kultúrák megismeréséről és a helyiekkel való találkozás által az utazás autentikusabbá válásáról. 

CS hostjaim Poznanban, Lengyelországban

A keresésbe az utazás előtt 1 hónapnál hamarabb nem érdemes belekezdeni, hiszen lehet, hogy te se tudod pontosan, hogy mit fogsz csinálni 1 hónap múlva. Én az érkezésem előtt kb. 2 héttel szoktam kiküldeni az üzeneteket. 

  1. Kilistázni a célpontodban élőket

    Az oldal tetején a "find host" szekcióba írd be azt a várost, ahova utazol

  2. Leszűkíteni a keresést

    Ne küldj mindenkinek felkérést! A keresést érdemes bizonyos szűrők alapján beállítani, így nagyobb az esélye, hogy jól kijöttök a leendő hostoddal és mind a ketten jó élménnyel gazdagodtok.

    - Kor: A hasonló korosztállyal általában jobban megérti magát az ember
    - Keresőszó: Szeretsz fotózni? Akkor írd be keresőszónak, hogy photographer, így biztos, hogy meglesz a közös téma a hostoddal.
    Vagy esetleg szeretnél a városközpontban találni valakit? Akkor írd be, hogy center.
    - Aktív tag: Én olyanokat szoktam hostnak keresni, akiknek van már referenciájuk és 1 hónapon belül volt a legutolsó bejelentkezésük az oldalra. Ezt így állíthatod be:
    * pipáld be a "Has References" jelölőnégyzetet
    * "A last login date" legördülő listában válaszd ki, hogy "in the last month"

  3. Couchsurfing request küldése

    Ha beállítottad a szűrőket, akkor utána válassz ki pár ember (én nagyjából 10-et szoktam), olvasd el az adatlapjukat és írj nekik egy viszonylag személyes üzenetet.

    Fontos:
    - Ne legyen az egész üzenet Ctrl-C Ctrl-V!
    - Szólítsd a keresztnevén az illetőt!
    - Írd bele a levélbe, hogy miért éppen téged hostoljon az illető (pl. közös érdeklődési kör)!

Mi van akkor, ha senki sem fogadta el a felkérésedet?

- Várj még pár napot, lehet, hogy azért nem válaszoltak még, mert még nem tudják, hogy ráérnek-e azon a napon vagy sem. 
- Küldj requestet másoknak is
- Írj open requestet, azaz egy olyan üzenetet, amit mindenki láthat, aki a célpontodon él és ha szimpatikus lettél valakinek, akkor meghívhat az otthonába

Itt tudod elkészíteni az "open requestet"

Ha ezek után se találtál hostot, akkor még véletlenül se kezdj bele random felkérések küldözgetésébe olyan embereknek, akiknek nem olvasd el a profilját csak azért, mert nem akarsz szállásra költeni! Ebben az esetben inkább költs szállásra!  Tapasztalatból mondom. Nem olyan nagy élmény az, amikor kényszerből kell jó pofizni, mert nincs semmilyen közös téma. 

Hogyan hálád meg a hostod kedvességét és vendégszeretetét?
  • Vigyél valamilyen apróságot Magyarországról, vagy ha már régebb óta úton vagy, akkor valamit a helyi szupermarketből
    Nekem az a taktikám, hogy inkább sok kisebb értékű ajándékot viszek, mivel így többnek látszik :) 
  • Hívd meg egy italra vagy egy ételre
  • Segíts neki a mosogatásban, ágynemű felhúzás/lehúzásban
Ajándékötletek
  • Dunakavics
  • Tibi csoki 
  • Stühmer csoki
  • Sport szelet
  • Macskanyelv
  • bor
  • (házi)pálinka
  • Unicum
  • kolbász
  • Magyarországos hűtőmágnes vagy bármi a szuvenír boltból (toll, feles pohár)
  • képeslap

Ha egy magyar hostot találtál, aki külföldön dolgozik/tanul

Mindig kérdezd meg tőle, hogy kér-e valamit Magyarországról. Életmentő tud lenni a magyar kolbász, túrórudi vagy a pirospaprika, ha hónapokat/éveket van távol az ember :)


Hogyan kezdj bele a hostolásba, azaz más utazók elszállásolásába?

Töltsd ki az adatlapod ezzel foglalkozó részét

Gondolkozz egy kicsit a másik fél fejével. Neked vajon mi a fontos, amikor hostot keresel? 
  • Jelöld be, hogy fogadsz vendégeket
Itt tudod bejelölni, hogy fogadsz-e vendégeket
  • Közel laksz-e a városközponthoz, kb mennyi idő alatt lehet bejutni a városba
  • Külön szobában tudsz hostolni vagy a nappaliban/saját szobádban van egy plusz kanapéd/matracod
  • Kikkel élsz együtt a lakásban
  • Milyen nemű, korú, nemzetiségű, érdeklődési körű vendégeket részesítesz előnyben (ha pl. spanyolul szeretnél tanulni, akkor nyugodtan írd ki, hogy spanyol anyanyelvűeket nagyobb valószínűséggel hostolsz, mivel épp spanyolul tanulsz. Vagy ha szeretsz futni, akkor írd ki, hogy futókat előnyben részesíted, mivel szívesen mennél inkább társaságban futni, stb.)
    Ez lehet, hogy kicsit rasszistának tűnik, de ugyanúgy megválogatom azokat az embereket is, akiknek felkérést küldök és nyilván nem fogadok be bárkit a lakásomba, úgyhogy nem hiszem, hogy bármilyen hibát követne el az, aki körültekintően használja a CS-et. 

Mi van akkor, ha nem jönnek felkérések?

Ha nem jönnek felkérések, legalábbis olyanok, melyeket szívesen elfogadnál, akkor nézegesd meg az "open requesteket" és küldj te felkérést egy szimpatikus utazónak. Én is így találtam az amerikai surferemet. Ezt az opciót az oldal legtetején találod meg, ha a "find hosts" helyett a "find travelers" legördülő fülcsekét választod. 

Adjál-e kulcsot a surferednek vagy sem?

Ahogy érzed. Ha megbízol benne, akkor nyugodtan adjál. Nekem volt olyan hostom, aki adott, de olyan is, aki nem. Én személy szerint nem adtam kulcsot a surferemnek és valószínűleg a jövőben sem adok nekik.  

Mennyi időt tölts a vendégeddel?

Valahogy meg kell találni az egyensúlyt. Ha egyedül jött a vendéged, akkor valószínűleg elég független, fel fogja találni magát nélküled is, tehát nyugodtan magára hagyhatod, ha esetleg valamilyen dolgod van a városban vagy éppen dolgozol, viszont este mindenképp igyatok meg együtt egy bort vagy menjetek el sétálni. Hétvégén nyilván mindenkinek több ideje van, akkor esetleg vidd el valahova vidékre kirándulni, ahova magától nehezebben tudna eljutni.

Biztonságos a Couchsurfing használata?

Ha elővigyázatosak vagyunk, akkor nem hiszem, hogy bármilyen veszéllyel járna a Couchsurfing használata, hiszen az egymásnak adott referenciák által kiderül, hogy kiről milyen véleménnyel voltak más utazók. 

Mielőtt felkérést küldünk valakinek vagy befogadnánk egy utazót győződjünk meg arról, hogy a másik fél rendelkezik pozitív referenciákkal. 

A legelső találkozót érdemes közterületre szervezni. 

Mi van akkor ha most kezdesz bele a CS-be és még nincs referenciád?

Ha a CS-et "szörfölésre" használnád, akkor előtte mindenképp szerezz be pár pozitív értékelést. Kérj meg pár barátodat, hogy írjanak a profilodra rólad egy-két sort, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel fogadják el a felkérésedet a hostok, hiszen a pozitív referencia mindkét félnek fontos tényező.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Remélem hasznosnak találtad a fenti leírást és sok-sok szép Couchsurfing élménnyel fogsz gazdagodni :)

Ha bármilyen kérdésed van a CS-el kapcsolatban, nyugodtan tedd fel kommentben a bejegyzés alatt. 

Te használtad már a CS-et? Hol? Milyen volt?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!