Booking.com

2020. február 22.

28-35. nap: Kórházban a Fülöp-szigeteken

2020. február 4-11. 

Így kezdődött...

Már Bantayanon éreztem, hogy valami kerülget, de eddig nem volt vészes, viszont tegnap hirtelen nagyon rosszul lettem. Már a városban is éreztem, hogy valami nem oké, a múzeumban le kelett ülnöm, mert nehezemre esett állni és miközben sétáltam vissza a hostelbe be kellett kéreckednem egy random kifőzde undorító hátsó wc-jébe is, mert rámjött a hasmenés. A hostelben meg már éreztem, hogy lázas vagyok. 

Este felhívtam a biztosítót, hogy ilyenkor mi a teendő, mert már el kéne mennem orvoshoz, hiszen úgy tűnik magától, illetve a recept nélkül kapható gyógyszerek hatására nem akar elmúlni. Azt mondták, hogy bárhova mehetek nem szükséges őket előre értesíteni, hogy melyik egészségügyi központba megyek. A terv az volt, hogy kivárom a reggelt aztán egyből megyek a dokihoz és íratok föl valami gyógyszert. Este bevettem még 2 Nurofent is, ami egy ideig levitte a lázam, viszont pár óra alvás után arra keltem, hogy újra lázas vagyok. Mivel eltelt 4 óra az előzőhöz képest, bevettem még egyet és próbáltam visszaaludni, de nem ment. Ekkor döntöttem úgy, hogy nem várok tovább, bemegyek az ügyeletre. Megkérdeztem a hosteles srácot, hogy hova menjek, azt mondta a Chong Hua kórházba. Rendeltem egy Grab taxit, ami kitett az ügyelet bejáratánál.

Az ügyelet...

Miután bementem elmondtam, hogy mik a tünetek; láz, köhögés, hasmenés, illetve, hogy januárban jártam Hong Kongban és Makaóban. 

A Hong Kong, Makaó egyből vészjelzőt riasztott az ápolóban, azonnal bevittek egy elkülönített szobába. Azt mondták várjak. A szobában két műanyag szék volt csak, még lefeküdni se tudtam. Kb. hajnal 1-2 lehetett, amikor beértem. Leültem a székre, nyomogattam a telefonom és vártam türelmesen. Miután eltelt pár óra már kicsit alábbhagyott a türelmem, mivel senki nem jött be hozzám, vizet se adtak, wc papír se volt a wc-ben (még jó, hogy volt nálam, mert közben folyamatosan a wc-re jártam - már zöld volt a hasmenésem és szinte víz jött ki belőlem), szappant se találtam (volt nálam kézfertőtlenítő), ágy se volt és még információt se biztosítottak, hogy hogyan tovább. Pedig én csak egy orvossal akartam konzultálni...

itt töltöttem kb. 48 órát 2 kicsi gekkóval együtt, akik a sarokban a kuka mögött bújtak meg és néha jöttek csak elő


Pár óra elteltével bejött egy ápoló, majd később egy orvos, mindketten megkérdezték ugyanazt, amit már az elején elmondtam, hogy mik a tünetek. Illetve ezen felül dátumra pontosan el kellett mondanom, hogy mikor jártam Hong Kongban és Makaóban, mikor érkeztem a Fülöp-szigetekre, Cebuba, stb. 

Az orvos először azt mondta, hogy elvégzik a korona vírus tesztet, de az 20 ezer pezó. Mondtam, hogy ok nem gond van biztosításom. 

Miután kimentek megint nem történt semmi, újból csak várakoztam és ücsörögtem a műanyag széken, közben egyik barátnőmmel is beszéltem messengeren és anyát is értesítettem, hogy hol vagyok. Barátnőm fölment a Fülöp-szigetek magyar nagykövetségének weboldalára és mondta, hogy ott azt írják, hogy elvileg az állam mindenkinek nyújt ellátást, aki a korona vírus tüneteit mutatja; nemcsak helyieknek, hanem az országban jogosan tartózkodóknak is. 

Utána eszembe jutott, hogy fel kéne hívnom a nagykövetségen a konzult, hátha ők tudnak valami információt mondani, hogy mi most az eljárás és most akkor ingyen van-e a teszt vagy sem. Mivel a helyi számomról nem tudtam hívást indítani (később kiderült, hogy csak Globe mobil hálózatra tudtam telefonálni, vezetékesre nem), így Viber Outon (internetes telefonszolgáltatás) próbálkoztam. Azt mutatta a Viber, hogy magyar számot sokkal olcsóbb hívni, mint filippínót, így végül a magyar külügyminisztérium emergency vonalát hívtam. Egy hölgy vette föl, aki alig hallotta, amit mondok, de sikerült megbeszélnünk, hogy hívja föl nekem a manilai konzult és mondja meg neki, hogy hívjon föl a helyi telefonszámomon. Elmondtam, hogy mi a szitu, bejöttem a kórházba és szükségem lenne segítségre, hogy most akkor milyen ellátásért kell fizetni és miért nem. Ekkor még azt hittem, hogy 500 GBP alatt lesz a számla, így majd én kifizetem és utólag számolom el a biztosítóval. 

Később visszajött az orvos, hogy mégse veszik le most a koronavírus mintát, mert megváltozott az eljárás, már csak az egyik állami kórházban veszik le, így valószínűleg oda kell majd átmennem.

Később érkezett egy kedves ápoló, aki hozott végre ágyat, kaját, vizet és wc papírt és bekötött infúziót is. Később a konzul is utolért telefonon. Megbeszéltük, hogy utánajár, hogy hogyan tovább, illetve felveszik a kapcsolatot a kórházzal is.



hasmenésre hús mondjuk nem a legjobb...

Innentől kezdve kb. mindent a konzultól tudtam meg, hogy most mi történik, mert a kórházban nem mondtak semmit... Kiderült, hogy az állami kórházban kifogytak az elkülönített helyekből és most készítenek elő új helyeket, erre kell várnom. A konzul azt mondta, hogy nem értik miért kell átvinni az állami kórházba és miért nem jön onnan egy szakember, aki leveszi tőlem a mintát.

Az éjszakát itt töltöttem az ügyeleten, majd következő nap folytatódott a várakozás. Információt persze most se biztosítottak, hogy meddig és mire kell várni. Végül következő nap hajnalban, 2 nappal azután, hogy eredetileg bejöttem, február 6-án vittek át a másik kórházba, mentővel, szirénázva...  :D

2 nap ügyelet után át a kórházba

ide kerültem át az ügyeletről - mint egy hotel szoba

Miután megérkeztem fura volt, hogy az új kórháznak is ugyanaz a neve, mint az előzőnek. Kiderült, hogy a nagykövetségnek siekrült elintéznie, hogy ne az állami kórházba vigyenek, hanem maradhatok itt a magán kórházban és majd ide jönnek levenni a koronavírus mintát.

Az is kiderült, hogy elvileg várólistán voltam 6. és a nagykövetség elintézte azt is, hogy az első helyre kerüljek.

A konzul azt se értette, hogy miért nem kezdtek el az egyéb vizsgálatokat, mikor bementem az ügyeletre, de végül 6-án hajnalban, miután bekerültem hivatalosan a kórházba, vettek le vért, illetve vizelet- és 3 székletmintát is kellett adnom.

Amőbiázis baktérium fertőzés

Reggel kiderült a székletmintából, hogy bélrendszeri amőbiázisom van. Ekkor igazából nem is néztem utána, hogy az mi, mindenkinek azt mondtam, hogy valami baktérium fertőzést kaptam. Mondták akkor is, de nem jegyeztem meg a nevét, most vettem elő a leleteimet, hogy na azért utánanézzek mi bajom is volt. Most olvastam miközben ezt a posztot írtam, hogy ez a parazita főképp a trópusi területeken jellemző, vízzel vagy étellel kerülhet a szervezetbe. Tünetei a hasmenés (víz jellegű), gyengeség, láz, hasfájás, hasgörcs. A betegség akkor válhat veszélyessé, ha az amőbák átjutnak a bélfalon a vérkeringésbe és megfertőznek más szerveket is (máj, szív, tüdő, agy, stb.), ekkor akár halálossá is válhat és ekkor már nehezebben diagnosztizálható, mivel nem mutatható ki a székletmintában sem, ilyenkor CT vizsgálatot kell készíteni. Kezelés nélkül pedig szintén halálos is lehet... Még jó, hogy időben elmentem orvoshoz és nem vártam tovább, hogy hátha elmúlik magától... Innen meg azt is megtudtam, hogy a paraziták által okozott halálozás közül az amőbiázis a 3. leggyakoribb...Az első a malária. Itt meg le van írva magyarul is, hogy mi ez a baktérium. A baktérium mellé pedig még felső légúti vírus fertőzés is társult.

Ebédkor már kaptam antibiotikumot, pár óra múlva éreztem a hatását, hogy kezdek jobban lenni.

Biztosítás

Közben a biztosítóval is felvettem újra a kapcsolatot, akik mondták, hogy kórházi ellátás, illetve sürgősségi ügy esetén a kórháznak is értesítenie kell őket. Ezt már egyébként 4-én mondtam az ápolóknak, de akkor állították, hogy az a menet, hogy én először kifizetem a számlát, aztán utána rendezem a biztosítóval. Miután hivatalosan is bekerültem a kórházba az ügyeletről, utána végre sikerült nekik is értesíteni a biztosítómat...

Koronavírus teszt

Késő este a korona vírus minta levevő ember is megérkezett, levette az orromból, illetve garatból a mintát. A tesztet akkor tekintik negatívnak, ha két egymást követő mintavétel eredménye negatív, úgyhogy következő nap szintén levettek egy mintát.

A mintát Manilába küldik, ott vizsgálják őket. Először azt mondták, hogy 24 óra alatt megvan az eredmény, később mondtak 48-at is. Azt megtapasztaltam a Fülöp-szigeteken, hogy mindig rá kell számolni pár órát, napot az először ismertetett határidőre, mert azt soha nem tartják. Az első mintát 6-án vették le, a másodikat 7-én és végül 11-én kaptam meg az eredményt...

A minta levevő ember is panaszkodott, hogy éjjel nappal dolgozik és a helyieket nagyon rossz körülmények között tartják karanténban. Mondta, hogy volt egy olyan esete, hogy egy USA-ban élő filippinó ápolóként dolgozó nő az anyja temetésére utazott haza a Fülöp-szigetekre Hong Kongon keresztül (pár órás átszállással) és ezért került 2 hét karanténba...pedig csak 4 napra jött volna haza...

Én ekkor azért izgultam, hogy max 12-én, szerdán engedjenek ki, mivel 13-án reggel indul a járatom Tajvanra, ahova anya is jön és dátum módosítás esetén plusz költségek merülnének föl.

Egyre jobban...

Mióta szedtem az antibiotikumot már minden nap egyre jobban éreztem magam. Étvágyam nem nagyon volt, keveset tudtam enni, és itt az új helyen már a kaja se volt olyan jó, mint az ügyeleten. Az időt netezéssel, TV nézéssel töltöttem, napi 4-szer pedig jöttek hozzám az ápolók lázat, véroxigént, pulzust és vérnyomást mérni.

Vasárnap azt mondta az orvos, hogy ha nem jön meg a koronavírus teszt eredmény, akkor is legkésőbb kedden kienged, mivel akkor lejár a hivatalos 2 hetes karanténidő is a tüneteim kezdődátumától (január 27.) számítva és egyébként is látja, hogy már jobban vagyok.

Közben megtudtam, hogy Roberta, az olasz lány, akivel Malapascuán ismerkedtem meg, hazaérkezett Shanghajból Olaszországa és ő is átesett pár orvosi vizsgálaton, ahol kiderült, hogy ő is elkapott valamilyen bélrendszeri baktériumot.

Újabb akadály

Hétfőn, február 10-én este olvastam a Philippines backpacker Facebook csoportban, hogy a fülöp-szigetei kormány Tajvant is bevette az utazási tiltólistára, így nagy valószínűséggel az oda közlekedő járatok is törlésre kerülnek... Mindig van valami, ami mitt izgulni kell; koronavírus, betegség, járattörlések...Már nagyon elegem volt a Fülöp-szigetekből ekkor, hogy ha egy probléma megoldódik egyből jön a következő és semmi sem megy itt egyszerűen.

A cuccaimat is be kellett hozatnom a hostel tulajjal, mivel nem úgy készültem még 4-én hajnalban, hogy napok után is itt leszek, akkor csak pár dolgot hoztam magammal. A sim kártyámra is tölteni kellett, mivel unalmamban RTL Mostot és Youtube-ot néztem, ami ette a mobilnetet, abban pedig egy ismerősömék segítettek, akik épp nászúton jártak itt a Fülöp-szigeteken és Siargao szigetéről töltötték föl a sim kártyámat. Köszi Kitti itt is :)

Az eredmény negatív

Kedd reggel végre megérkezett a koronavírus teszt eredményem, ami negatív lett, úgyhogy az orvosok és az ápolók már védőruha nélkül jöhettek be hozzám és közölték, hogy akkor ma mehetek a kórházból. 1-2 napja lekapcsolták az infúziót és ekkor végre a kézfejemből is kikerült az a műanyag izé, úgyhogy szabadon tudtam mozogni. Elég macera volt mindig infúzióval WC-re járni...

Új repjegy vásárlás

Közben folyamatosan nézegettem a Flightradart, Air Asia és Cebu reptér oldalát, hogy mik a legfrisebb hírek a járat törléssel kapcsolatban. Kedd reggel még felszállt a Cebu-Tajpej Air Asia járat, de később a szerdait már törölték. Ekkor úgy döntöttem nem kockáztatok, foglalok új jegyet. Végül úgy találtam a legolcsóbbat, hogy Dél-Koreán Szöülön keresztül utazok. Le is foglaltam a két repjegyet; egy Cebu-Szöul és egy Szöul-Tajpejt. Pár perccel később jött is az üzenet az Air Asiától, hogy törölték a járatomat...

Biztosítás, kórházi számla

Már csak a biztosítóval való végső ügyintézés maradt hátra, amin izgulhattam. Délutánra viszont azt is sikerült véglegesíteni, olyan 4-5 körül megkapta a kórház a biztosítótól a jóváhagyási nyilatkozatot arról, hogy állják a számlát, ami egyébként átszámítva 450.000 Ft-ban állt meg.

Milyen biztosítást kötöttem?

Sokat vacilláltam indulás előtt, hogy hol kössek biztosítást. A Safetywinggel szemeztem, ami a legolcsóbb backpacker hosszú távú utazós biztosítás, viszont csak olyanok írtak róla jókat, akiknek soha nem volt semmilyen ügye, akinek pedig volt követelésük, azok hosszú ügyintézési időről számoltak be, illetve az se tetszett, hogy 250 dollár excess van rajta (követelés esetén 250 dollárt én fizetnék a számlából a többit a biztosító - habár a 2. követelés után elvileg ez már 0). A True Traveller tűnt már 3 éve is a legjobb megoldásnak, nagyon kedves és segítőkész customer service, akik pár órán belül válaszolnak, viszont költségesebb is, mint a Safetywing, Globelink vagy Worldwide insure. 3 éve a Globelinknél kötöttem, de velük se volt jó tapasztalatom, úgyhogy most azt eleve kizártam. Végül szerencsére úgy döntöttem, hogy inkább többet fizetek biztosításra és a True Travellernél kötök (True Value csomagot), ahol beállítottam, hogy 0 legyen az excess, így követelés esetén engem semmilyen költség nem illet, mindent a biztosítónak kell állnia.

Következtetés:

* Érdemes jó biztosítást kötni, mert soha nem lehet tudni mi történtik és a True Travellert csak ajánlani tudom mindenkinek (aki hosszú útra megy, annak mindenképp, rövidebb utak esetén lehet, hogy a magyar biztosítási termékek is opciók lehetnek, de hosszú út esetén a magyar biztosítási termékek labdába se tudnak rúgni ár érték arányban). Én legközelebb is tuti, hogy a True Travellernél fogok utasbiztosítást kötni.

* Baj esetén mindig érdemes felvenni a kapcsolatot a nagykövetséggel. Ha nincs magyar nagykövetség, akkor pedig bármelyik EU-s ország nagykövetségét lehet keresni. Nekem nagyon sokat segítettek, amit nagyon köszönök nekik! A konzulék mindig küldték tovább a híreket az állapotomról a külügyminisztériumnak is, akik az én ügyemről is beszámoltak itt és itt is.

* Hiába alkoholos fertőtlenítőztem folyamatosan a kezem meg ügyeltem fokozatosabban a higiéniára (jó mondjuk néha megettem olyan főtt ételt, amit nem akkor főztek meg, amikor rendeltem, hanem gondolom reggel - de nem hiszem, hogy ez miatt fertőződtem meg), ha a kaját felszolgáló személyzet wc-zés után nem mos kezet és úgy hozza oda az ételt vagy evés közben rászáll egy légy a kajámra, azt nagyon nehéz kontrollálni... Szóval nem mindig csak rajtunk múlik, hogy elkapunk-e valamit vagy sem, azért ez több tényezős dolog.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess a Facebookon is!

Szállást keresel? Én szinte mindig a booking-ot használom szállásfoglalásra, ahol rengeteg féle szállás közül válogathatsz.
Booking.com