Booking.com

2014. június 14.

Olaszországi vs magyarországi megélhetési költségek Erasmus-os diákoknak

Habár csak egy szemesztert töltöttem Olaszországban, azért ez a rövid idő alatt is sikerült megtapasztalni néhány különbséget a két ország árszínvonala között. Az anconai és a győri egyetemet már összehasonlítottam egy másik bejegyzésben, úgyhogy most a megélhetési költségeket fogom összehasonlítani.

lakhatás

Győrben a kollégium úgy tudom, hogy 8000 Ft körül van egy hónapra, albérletet pedig 2-3 fővel osztozkodva körülbelül havi 30-40 ezer Ft/fő-ért lehet bérelni rezsivel együtt.
Anconában én egyetemi szálláson laktam, amit nem neveznék kollégiumnak, inkább olyan, mint egy albérlet egy háztömbben. Mi 3-an laktunk együtt, habár elvileg 4 fős volt a lakás, amiben 2 szoba, 2 fürdő, 1 konyha és egy erkély volt. Ez 210 euró-ba került /fő/hó, ami körülbelül 63.000 Ft. Albérlet esetén, szintén többen osztozkodva a lakáson, hasonlóak a költségek, körülbelül 250 euró, ami 75.000 Ft.

étkezés

Győrben az egyetemhez közeli étkezdékben egy két fogásos menü kb. 800-900 Ft. Anconában a menza egy fogás esetén 3 euró, két fogás esetén pedig 5 volt. Mindkét lehetőség mellé jár még kenyér, gyümölcs, tejszelet, üdítő és szabadon használható olívaolaj is. Én mindig egy fogást kértem, mert azzal bőven jól lehetett lakni.
A szupermarketben már nem ilyen hasonlóak az árak. Általában minden drágább Olaszországban, mint Magyarországon. Konkrét számokat nem jegyeztem meg, de most a bejegyzés kedvéért felkeresem a magyar Tesco és az olasz Sí con te áruház oldalát és összehasonlítom az árakat az akciós újságok szerint. Az eurós árak esetében 300-as árfolyamot használok a Ft-ba való átszámításhoz.

Így annyira nem is tűnik durvának, de azért egy hónap alatt összejön szerintem olyan 10-15-20 ezer Ft különbség.

Ami olcsóbb Olaszországban az az olívaolaj, olívabogyó, parmezán sajt és a minőségi borok. A parmezán különösképpen. Itthon szerintem nagy luxusnak számít. Magyarországon egyszer ettem életemben idáig parmezánt, amit a Tescoban most 8600 Ft-ért adnak kilóját. Ez Olaszországban kb. 3600 Ft/kg. Ott szinte minden héten ettem. Olaszországban olívaolajjal szoktak főzni is, ami ott kb 800 Ft/ liter. Itthon pedig 3000 Ft körül mozog. Olaszországban 600-1000 Ft-ért már nagyon jó toszkán (montepulcianoi) borokat lehet venni. Itthon egy Egri Bikavér 1400 körül kezdődik. 

szórakozás

Olaszországban nagy divatja van az aperitivonak, ami azt jelenti, hogy este 7-8-9 óra körül egy koktél áráért korlátlanul lehet fogyasztani a svédasztalról. Ez általában 5 euró, azaz 1500 Ft szokott lenni. Itthon egy koktél szerintem végül is hasonló áron lehet. 
A sör a bárban 3-4-5 euró, itthon ez harmad annyiba kerül. 
A kávé egy átlagos kávézóban Olaszországban 300 Ft, itthon 180-200.
A diszkóba otthon a lányok általában ingyen mehetnek be, ha nem ingyenes, akkor pedig 1000-1500 Ft, Anconában 3000 Ft, amit le kell fogyasztani, ezt úgy vitelezik ki, hogy csak akkor engednek ki a diszkóból, ha kaptál a pultban egy kártyát, amivel bizonyítani tudod, hogy azt az összeget lefogyasztottad.

utazás

Olaszországban nincs diákkedvezmény. Ancona-Róma vonatjegy, ami 300 km-es távolság 5100 Ft/út. Itthon egy Győr-Szeged teljes árú vonat jegy 6200 Ft. Végül is mondhatjuk azt, hogy nem drága a közlekedés Olaszországban, csak vegyük figyelembe azt, hogy egy diák itthon ugyanezt a jegyet fél áron kapja.

Összességében Olaszországban drágább az élet, mint Magyarországon, amit legjobban a lakhatás dob meg. Habár a fizetések biztos magasabbak is, viszont fontos tényezőnek tartom azt, hogy Olaszországban a munkanélküliség sokkal magasabb, mint itthon és sokkal nehezebben lehet munkát találni. Azt tenném még hozzá, hogy a fenti adatok Anconára érvényesek, tehát Közép-Olaszországra. Észak-Olaszország ennél drágább, Dél-Olaszország pedig olcsóbb. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tetszett a bejegyzés? Akkor kövess a Facebookon is, hogy ne maradj le a friss bejegyzésekről.