Booking.com

2014. december 6.

Sintra és a kontinentális Európa legnyugatibb pontja, a Cabo da Roca

Az utazás előző napjairól, Lisszabonról itt írtam.

11. nap

Sintráról azt kell tudni, hogy tele van gyönyörűbbnél gyönyörűbb kastéllyal, várral, parkkal, kerttel, mivel a város a 19. századtól a portugál királyok nyári székhelyévé vált. Ez idáig tök jól hangzik gondoltam előtte, mivel nagyon szeretem a kastélyokat, természetet és egyébként a kontinentális Európa legnyugatibb pontja, a Cabo da Roca is erre fele található, viszont csak később szembesültem azzal, hogy azért itt mélyen bele kell nyúlni a zsebbe, ha valaki mindent meg szeretne nézni. 

Sintra Lisszabonból a Rossio vasútállomásról helyi vasúttal (mint nálunk a HÉV) 45-50 perc alatt érhető el. A jegyet a lisszaboni zöld tömegközlekedési kártyára kell feltölteni.

Tipp: Használd a Zapping típusú jegyet, mivel így kevesebbe fog kerül az utazás.

Rossio vasútállomás. Innen indul a vonat Sintrába.

Amikor megérkeztem Sintrába, a vasútállomás rögtön szemet szúrt, hiszen a csempedíszítése gyönyörű.

Ilyen Sintra vasútállomása

Nem is kell olyan sokat sétálni a vasútállomástól, hogy elérjük az első érdekes épületet, a városházát, majd pedig pár száz méterrel arrébb a Nemzeti Palotát láthatjuk. Mivel én alacsony költségvetésből gazdálkodtam, ezért úgy döntöttem, hogy csak kívülről nézem meg a palotákat és megpróbálok gyalogosan közlekedni a városban, mivel a buszon durva összegeket kérnek el. Később kiderült, hogy a gyaloglás nem biztos, hogy olyan jó ötlet, mivel a látványosságok elég messze vannak egymástól, viszont az is biztos, hogy egy nap alatt lehetetlen mindent megnézni még autóval is. Én aztán a Palacio da Pena-hoz felsétáltam másztam, ami kb. 1,5 órámba telt. 

Jobb felső képen a városháza, bal felsőn a Nemzeti Palota, bal alsón a mór vár, jobb alsón pedig egy kút látható.

Sintrán ingyenes programlehetőségek is vannak, van olyan park, ahol nincs belépő illetve a hegyekben túrázni is lehet

Miután felértem a Palacio da Penához, buszra szálltam és visszamentem a városba. Soha életemben nem költöttem még ennyit (3 euró) egy 15 perces buszútra.

Amikor visszaértem a belvárosba vajon kikkel futottam össze megint? Ilyen nincs...a magyar párral...

A vasútállomás melletti buszmegállóból mennek a buszok a Cabo da Roca-hoz is. Oda is marha sokba került a buszjegy, amit egyik turista szóvá is tett a buszsofőrnél, aki azt válaszolta, hogy napi bérletet kellett volna venni, mert úgy sokkal olcsóbb...

A Cabo da Roca egyébként nagyon szép környék, úgyhogy a magas buszjegyár ellenére is megéri kimenni. Ez a sziklás partszakasz már szinte zarándokhelynek számít a kontinentális Európa legnyugatibb pontja státusz miatt. A világítótoronytól még tovább kell menni, minél jobban távolodunk tőle, annál inkább fogy az embertömeg, de azért nem árt óvatosnak lenni, mivel nem mindenhol van kiépített korlát. Nyáron itt sajnos egy lengyel házaspár lezuhant a sziklákról. 

Itt van a kontinentális Európa legnyugatibb pontja

Gondoltam ma korán lefekszem, mivel holnap korán reggel megy a buszom Lagosba, de utazás közben nem mindig jön össze a tervezgetés. Egyszer csak belépett egy középkorú nő a hostel szobába, kedvesen bemutatkozott, majd megkérdezte, hogy engem hogy hívnak és honnan jöttem. Miután válaszoltam a kérdésekre meglepően jegyezte meg:

- "From Hungary?...Én is..."

Kiderült, hogy ő 45 éves és mostanában kezdett el utazgatni, miután felnevelte a gyerekeit. Tavaly Törökországba látogatott el, ahol még a Couchsurfinget is kipróbálta, de otthon, Magyarországon is fogadott már surfereket. Na ezek után mondja bárki is, hogy (egyedül) utazgatni csak a fiataloknak lehet. Egyébként otthon várta a férje, aki habár annyira nem szeret utazgatni, de legalább lelkiekben támogatja az utazásait, úgyhogy ez sem jelentett különösebb akadályt. Most azért választotta Portugáliát, mert a barátnője Lagosban él és nála töltött el pár napot. Amikor utazása elején megérkezett Lisszabonba, akkor szintén a Couchsurfing segítségével szállt meg, majd leutazott Lagosba, ekkor pedig már Magyarország fele tartott, csak előtte még egy napot eltöltött Lisszabonban.

Hasznos linkek:

Aznapi költéseim:
  • retúr vonatjegy Sintrába 4,8 euró
  • reggeli 2 euró
  • helyi busz Sintrában 3 euró
  • retúr buszjegy Sintrából Cabo da Rocához 8,2 euró
  • ebéd 1,9 euró
  • vacsora 3,62 euró

Az utazási beszámoló Lagosról itt folytatódik.

Szállást keresel Lisszabonban? Én az alábbi oldalt ajánlom, ahol a legnagyobb szállásportálok árait hasonlíthatod össze. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!