Booking.com

2013. december 8.

Egy hétvége Brüsszelben

Április elején foglaltam le a jegyem Brüsszelbe, pontosabban Charleroi-ig közlekedő Wizzair járatra május 25-26-ra. Ekkor vettem egy Wizz Discount Klubkártyát is, mivel már tervben volt, hogy nyáron csinálok valami hosszabb repülős körutat. 

Visszatérve az útra. A szállást CS-en akartam szervezni, de szintén sikertelenül jártam. Igazából ebben az időszakban időm se volt valami túl sok a munka mellett és a vizsgaidőszak közepén, úgyhogy úgy döntöttem, hogy foglalok szállást egy hotelban. Viszont nem akartam teljesen egyedül lenni, úgyhogy CS-en kerestem társaságot. Így találtam rá Mirjamra egy belga 25 éves lányra, akivel megbeszéltem, hogy nap közben várost nézünk, este pedig elmegyünk egy koncertre.

1. nap

Szombat délelőtt megérkeztem Brüsszelbe a Midi pályaudvarra. Onnan metróval mentem tovább a Hotelhez, ami a Botanique metró megállótól volt nem messze. Odáig még simán el is találtam, majd egy kis plusz kör és oda-vissza mászkálás után végül megtaláltam a Hotelt is.

Mirjammal megbeszéltük, hogy az Atomiumnál találkozunk a metrómegállóban. Nagyon kedves és barátságos lány volt.

2013. tavaszán mentora voltam egy belga fiúnak a győri egyetemen, úgyhogy már tőle is sok mindent hallottam Belgiumról. Belgiumról azt kell tudni, hogy két részre osztható az ország, a déli Vallónia, ahol az emberek franciául beszélnek, és az északi Flandria, ahol pedig hollandul. Ez nagy ellentéteket jelent az országban, mind gazdaságilag, de főképp társadalmilag. Általában a vallonok nem kedvelik a flamandokat és fordítva. Theis, a volt mentoráltam és rajta kívül még másik 2 belga fiú volt itt Győrben, akik flamandok, tehát hollandul beszélnek és nem igazán kedvelik a vallonokat és egyébként még soha nem jártak Brüsszel belvárosában.

Mirjam is eredetileg flamand, viszont folyékonyan beszél franciául is és neki semmi gondja nincs a vallonokkal. Ő ott él Brüsszelben. Brüsszelben inkább franciául beszélnek az emberek, habár földrajzilag inkább Flandriához tartozik. Brüsszelben egyébként nagyon sok féle nemzet megtalálható. Az európaiakon kívül rengeteg muszlim (marokkói, török) él itt.

A belgák mindenhova kocsival járnak és úgy gondolják, hogy az autóban ülő mindenképp előnyben van a gyalogossal szemben, tehát soha nem fognak megállni a zebránál, ha nem muszáj a lámpa miatt. Mirjam is autóval jött elém, egy kis Smarttal. Megnéztük az Atomiumot, ami szerintem nem olyan nagy was ist das. A kilátás viszont szép a városra.


Onnan bementünk a városba, az Igazságügyi Palotához. Ez egy hatalmas épület, nekem nagyon tetszett. Itt tartották őrizetben Marc Dutroux-ot is a bírósági folyamatok alatt, a hírhedt belga pedofilt, aki kislányokat rabolt el és ölt meg. A belgák körében ez az ügy nagy felháborodást keltett. Én akkor még kicsi voltam, de nekem is rémlett valami, amikor Mirjam mesélte. Sajnos épp zárva volt az épület, ezért csak az előcsarnokba tudtunk bemenni. Teljesen más hangulata van, mint a belvárosnak.

Igazságügyi palota

Az Igazságügyi Palotától elsétáltunk a Királyi Palotához, majd az Európai Parlamenthez. Közben megnéztük a belga parlament épületét is. Láttam már pár parlamentet, de a magyar parlamenthez hasonló nem sok van, amire igazán büszkék lehetnénk.

Jobb felső a belga parlament, jobb alsó a Királyi Palota, a többi pedig az Európai Parlament

Mirjam visszavitt a belvárosba, mivel ő hazament még készülődni az esti koncertre. Én még sétálgattam kicsit, megnéztem a Grand Place-t, a városházát és a pisilő kisfiút.


Este a régi tőzsde épületénél találkoztunk Mirjammal és a barátaival. Épp, hogy megérkeztem Mirjam már mesélte, hogy nem rég hallotta a rádióban, hogy délután egy férfi késsel fenyegetett egy nőt az Igazságügyi Palotánál, ahol aznap mi is jártunk, majd egy rendőr lelőtte a fenyegetőzőt. Ezek után mondja bárki, hogy Nyugat-Európa milyen biztonságos.

Nekem nagyon tetszik a belga fiatalok lazasága. Mirjam egyik barátja Belgiumból teljesen egyedül lebiciklizett Észak-Afrikába úgy emlékszem, hogy kb. 3-4 hónap alatt. A biciklistáknak is van valami hasonló oldala, mint a Couchsurfing, ahol segítenek egymásnak. Egy másik barátja Isztambulban volt Erasmuson. Nagyon meglepődtem azon a fiún annyi mindent tudott Magyarországról és a magyar-török közös történelemről. Azt is tudta, hogy mi hogy hívjuk az országunkat a saját nyelvünkön és, hogy az nem hasonlít a Hungary-re. Még azt is tudta, hogy volt egy Hun vezérünk, Attila és, hogy a hunokról kaphatta Magyarország a Hungary elnevezést.

Mirjam egyik barátnője pedig egyedül elment Dél-Amerikába kb. 20 évesen. Bár ő folyékonyan beszél spanyolul, mert az apukája onnan származik.

Mirjam story-ja is nagyon érdekes. Ő most végzett az egyetemen. Két mesterszakot csinált egyszerre és az volt a vágya, hogy diplomaszerzése után el szeretne menni szintén Dél-Amerikába. Brazíliában járt már előtte, mert vannak ott rokonai, de többet is szeretett volna látni abból a kontinensből, úgyhogy június elején indult teljesen egyedül 4 hónapra Dél-Amerikába.

Visszatérve a belga mentoráltamra, ő pedig kocsival jött le Belgiumból Győrbe. Nem tudnak elszakadni az autójuktól. Egyszer eljöttek meglátogatni őt a barátai, akik szintén autóval jöttek Belgiumból. Na ez az a belga lazaság amiről beszéltem. Nekem ez az életfelfogás és életstílus nagyon bejön.

Mirjammal és barátaival a szombat esti koncert nagyon jó volt. Jól éreztem magam ennyi inspiráló ember társaságában és a zene is jó volt, egy amerikai együttes, a young brass band.

2. nap

Vasárnap délelőtt korán keltem, mert kicsit szerettem volna vidékre is eljutni, úgyhogy elmentem Leuvenbe, ami kb. 20 perces vonatozásra van Brüsszeltől. Az már teljes mértékben Flandria. Az emberek hollandul beszélnek. Innen származik a Stella Artois sör, ami nálunk egyébként nem az igazi. Mondták a fiúk, hogy köze nincs az itt és a náluk kaphatónak. És egyébként a leuveni Katolikus Egyetemtől vettük meg a Leuveni kódexet a belgáktól, amiben az Ómagyar Mária siralom is megtalálható. Nagyon hangulatos kis belga város, rengeteg belga sörözővel. Nagyon szép a városháza is, mint egy mesebeli kastély. Örülök, hogy elmentem Leuvenbe, meseszép.


Délután visszamentem Brüsszelbe. Kicsit sétálgattam még a belvárosba, majd visszabuszoztam a repülőtérre.

Bal alsó egy random utca a belvárosban, a többi a botanikus kert

Nagyon jól éreztem magam Belgiumban. A belga fiatalok nagyon jó arcok. Még biztos, hogy egyszer vissza fogok menni Belgiumba. Kíváncsi vagyok még Brugge-re, Ghent-re és Antwerpenre is.

Szállást keresel Brüsszelben? Akkor én a booking.com-ot ajánlom, ahol már számtalanszol találam a pénztárcámhoz mérten szállást. Szerintem a legjobb szálláskereső oldal.

Booking.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tetszett a bejegyzés? Akkor kövess a Facebookon is, hogy ne maradj le a friss bejegyzésekről.