Booking.com

2014. november 15.

Monaco, ahol nem tudod, hogy várost nézel vagy luxusautó kiállításra jöttél

Az utazás előző napjáról, Nizzáról itt írtam.

3. nap

Előző nap azt a javaslatot kaptam, hogy Monacóra egy teljes napot szánjak rá, viszont ennek ellenére úgy terveztem, hogy először megnézem Mentont, majd utána pedig Monacót. Nizzából a 100-as busz Mentonig közlekedik és a jegyet a buszon kell megvenni. A buszsofőr Monacóig állította ki a buszjegyemet, ezért úgy döntöttem, hogy akkor megfordítom a tervet, és először leszállok Monacóban, majd utána megyek Mentonba. Habár igazából nem is tudom, hogy van-e bármilyen jelentősége annak, hogy milyen desztináció van a jegyre írva, hiszen ez egy vonaljegy szerűség, tehát az ár szempontjából mindegy, hogy hol szállok le.

Monacóról szerintem a legtöbbünknek a luxus és a magas árak jutnak az eszünkbe, viszont ott is meg lehet találni az alternatív megoldásokat az étkezésre, úgyhogy a turistáknak nem kell mélyen a zsebükbe nyúlni. A kikötőnél, a buszmegállóval szemben van egy szupermarket, ahol az árak szinte még alacsonyabbak, mint Nizzában. Egyébként nagyon komoly az az üzlet. A zöldségeket és gyümölcsöket folyamatosan locsolja valami páragép, hogy szépek maradjanak. 

Miután feltankoltam egy kis kajával, jöhetett is a Forma1-es útvonal bejárása (gyalog). A kikötőtől felsétáltam a kaszinóig, ahol elgondolkodtam, hogy most vajon várost nézek vagy luxusautó kiállításon vagyok. 

A kaszinó előtt luxusautó kiállításon érezheti magát az ember, piros Ferrariból itt nincs hiány

Nem csak Ferrari, hanem Porsche vagy Rolls Royce is képviselteti magát a monacói autó felhozatalban. Bal oldalon pedig a kaszinó előtere látható.

Útközben véletlenül betévedtem egy plázába is. Azt megállapítottam, hogy Monacóban egy kicsit másképp plázáznak az emberek, mint itthon a Westendben. Szinte félve készítettem az alábbi fotókat, nehogy rám szóljon valaki, hogy mit fotózgatok.

Monacóban így néz ki egy pláza

A plázában nézelődés után megnéztem a híres kanyart, ami része a Forma1-es versenynek is, majd végigsétáltam az alagúton, ahol szintén végighajtanak a Forma1-ben is. 

Monacó nem csak a luxus, de a Forma1 színtere is

Egy kávészünet után jöhetett Monacó másik része, a vár és annak környékének a bejárása. Nagyon gyönyörű a kilátás onnan a várdombról a kikötőre és a városra és hangulatosak az óváros utcái is, melyek tele vannak éttermekkel és szuvenírboltokkal. 

Monacó óvárosa és a vár

Mint mindenhol, itt is van őrségváltás a várnál, ami után visszasétáltam a kikötőhöz, hogy tovább buszozzak Mentonba.

Miután megérkeztem, a buszvég környékén először úgy tűnt mintha nem lenne Mentonban semmi különös, de végül pár kilométer gyaloglás után sikerült megtalálni a képeslapokon látott óvárost. 

Egyszerűen annyira hangulatosak azok a színes házak és szűk utcácskák, hogy szavakkal alig tudom leírni. Épp sétálgattam az óvárosban, amikor egyszer csak rám mosolygott és rám köszönt franciául egy helyinek tűnő nő. Nem is értem miért mondják azt, hogy a franciák mogorvák. Ez már a második eset, hogy pont az ellenkezőjét tapasztalom.

Később sikerült megtalálnom azt a pontot is, ahonnan a képeslapokon látott panorámaképet fényképezték. 

Itt még a templom is színes....

Bal felső képen az a piros ház nagyon aranyos :)

Menton után visszabuszoztam Nizzába, majd visszasétáltam a hostelba. A szobatársaim 20 év körüli lányok voltak és olyan idézőjelbe téve "magasröptű" beszélgetések folytak, amihez nem igazán volt kedvem mit hozzászólni, viszont kellően fáradt voltam ahhoz, hogy elaludjak a zajban is.

Aznapi költéseim:
  • kaja 3,11 euró
  • buszjegy Monacóba 1,5 euró
  • kávé Monacóban 2 euró
  • 2 db képeslap 0,8 euró
  • 2 képeslap postaköltsége 1,66 euró
  • kaja Monacóban egy szupermarketből 1,29 euró
  • buszjegy Mentonba 1,5 euró
  • buszjegy vissza Nizzába 1,5 euró
Az utazási beszámoló Marseille-ről itt folytatódik.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!