2015. november 11.

Így lettem határátkelő

Már 3,5 hónap eltelt azóta, hogy kiköltöztem Prágába. Idáig nem nagyon írtam Prágáról és arról, hogyan is kerültem ide, de most pótolom. 

A kezdetek...

Amikor anno jelentkeztem az Erasmus ösztöndíjra, kellett írnom egy motivációs levelet, hogy miért is szeretnék külföldön tanulni. 

Engem elsősorban az alábbi tényezők motiváltak:

 • angol nyelvtudásom fejlesztése
 • nemzetközi környezet
 • nemzetközi tapasztalatok
 • az előző 3 pont által később külföldön való munkakeresés megkönnyítése
Erasmus tanulmányaim után úgy gondoltam, hogy jelentkezek még az Erasmus szakmai gyakorlatra is, mivel egy gyakorlati helyet könnyebben lehet találni, mint magyarként külföldi "normális" irodai munkát, viszont az Erasmus tanulmányokkal és a külföldi gyakornoki tapasztalattal együtt majd később lehet, hogy nagyobb esélyeim lesznek. 


Vissza a munka világába

Miután lejárt a lisszaboni szakmai gyakorlatom, elkezdtem munkát keresni. Lisszabonban sajnos nem tudtam maradni, mivel egy non profit diákszervezetnek dolgoztam, ők pedig inkább az ingyen munkaerőt preferálják, minthogy fizetni kelljen valakinek.

Először inkább külföldi beszerző és egyéb logisztikai pozíciókra jelentkezgettem, hiszen azon a területen vannak előző munkatapasztalataim, de egyikről se kaptam semmilyen visszajelzést, úgyhogy úgy döntöttem, hogy akkor a külföldi munka felejtős, inkább Magyarországon folytatom tovább a keresést. 

Ahogy hazaértem Magyarországra május végén Lisszabonból, egyik állásinterjúról mentem a másikra. Ekkor már kicsit bővítettem a megpályázott pozíciók listáját és a logisztikán át, turizmuson és HR-en keresztül a projekt menedzsmentig minden félre terület szóba került. 

Közben eltelt 1 hónap és még mindig nem sikerült munkába állnom. Volt olyan, ahol a cég utasított el engem, de egy-két esetben én mondtam vissza a jelentkezésemet, ahol kb nettó 120-30 ezer Ft-ot kínáltak volna, hiszen 2013-ban a győri beszerzői pozíciómban nettó 176 ezret kerestem, úgyhogy ezt a küszöböt most is meg szerettem volna ütni. 

Elkezdtem újra külföldre kacsingatni

Ekkor már kicsit elegem lett az állandó Pestre való utazgatásból, mivel úgy éreztem, hogy csak a pénz és az idő megy rá, viszont még mindig csak egy helyben toporgok, úgyhogy úgy döntöttem elkezdek újra külföldi munkákra jelentkezni, mivel ebben az esetben ki se kell mozdulnom otthonról, hiszen az interjú úgyis skypon történik, tehát 1 Ft-ot se kell beleölnöm ebbe a folyamatba és még a napomat se cseszem el a Pestre való utazgatással. 

Elkezdtem azon a vonalon továbbhaladni, hogy magyar nyelvet a magyarokon kívül nem igazán beszélik sehol, viszont a magyarok se nagyon beszélnek idegen nyelveket, ezért a külföldi cégek magyarországi partnereikkel való kapcsolattartási szempontokból meghirdethetik, hogy előnyben részesítik a magyar nyelven beszélőket, úgyhogy a Hungarian language job keresőszó kombinációval próbálkoztam a Google-ban. 

Közben a cseh barátnőm is küldött egy weboldalt, ahol csehországi munkákat lehet böngészni (www.jobs.cz). Meg is fogadtam a tanácsot, felléptem a honlapra, beírtam keresőszónak, hogy "Hungarian", majd minden pozira beadtam a jelentkezésemet, amit kidobott a rendszer. 

Nagy meglepetésemre pár nap múlva fel is hívtak az egyik cégtől, majd később egy másiktól is, július 9-én pedig már kaptam is egy állásajánlatot, amit végül el is fogadtam. 

Az állásajánlat és a kondíciók

Habár a pozíció nem igazán az álommunkám, mobiltelefonok technikai telefonos supportja, viszont a kondíciók nem tűntek olyan rossznak. 

Az állásajánlatom az alábbi kondíciókat tartalmazta:
 • A kezdeti 3 hetes training alatt szállás egy, a munkahelyhez közeli hotelban
 • Fizetés a training alatt havi bruttó 15.000 czk, plusz 3.000 czk bónusz, ha sikerül a training
 • 4. héttől a 13.hétig, a próbaidő végéig havi bruttó 19.000 czk
 • próbaidő után havi bruttó 21.000 czk fizetés
 • az alapfizetésen felül +30 % bónuszlehetőség
 • minden munkanap esetén napi 70 czk kajajegy, melynek 55 %-át fizeti a cég, 45 %-át pedig levonják a fizetésből
1 czk ~ 11-12 huf

Magyarra lefordítva: 

Próbaidő alatt nettó kb. 175.000 Ft + kb 18.000 Ft kajajegy
Próbaidő után nettó kb. 190.000 Ft + kb 18.000 Ft kajajegy

Az eddig eltelt 3,5 hónap

Ha tömören kéne összehasonlítanom a magyarországi előző és a mostani cseh munkámat, akkor azt mondanám, hogy nagyjából hasonló pénzért sokkal kevesebbet kell itt dolgoznom és a stressz szinte egyáltalán nincs jelen a mostani életemben. 


És akkor kicsit részletesebben...

1, Fizetés

Mivel egy call centerben dolgozok, ahol mobiltelefonok technikai támogatásával foglalkozunk, ezért túlóra nem igazán van, hiszen 5 után lezárnak a vonalak és már nem vagyunk elérhetőek, az viszont előfordulhat, hogy 5 előtt beesik egy hívás, azt persze még be kell fejezni, viszont 
 • minden egyes percet, amit túlórával töltök bent, azt kifizetik
 • volt egy időszak, amikor megemelkedtek a hívások és 5 héten keresztül fél órával lerövidült az ebédszünetünk, így napi 8,5 órát dolgoztunk, amit szintén kifizettek
 • mivel a magyar piacot támogatjuk, ezért a cseh munkaszüneti napokon dolgoznunk kell, hiszen az otthon egy normál munkanap, viszont ezekre a napokra dupla fizetés jár
A fent említett tényeknek köszönhetően az első 3 hónapban így alakult a fizetésem:
 • augusztus: 15.325 czk ~ 178.000 Ft + 1470 czk kajajegy
 • szeptember: 15.926 czk ~ 185.000 Ft + 1540 czk kajajegy
 • október: 18.428 czk ~ 214.000 Ft (végre elértem a bónuszt yaaay) + 1540 czk kajajegy
2, Megélhetési költségek

Úgy vettem észre, hogy az albérlet árak egy picivel magasabbak Prágában, mint Budapesten. Én 6275 czk-t ~ 73.000 Ft-ot fizetek rezsivel együtt a szobámért, habár nem rég mondta egyik ismerősöm, hogy ő is 70 körül bérel egy szobát Pesten. 

3, Prága vs Budapest

Habár Budapest is szép város, semmi kétség, viszont nekem túl nagy. Jobban szeretem a kisebb fővárosokat, mint pl a durván 1 millió lakosú Lisszabont vagy Prágát. Prágára azt mondanám, hogy már majdnem "nyugat", sokkal inkább karban van tartva, mint Budapest és számomra sokkal élhetőbbnek is tűnik, viszont az összhatás nagyjából hasonló. 

Visszamennék-e Magyarországra

Nem, max ha valami nagyon-nagyon-nagyon jó ajánlatot kapnék, ami tartalmazna utazási lehetőséget is. Egyébként ha innen el, akkor vagy Nyugat- vagy Dél-Európába mennék, de egyébként 1-1,5 év múlva meg úgyis megyek utazni. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Te dolgoztál már külföldön? Ha igen, mit? Hogy érezted kinn magad?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!