Booking.com

2021. október 2.

66-67. nap: Battambang

2020. március 13-14. 

13-án elbuszoztam Siem Reapből Battambangba. Ekkor már egyre zavaróbb lett a covid helyzet, már nemhogy naponta, de óránként változott, hogy milyen állampolgár hova léphet be, melyik országokban nem szabadott járni az elmúlt x napban. Ekkor még próbáltam kicsit ignorálni a helyzetet és reménykedtem benne, hogy nem fogja annyira érinteni a covid járvány az utazásom. 

Úton Battambang felé - rengeteg az építkezés az országban. Sok helyen földút van, itt is épp aszfaltoznak


francia gyarmati épületek a belvárosban

A szálláson befizettem egy napi programra; bambusz "vonat", rizslap, bambuszban főtt rizses cucc és hal szárítás módszertana, egy hegytetőre épített templom és a rengeteg, több százezer denevér vadászatra indulásának szemügyre vétele volt a csomagban. 

Az összeeszkábált bambusz vonatot még a franciák idején használták áru- és személyszállításra, de manapság már csak turista látványosság. Csak egy sínpár fut, így ha szembe jön egy másik "vonat", akkor az egyikről le kell szállni és levenni a sínről, majd mitán szabad a pálya visszatenni. Elég gyorsan száguldozik ez a vonat, nem tűnt egy életbiztosításnak ez az élmény. 




Az idegenvezetőnk elvitt egy templomhoz is, ahol a kambodzsai kommunisták buddhista szerzeteseket és hívőket végeztek ki. Az 1970-es évek legvéresebb diktaturája, a vörös Khmer uralom alatt egyes becslések szerint 3 millió ember halt meg. A legtöbben az éhezés és járványok következtében haltak meg, de több százezer embert mondvacsinált okok miatt végeztek ki, például azért, mert vallásos, tanult, vagy szemüveges, ergo tanultnak tűnik... Az idegenvezetőnk is több családtagját vesztette el ezidő alatt, ő pedig Thaiföldön egy menekülttáborban lelt menedékre. Thaiföldi tartózkodása alatt tanult meg angolul, majd miután vége lett a kommunista rendszernek hazatért Kambodzsába. 

A kommunisták teljesen összedöntötték a gazdaságot is, mai napig hatalmas a szegénység. A régió többi országával összehasonlítva egyedül Mianmarban kisebb az egy főre jutó GDP. A kínaiak elvileg öntik a pénzt az országba (hitelek formájában) és látszik, hogy sok az építkezés. 







szárítják a halat





ezt a palacsinta szerű tésztát tele kellett tenni zöldséggel és mogyorós szósszal, majd feltekerni

ebéd utáni pihenés

oda a hegytetőre mentünk


A hegytetőre épült templomnál sok volt a szemét és a majom 

de ez a kilátás nem volt rossz...

A hegytetőn álló templom (Phnom Sampov) kicsit lehangoló volt, nemcsak azért mert minden tele volt szeméttel, hanem mert ennek a helynek is szomorú a múltja. A vörös khmerek itt is rengeteg embert kínoztak és öltek meg, majd a testeiket a barlangba dobták. 

A nap fénypontja a denevér menet volt; hosszú percek, sőt talán egy órán keresztül repültek ki szép sorjában a barlangból az aznapi elemózsia szerző körútjukra. 



Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!
 
Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.
 
Booking.com