Booking.com

2014. november 16.

10 érv, hogy miért utazz egyedül

Először is azt a tévhitet szeretném letisztázni, hogy attól mert egyedül utazol, még nem feltétlenül leszel magányos. Nem olyan rég egyik ismerősömmel utazás témáról beszélgettünk. Miután elmondtam neki, hogy én többnyire egyedül szoktam utazni, arra csak annyit fűzött hozzá, hogy márpedig ő nem ilyen magányos farkas típus, ő jobban szeret a barátaival utazni.

Erre az a válaszom, hogy senki sem magányos farkas...Minden ember igényli a társaságot, ki többet, ki kevesebbet. Az egyedüli utazás során ha társaságra vágyik az ember, akkor márpedig le kell szólítania valakit, de olyan is gyakran előfordul, amikor téged szólítanak le idegen emberek, de pont ettől lesz izgalmas az egész.

Az egyedüli utazástól sokkal nyitottabb leszel a világ felé.
Az egyedüli utazás teljesen megváltoztatja a személyiséged.

Az alábbi bejegyzésben összeszedtem 10 okot, hogy miért is jó egyedül utazni. Persze, mint a legtöbb dolognak az életben, az egyedüli utazásnak is vannak hátrányai, de most álljanak itt a pozitívumok, amiért igenis megéri egyedül útra kelni.


1. Szabadon dönthetsz arról, hogy mikor és hova utazz

Senkivel sem kell egyeztetned arról, hogy mi legyen a célpont és mikor legyen az utazás időpontja. Ha sikerült találnod egy olcsó repülő-, busz- vagy vonatjegyet az álom desztinációdra, egy bizonyos dátumra, ami számodra pont megfelelő, akkor nincs is más dolgod, csak lefoglalni. 

2. Szabadon állíthatod össze a programtervet

Senki nem szól bele abba, hogy oszd be az idődet, mikor melyik nevezetességet nézd meg vagy mikor és hol tarts egy kis pihenőt. Ha a múzeumok annyira nem vonzanak, de helyette kimennél a piacra, akkor ezt szabadon megteheted. Ha nem szereted a drága éttermeket, akkor szabadon választhatsz magadnak egy sarki kifőzdét is. Ha szeretsz strandolni, akkor akár az egész napot ott töltheted. Ha a strandolásért nem vagy annyira oda, akkor pedig mehetsz túrázni is. 

3. Csak arra kell költened, amire szeretnél

Szerintem másokkal is előfordult már, hogy csak azért mentek be egy étterembe vagy valamilyen helyre, mert az utazótársuk oda szeretett volna betérni. Velem előfordult már, hogy többet költöttem, amikor Couchsurfingeltem, mint amikor egyedül voltam és hostelre is költöttem, mert a hostom nem értette meg, hogy én nem akarok fagyizni vagy pizzázni minden nap, mert nem szeretnék rá költeni.

4. Javul a problémamegoldó képességed

Senki nem lesz ott veled, aki megoldaná helyetted a problémákat, tehát neked kell kitalálni, hogyan tovább, ha valamilyen nehézségbe ütközöl. Ez nem feltétlenül rossz, hiszen így javul a problémamegoldó képességed és könnyebben jutsz el a probléma megoldásához.

5. Jót tesz az önbizalmadnak

Az előző pontból következik, hogy ha sikerült egyedül megoldanod a problémákat, akkor az jót tesz az önbizalmadnak is. Elhiszed, hogy képes vagy egyedül megoldást találni az előre nem számított helyzetekre, nem csak utazás közben, hanem akár a mindennapi életben is.

6. Nyitottabb leszel az új emberek felé

Amint már írtam a bevezetőben is, senki sem szeret hosszabb időn keresztül egyedül lenni. Mindenki igényli a társaságot és egy kis beszélgetést, ezért sokkal nyitottabb leszel más utazók vagy a helyiek felé, hiszen most csak velük tudsz beszélgetésbe elegyedni. Ezen felül lehet, hogy olyan információhoz, inspirációhoz, kapcsolatokhoz vagy tudáshoz jutsz az új ismerőseiden keresztül, ami később még hasznodra lehet.

7. Gyakorolhatod az idegen nyelveket

Ha egyedül utazol, akkor rá leszel kényszerítve arra, hogy beszélj. Valakitől meg kell kérdezned az utcán, hogy honnan indul a busz, hol van az xy utca, vagy valamelyik nevezetesség. Hostelekben pedig magyarokkal nagyon ritkán lehet találkozni. Minél többször van lehetőséged a gyakorlásra, annál inkább fejlődik a nyelvtudásod és bővül a szókincsed is.

8. Megtanulsz egyedül lenni

Rájössz, hogy nem is olyan unalmas egyedül lenni, ezáltal jobban feltalálod magad. Ezután már nem lesz probléma egyedül elmenni valahova. Nem csak utazni lehet egyedül, de el lehet egyedül menni a fitness terembe, étterembe, kávézóba vagy egy teljesítménytúrára is. 

9. Elmerülhetsz a saját gondolataidban

Ha egy nehéz döntés előtt állsz az életben vagy csak szimplán szükséged van egy kis környezetváltozásra, arra a legjobb dolog az egyedüli utazás. Az utazás során senki nem zavarja meg a gondolataid, kitalálhatod, hogy hogyan haladj tovább az életben és mik azok a dolgok, amiket meg szeretnél valósítani a közel- vagy távolabbi jövőben. 

10. Csak a saját problémáiddal kell foglalkoznod

Nem kell azzal foglalkoznod, ha a másiknak éppen pisilni kell, éhes, szomjas, álmos vagy fáj a lába és nem tud tovább gyalogolni, de hallottam már olyan esetet is, hogy valakinek az utazótársa hülyeségéből és meggondolatlanságából lett problémája.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tehát nem kell félni az egyedüli utazástól, hiszen nagyon sokat lehet így tanulni és még a személyiségünk is fejlődik közben. Egyáltalán nem ciki egyedül utazni. Rengetegen járnak-kelnek egyedül a világban, akik alig várják, hogy egy kicsit beszélgethessenek hasonló cipőben járó társaikkal. Az egyedüli utazás nem csak a huszonéveseknek és a kalandkereső embereknek való, hanem bárki útra kelhet így, hiszen ez a lényeg, hogy oda, akkor és úgy menj, ahogy neked jól esik :)

Te utaztál már egyedül? Hova? Milyen tapasztalattal tértél végül haza?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!